ezt írja a geek

Nincs megjeleníthető elem

boardgame news

Nincs megjeleníthető elem

tengersam wh40k

Nincs megjeleníthető elem

fityfiritty (ejtsd: infinity)

2009.11.11. 12:12 | Gróf Úr | 35 komment

Címkék: wargaming infinity

Immáron ideológiám idegen ideákról írogatni ide, íme az idei ige: Infinity. Az Infinity egy science fiction skirmish gém a javából, az átlagosnak tekinthető 300 pontos játék simán hozható fél tucat elit vagy tucat átlagos vagy másféltucat bunyi figurából, illetve ezek megfelelő kombinációjából, ami olyan 8-11 fős seregeket eredményez; ez meg is felel a játék ideológiájának, mivel nem epikus csatákat, csupán rajtaütéseket, őrjáratok összecsapását avagy merész kommandó-akciókat kíván modellezni. Ami a játékot kiemeli a többi közül az egyrészt a figurák szépsége, kidolgozottsága, másrészt a pörgős és meglehetősen halálos játékrendszer; az ARO (Automatical Reaction Order) segítségével korlátozottan bár, de cselekedhetünk az ellenfél körében és nem csak a Védelmi- és Páncél Értékünket daráljuk monoton hangon és behúzzuk a sebzéseket lemondó mozdulattal. A játékot szokássá vált "mangásként" jellemezni, de őszintén mondom, némely gyári festésű figura hajszínétől eltekintve én semmi mangásat nem látok benne; ha látnék most nem fárasztanálak titeket az olvasással. (Nem, nem pre-painted a cucc, csak a gyári galéria festői vonzódnak a Gaypride minden színében pompázó hajú figurákhoz.)

A játék a jövőben játszódik; az emberiség valahogy elkerülte, hogy kiirtsa magát és kirajzott a világűrbe, majd rájött, hogy sürgős pótolnivalója van ön-genocídium terén és rögvest frakciókra szakadt, lelkesen nekilátva a házi feladat elvégzésének. Ehhez a kedves karneváli kavalkádhoz csatlakoztak azután a földönkívüliek, hogy ki ne maradjanak a jóból. Láthatjuk tehát, hogy egy fércmunka-tucat-SF világgal állunk szemben, ami nem 40k és így jó sem lehet; erről ennyit, megspóroltam egy kommentet az illetékesnek.

Az emberi frakciók technikai non-plus-ultrája PánÓceánia, a mai USA és a Csendes óceáni szigetvilág lakóitól származik. Minden katonájának van atomórája, GPse, netkapcsolata és kivetítős házimozija 11.34 -es hangrendszerrel, mégis viszi őket a golyó. Büszkék erőforrásaikra és demokráciájukra és mindenki mást némi lenézéssel kezelnek; katonáik a legjobban felszereltek az emberi egységek közül és megtalálható köztük a Svájci Gárdától a különböző lovagrendeken át a maori mesterlövészekig mindenki, aki valaha is kardot, puskát vagy épp plazmafegyvert ragadott a Nyugati Kultúra védelmében.

Nagyhatalomként jelen van még a Yu Jing, az ázsiai népek nagy olvasztótégelye, természetesen a (valaha kínai kommunista) Párt irányítása alatt. Fejlett technológiájuk és hatalmas emberanyaguk méltó vetélytársává teszik őket bárkinek, seregeik pedig két részre oszthatók; egyrészt a kínai-koreai irányultságú egységekre, másrészt a Párt bölcsei engedélyeztek némi faji szegregációt az erre igénnyel jelentkező Japán gyökerűeknek és létrehozták a Japán Szektoriális Haderőt, benne szamurájoktól a ninjákig mindenkivel, aki nem hiányozhat egy jó Kurosawa vagy épp Robert Houston filmből.

Következő frakciónk az Ariadna, mely az első telepes hajó landolási helyéről kapta nevét, mely elkeveredett a mélyűrben és mérsékelten irányított vészleszállási manőverek kíséretében becsapódott Ariadna bolygójába. A rossz nyelvek szerint a franciák adták épp a navigációs őrszolgálatot... A hajó meglehetősen vegyesfelvágott legénysége és leánysága (Skótok a turistaosztályon, Franciák a bizniszklasszon, Amcsik a försztön és Kozák menekültek a poggyásztérben) gyanús körülmények között, khmm, keveredett a bolygó őslakos farkasszerű fél-intelligens lényeivel (lásd: Farkasokkal Farkaló, rendezte: Kovi) és kialakította a maga társadalmát, erősen küzdve a túlélésért és a nagyhatalmak általi leigázás ellen. Soraikban harcolnak a kozákok, kiltes felföldi lövészek, francia idegenlégiósok, ranger felderítők és az állatpornó eredményeiként a farkasemberek.

