ezt írja a geek

Nincs megjeleníthető elem

boardgame news

Nincs megjeleníthető elem

tengersam wh40k

Nincs megjeleníthető elem

Elsősegély a Malifaux-ba tartóknak

2012.12.14. 20:02 | Tartótiszt | 3 komment

Címkék: közlemény wargaming malifaux

Mivel a Főnixcsarnok ócsósított akciója rengeteg új ember érdeklődését felkeltette a Malfiaux iránt széles e hazában, gondoltam, gyorsan összerántok egy posztot arról, hogy milyen hivatalos és kevésbé hivatalos, angol és magyar forrásokból lehet tájékozódni a játékkal kapcsolatban. Ha valakinek lenne tippje további linkekre, ne habozzon megosztani a nagyérdeművel!

black_joker.jpg

Hivatalos forrásból:
A Malifaux alapszabályai online és ingyenesen elérhetők a gyártó weboldaláról. Ebben ugyan néhány rész ki van takarva, de Ratty oldalán a rengeteg segédlet mellett letölthetők a feltétlen szükséges stratégiák és sémák is csinos kártyás formátumban. E két forrásból gyakorlatilag minden fontos szabályt és infót megkapunk, ami a kezdéshez kellhet Akinek megtetszik a rendszer, annak azért mindenképpen ajánlom a kis alapú, könnyen kezelhető és nem túl drága Rules Manual beszerzését. Ezt megteheti a magyar forgalmazó Főnixcsarnoknál is.

Aki a figurákról szeretne többet tudni, az ezekről az immár négyes fogattá bővült, évente kiadott nagy könyvekből kaphat információt, illetve az első könyv óta megváltozott szabályokkal futó korai figurákról letölthető PDF szintén a Wyrd oldalán.

A könyvekben a figurákkal kapcsolatban elkövetett nyomdahibák, illetve az azóta megváltozott képességek, extra magyarázatok gyűjteménye szintén elérhető a Malifaux.com-on. Ugyancsak van egy ilyen gyűjtemény az általános szabályokat érintő fejtágító ésvagy javító infókkal. A FAQ-t pedig akkor érdemes felcsapni, ha elbizonytalanodunk egy szabály vagy képesség alkalmazásával kapcsolatban. Rengeteg dologra találunk megnyugtató választ.

Ha már valamennyire képbe kerültünk, a csapat összeállítását is bátran próbálgathatjuk a hivatalos Crew Creatorban. (És igen, ez is ingyen van, ráadásul 99,99%-os megbízhatósággal működik is.) 

Hivatalos forrásnak számít még a Wyrd fóruma, ahol a szokásos ügyködések mellett a készítőktől vagy a velük egyenértékű Rules Marshaloktól is kaphatunk szabálymagyarázatot, vagy egyéb infókat.

Szürkezóna:
Nem hivatalos, de rendkívül hasznos forrás a Pull My Finger, ahol a játékosok dobták össze tudásukat, hogy a lehető legtöbb tipp, trükk, ötlet egy helyre kerüljön frakciókra, modellekre lebontva. Angolul értők számára nagyon ajánlott, mielőtt egy-egy mester vagy frakció mellett elkötelezik magukat.

Egy kis sok hazai:
A hazai közösség pedig a legkönnyebben a Malifaux.hu elnevezésű Facebook csoportban érhető el. A csoport zárt, ezért jelentkezni kell a felvételhez, de cserébe nem fogja anyuka, kedves, kolléga látni, hogy milyen bizarr dolgokról folyik a diskurzus. Aki permanens forradalomban van a világot irányító UFO-kkal, azoknak marad az Inkvizítor vagy az LFG dedikált fóruma. Ez utóbbiak az FB-s csoport miatt nem pörögnek annyira, de jóravaló emberek (és én is) igyekeznek azokon az oldalakon is megválaszolni a felmerült kérdéseket.

Az elmúlt évek alatt itt a Geistwaldon is szép termés jött össze a témában. A keresés viszont nem a legegyszerűbb a blogon, úgyhogy az itteni anyagokat is összegereblyéztem, hogy kompakt formában elérhető legyen minden lényeges poszt. Ezeknél annyi előzetes megjegyzésem lenne, hogy nem feltétlenül teljesen uptodate-ek, mivel visszamenőlegesen nemigen javítottunk semmit. Azért alapvetően a két-három évvel ezelőtt megfogalmazott dolgok jórészt most is meg kell hogy állják a helyüket.

Minden egy bemutató cikkel indult, amit egy maroknyi egyéb írás követett a játék egy-egy aspektusát részletesebben kivesézve. Ezeket a csapatépítésről szóló anyag nyitotta, majd meséltünk a kártyás rendszer sajátosságairól, az aktiváció trükkjeiről, a stratégiák és sémák jelentette különleges megközelítésről, majd foglalkoztunk a képességpróbák témájával is. A legutolsó ilyen jellegű fejtágító tavaly nyáron íródott, amikor is elmatekoztunk azon, mire mennyi esélyünk van egy pakli Fate Decket szorongatva a kezünkben. 

Cal jóvoltából született két igen alapos anyag egy-egy mesterről: Colette lányait és a tűzről pattant Sonnia trükkjeit egyaránt ajánlom olvasásra. Igaz, lassan elavult lesz, de azért bele lehet kukkantani abba az írásba is, amely megpróbál ötleteket adni ahhoz, hogyan kell egy overpowered(nek tartott) mesterrel elbánni.

Nagyjából ennyi a lényeg. Akit battle reportok érdekelnek, azt is talál dögivel a Geistwaldon, csak kattintgasson párat a Malifaux taget használva szűrésre.

Edit:
Aki pedig már a konkrét játéknál tart, az bookmarkolja az okostelefonján, tabletjén Yosh remek kis programját, amely a csaták előtti flippelgetést egy kattintással megoldja. Ráadásul már benne van a stratégiák, spec effektek leírása is, szóval akkor sem jövünk zavarba, ha otthon marad a Rules Manual. Szép munka!

A bejegyzés trackback címe:

https://geistwald.blog.hu/api/trackback/id/tr174965747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Valheru 2013.04.30. 13:11:45

Sziasztok!
Priv. tudnatok segiteni?
Alap angol es min.penz mellett szeretnem elkezdeni a terepezest.
Kaphatnek valamifele indulo tanacsot? Milyen frakciók vannak Malifauxban. Az ajanlot oldalakon kicsit eltevedtem. Valami tuzfegyveres erdekelne! :)
Koszi elore is!
V.

Tartótiszt · http://geistwald.blog.hu 2013.04.30. 16:06:54

Szia!

Csatlakozz az FB-s oldalhoz, és ott tedd fel ezeket a kérdéseket. Sokkal többen tudnak neked majd segíteni.

Valheru 2013.04.30. 17:32:54

Ok.megtortent,koszi!
süti beállítások módosítása