A Nomádok három óriás-hajóval járják a rendszereket és gyártanak mindent, ami illegális, speciális avagy épp kapitális. Ők a legkevésbé köthetők bármelyik mai földi nemzethez, bár vándorló iparos-kereskedő életmódjuk némi asszociációra adhat okot; ha még segélyt is kapnának valakitől, le is írnám a gondolatomat, de nem, az űrvándorok önellátó, becsületesen dolgozó népek; itt a jó példa, kár, hogy párezer évet várni kell rá. Azért konfliktusok esetén számolási kapacitásukat meghaladó (ötnél több fős) csoportokba verődnek és kötelező, ősi csatakiáltásuk sem maradhat el: "Mennyi az idő?" "Lemerült a mobilom, add a tiédet!" illetve "Van tüzed?" Rendben, rasszizmus, realizmus OFF.

Utolsó emberi társulásunk a Haqqislam; ők a muszlim közösségből kisarjadó új, toleráns Iszlám hívei, ideológiailag determináltak és mélyen vallásosak. Mesterei a biogenetikának, filozófiának és az orvosi tudományoknak; hogy ezzel mire mennek ott, ahol röpköd az ólom még a jövő titka. Hadviselésükre jellemző a nagyszámú lowtech csapatok jelenléte; hiába a jó öreg Kalasnyikov esküvői kellékként és harctéri fegyverként még mindig megállja a helyét. Soraikat erősítik a Hassassinok is, akik a célzott humán-erőforrás csökkentés specialistái. Itt jegyezném meg, hogy Haqqislam tábornokként természetesen elvben támogatom mind a toleranciát, mind a felvilágosult Iszlámot, seregeim mégis a Véres Félhold Dzsihád, Öld Meg Mind, Allah Majd Kiválogatja zászlai alatt vonulnak csatába.

A földönkívüli intelligenciát a Combined Army képviseli. Ők afféle toborzókként járják az űrt és ha potenciált látnak egy-egy fajban leigázzák majd besorozzák az egyedeit. Wishlistükön a következő tétel az emberiség; felkerekedtek hát, hogy rabigába hajtsák a viszálykodó, megosztott csürhét. Technológiájuk a lehető legfejlettebb, egyedei a rovaroktól a hüllőkön át az izékig terjednek; akivel eddig összeakadtak, mind az ő oldalukon harcol. Némely egységeik nem átallnak a harctéren szaporodásnak indulni, hát, ez ízlés dolga, nekem már a farkasoknál is rezgett a léc. Amúgy az egész faj Viking-szindrómában szenved: a vikingek ugye hajót építettek, hogy rabolhassanak sok kincset, amiből nagyobb hajókat tudnak építeni, amikkel több kincset tudnak rabolni, amiből még nagyobb hajókat építhetnek... (Ismerős a WoWból is a dolog? Hajó helyett még erősebb varázstárggyal?) Ha nem állítják meg őket lefűrészelik az egész Skandináv-félszigetet, felúsztatják rönkökkel és úgy járnak rabolni. Na, a Combined Army pont ezt csinálja, ciki kis félszigetek helyett egész bolygókkal. Amúgy rebesgetik, hogy az emberlakta űrbe betört rémséges erőik csupán a piacfelmérő divízió eltévedt bürokratái és folyamatban van az igazi hadsereg érkezése... Csak még ki kell tölteniük a lőszer-igénylést, a kitinpáncél-fényesítő-paszta kérvényt és beadványt kell írniuk az űrjárművek normáktól eltérő pi-szelep kopása miatti kincstári megkeresésre válaszul.

Ejtsünk még szót a Zsoldosokról; az üzlet háború és a háború üzlet. Veterán olvasóim talán emlékeznek még a Dream-teames áprilisi tréfámra;  nos, ebben a játékban ez többé már nem vicc. Bizonyos korlátok között és egyszerre legfeljebb három emberi frakcióból (figyelsz, ifj. Veér István, EM-BE-RI), de úgy válogatod össze a csapatod, ahogy tetszik.  A fejlesztők szerint, ha egy mini tetszik, hát játssz azzal. Ismerős? A magasan vásárló-orientált hozzáállás egyébként is jellemző a cégre, ezen a téren inkább PP mint GW, ha értitek, hogy mondom. Egyetlen hátrányuk, hogy a zsoldosok nem indulhatnak a nemzetközi versenyeken, de ez a veszély egyelőre nem fenyegeti kishazánk játékos-közösségét, mely konkrétan két tagú; ismereteim szerint a Magyar Ranglista megosztott első helyezettjei 1 győzelem-1 vereség aránnyal várják a lelkes kihívókat; ez vasárnap erősen megváltozik, mivel eddig négy lebeszélt meccsem van négy aspiránssal. Terjed a gém, mint a H1N1.

Eme robbanásszerű terjedés mögött számos tényező meghúzódik, úgymint a Gólemművek erőteljes támogatása és propagandája, a magyar nyelven is hozzáférhető szabálykönyv, a minik szépsége és a játékrendszer zsenialitása. Mert a játékrendszer zseniális. Elmondanám még egyszer: Pablo, Heniál! Olyan szinten próbálja (sikeresen) szimulálni a valós harcot, hogy az fantasztikus; mindemellett megőrzi a gördülékeny lefolyást; némi rutinnal igazán pörgős és változatos játékot játszhatunk; második 150 pontos játékunk, ahol már minimális volt a szabálykönyv-lapozgatás kerek 45 percig tartott.

Némi zanzásított szabály-kedvcsinálóként annyit mondanék, hogy seregünk minden egyes figuráját magunk szerelhetjük fel bizonyos határok között; természetesen figyelnünk kell a pontértékre és a Támogató Pontokra, melyeket a speciális felszerelésre költünk. "Sajnos" még nincs minden figura minden fegyverrel kiadva, így nem kell pontosan reprezentálnunk az adott felszerelést, de az ellenfél figyelmét illik felhívni az eltérésekre. Minden sereg úgynevezett parancs-tartalékkal rendelkezik, amiből parancsokat (mily meglepő!) adhat a figuráinak; ahány figura, annyi parancs, meg még egy a ráadás. Van vagy húszféle parancs, gyaloglástól a falmászáson, úszáson, akna-telepítésen át a lövésig és ezek kiadhatók tetszés szerinti figurának, tehát elhasználhatjuk minden parancsunkat egy jó pozícióban lévő figurára, aki megkísérelheti egyszemélyes haderőként kiirtani az ellent vagy adhatunk egy-egy parancsot minden babánknak vagy adhatunk parancsot a mesterlövésznek, majd az orvosnak, majd megint a lesipusinak, majd a gránátvetősnek, majd megint kettőt az orvlövésznek... szóval kombinálhatunk orrvérzésig. Ellenben nem árt észben tartani, hogy aki az ellenségtől rálát az éppen parancsot teljesítő figuránkra az jogosult egy román gyártású pickupot végrehajtani (ARO, Automatikus Reakció): elmenekülhet, hasra vetődhet vagy épp visszalőhet ránk, tehát nem úgy van, mint más játékokban, hogy puskásaink érdeklődve szemlélik a lőtávjukban rohamozó kardosokat, majd meghalnak vért hörögve; nem, itt bizony nem nehezék a kezükben a gépágyú. Ráadásul ha két figura egymás ellen cselekszik kölcsönös dobásaik (Face-to-face roll) befolyásolják az eredményt; nem mindegy hát, mihez ért az emberünk és mire akarjuk felhasználni. Irtó bonyolultnak hangzik, pedig inkább irtó, mint bonyolult; a szabályrendszer ugyanis nem kedvez a MegarambóSzupermosiknak; akit itt eltalálnak és nincs agyonpáncélozva, az meghal; gyakran még az is, aki a teljes Vasedény raktárkészletét magára aggatta védelemként. Nincs tehát üresjárat, cigizős kör, a játék elejétől a végéig aktívak vagyunk. Kiemelnék még néhány momentumot, amikbe szerelmes lettem: a gránátot nem konkrétan hozzá kell vágni valakihez, hanem dobhatjuk úgy is, ahogy tanították a seregben, miszerint minél több paré benne legyen oszt szakadjon darabokra. Parabolikus röppályájú fegyverekkel (aknavető, gránátvető) átlőhetünk az akadályok felett; a lángszóróval nem kell célozni vagy eltalálni senkit; csak beterítjük a területet majd feltakarítjuk a hamut. A fejlett álcázó berendezéseknek (holoprojektor, nanoruha) vagy a kiképzésnek köszönhetően némely figuránk felálláskor csak jelzőként kerül fel a csatatérre, vagyis nem tudható, ki ő, s merre van hazája, valamint mit szorongat; kést-e vagy rakétavetőt. Némelyik meg még így sem jelenik meg, csak felírjuk, merre van és ha aktiváljuk szép kis meglepetést okozunk az ellenfélnek. Füstgránátokkal fedezhetjük az előrenyomulást és ha az ellen technikai fölényben van hackereinkkel nem defaceljük a weboldalát, hanem átvesszük harci gépeinek irányítását... Hogy hangzik? És akkor még az ejtőernyősökről, beszivárgókról, ellenséges parancsnokot megszemélyesítő és kaotikus parancsokat ordítozó kémekről szó sem esett. A rendszer egyébként ikozaéder-alapú, lehet tehát leporolni az AD&D -s időkből megmaradt húszoldalúkat.

A játék időigénye alacsony, hamar lepörög egy összecsapás és már alig várja az ember, hogy kezdhesse a következőt és nem kell hozzá túlzottan sok figura, így a költségei is kedvezőek, a szabályrendszer meg ver minden eddig általam ismertet a témában. A frakciók hangulatosak, a minik szépek, szóval miért ne?

Linkajánló:

A játék oldala; fórumok, letöltések, képek

Online Army Builder1

Online Army Builder2

Egységek statkártyái

A bejegyzés trackback címe:

https://geistwald.blog.hu/api/trackback/id/tr391517631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Huntroll 2009.11.11. 12:45:54

Jópofa, meg van egy-két faja figura is (Ariadna minusz furryk), szóval ha neadjisten sikerül egy ösztöndíjat megpályázni következő félévre, sztem bele is vágok.

tengerSAM (törölt) · http://tengersam.blog.hu 2009.11.11. 13:50:42

Ariadna van becélozva nálam, ha egyáltalán belekezdek, melynek pusztán financiális okai vannak. No meg megnéztem az árlistában hogy hányféle figura van hozzá, és a teli A4-es oldalnál azt mondta, hogy köszi, majd ha meglesz a lottó ötös. :)

picidzé · http://librarian.blog.hu/ 2009.11.11. 14:02:55

Jó leírás, jó játéknak is tűnik. A gondolat, hogy kipróbáljam, már-már engedélyt adott magának arra, hogy elmélázzon azon, hogy esetleg felmerüljön-e bennem.

Gróf Úr 2009.11.11. 17:06:30

Hát, a játék nagy előnye, hogy nehéz szar sereget összerakni benne; még a legalapabb bunyik is tudnak annyit, hogy megszorítsák az ellent. Innentől meg elég a legjobban tetsző 10 figurát megvenni, hogy játszhass 300 pontos csatákat. Azokat meg ha még külön, darabonként is veszed (nem kell, mert van mindenből alapdoboz 6 figuval, meg némelyik kettesével kapható) megúszod 20400 forintból, ami kb annyi, mint amennyit egy dohányos cigire költ egy hónapban... Vagy én drága cigit szívok?

Atis52 2009.11.11. 19:38:59

@Gróf Úr: 'megúszod 20400 forintból, ami kb annyi, mint amennyit egy dohányos cigire költ egy hónapban'

Ez mindig érdekelt, amikor valaki ezt hozta fel. Aki nem dohányzik az mit csináljon ? :D :P

ON: a szabályrendszer marha jó, de gyakorlatilag nincs frakció ami tetszene...ez van.

Gróf Úr 2009.11.11. 19:54:12

@Atis52: Ez egy párhuzam :-) Aki nem dohányzik az igyon egy hónapig Kaola helyett vizet, a fogainak is jobbat tesz vele :-) Vagy ne menjen el egyszer a kupiba, azzal is megspórolja az összeget. Vagy blicceljen a BKVn vagy carpoolozzon egy hétig vagy...

Tartótiszt · http://geistwald.blog.hu 2009.11.11. 20:41:25

@Gróf Úr: Drágát, meg sokat. :)
@Atis52: Pofonegyszerű. Rászoksz a cigizésre, majd mielőtt rágyújtanál az elsőre, már le is szoksz róla. Voilá!

Tartótiszt · http://geistwald.blog.hu 2009.11.11. 20:42:10

Ja, és ez nem volt rossz írás, de hol a Retribution, e?

geistwald · http://geistwald.blog.hu/ 2009.11.11. 20:54:34

szerintem egy 300 pontos, vagyis nem kicsi sereg bőven 20 ezer alatt kijön. akkor lenne 20, ha minden figura külön blisterben lenne. szerencsére van alapdoboz, és vannak kettesével (olcsóbban) árult darabok is. a 15k már pesszimista becslész szvsz.

Gróf Úr 2009.11.11. 21:06:29

@Tartótiszt: atisnál :-) Tényleg, atis, nem írod meg a Retribution összefoglalót TT excelljébe? Megnézed az értékeket, begépeled... Szép bérleti díj lenne a könyvért... :-DDD

Atis52 2009.11.12. 09:16:25

@Gróf Úr: hun lakik az az excel ? Megcsinálom szívesen. Könyv hamarosan megy vissza, lassan ideér az enyém is :D

Atis52 2009.11.12. 09:17:19

@Atis52: előbb olvas aztán írj, megtaláltam a félész anyagot...nehéz volt :D

Grimor 2009.11.12. 21:54:56

volt valami szó magyar nyelvű szabályokról
azokat hol lehet megtalálni?

Huntroll 2009.11.13. 00:58:42

@Grimor: Szerintem még nincsenek teljesen készen, ha meglesznek, vszeg ide is kikerülnek.. Elvégre elég jó kapcsolatban vagyunk a Gólemmel :)

tengerSAM (törölt) · http://tengersam.blog.hu 2009.11.13. 06:55:04

Mivel az volt az utasítás, hogy terjesszük, ezért itt egy link:
m.blog.hu/ge/geistwald/file/infinity4.doc

Jegkiraly 2009.11.13. 17:27:12

Érdekes cikk,megnyertél vele,bejön a játék és tényleg nem drága. Idehaza lehet valamerre kapni?

Gróf Úr 2009.11.13. 17:43:24

Bemutatójáték: Kedd-Vasárnap 14:00 -tól A Gólemművekben: VII. ker. Rózsa u. 15. Páston az Igazhitűek kontra Szushibár. Meg még sokan mások, elvileg :-)
Vásárolni a Gólemművek boltjának megnyitása után lehet teljeskörűen, de előzetes rendeléssel már most is hozzá lehet jutni, csak várni kell egy-két klub-alkalmat.

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2009.11.18. 16:47:12

nagyon frankónak tűnik, de nem szabad :( még a khadorjaim meg a trollok is erősen félkész állapotban vannak, mire lesz két használható seregem, ez az összeg el is megy ahogy kell

bár a bővítésnél egyelőre fontolgatom a power of pépörkraft varázslatot :) hiába no, nem állok túl jól anyagilag manapság :(
de a játékot megjegyzem :)

Grimor 2009.11.21. 15:39:27

Csak érdeklődnék itt, mivel fórumot nem találtam sehol, hogy mennyi embert érdekel ez a játék, hányan kezdtek bele?

Grimor 2009.11.21. 20:19:45

és kb. milyen eloszlásban vannak frakciók?

Gróf Úr 2009.11.21. 21:27:51

1 Haqq (én)
2 Nomád
2 JapSecA
4 Ariadna
2 Combined

...valahogy így

Grimor 2009.11.21. 21:34:24

Azért kérdeztem, mert az Ariadna és PnaOceánia között vacillálok, de akkor egy újabb Ariadna kár lenne, bár nagyon szép figuráik vannak.

a JapSecA micsoda?

Grimor 2009.11.22. 10:40:05

érdekes ez a sectorial army.
ezek végeredményben különbözős sereglisták, ha jól értem.
Angolom elég gyenge :)

A többi frakcióhoz mikor jönnek ki?

Gróf Úr 2009.11.22. 14:58:38

@Grimor: Jaja, különböző sereglisták, más AVA értékekkel. Elvileg év végén jön egy új könyv The Human Sphere néven, abban benne lesz a jóság mindenkinek.

Grimor 2009.11.22. 16:03:10

AVA?Ez ugye azt jelenti, miből mennyi lehet a seregben, ugye?

De remélem minden csapatban lehet mindenféle figurát tenni :)

29-én lesztek lent a Gólemben? Akkor remélem lejutok.
Sajnos ilyen ez a vizsgaidőszak :)

Gróf Úr 2009.11.22. 18:03:51

@Grimor: Azt. De nem hozhat mindenki mindent; van, amit csak az egyik, van, amit csak a másik. A "fősereg" meg mindent, csak nem annyit, mint a spec.sereg. 29 az ünnepélyes megnyitó, tutti ott leszünk :-)

Grimor 2009.11.22. 18:29:24

És ugyanúgy 14 óra a kezdés?

Huntroll 2009.11.22. 23:01:05

4 Ariadna játékos? Ehh. Pedig az allskót sereg nagyon csábító... De most látom, hogy a PanOceaniánál meg vannak high-tech keresztesek. Hmm :D

Gróf Úr 2009.11.23. 10:09:26

@Huntroll: Húha, téged nem is számoltalak, mert még nem vettél :-D

Huntroll 2009.11.23. 11:10:37

@Gróf Úr: Egy ideig nem is fogok... Most két játékba kezdek bele, egyelőre elég ennyi :D
süti beállítások módosítása