ezt írja a geek

Nincs megjeleníthető elem

boardgame news

Nincs megjeleníthető elem

tengersam wh40k

Nincs megjeleníthető elem

Through The Breach alapozó

2014.08.05. 00:25 | Tartótiszt | Szólj hozzá!

Címkék: rpg malifaux through the breach wyrd

Ritka, ám örömteli alkalom, amikor vendégposztot fogadhatunk az internet eme elhagyatott bugyrában. Pontosabban nem is teljes értékű vendégposzt lesz ez, mivel az alkotó annak idején tán még szerkesztői jogosultságot is kapott, de a munka kevéssé kreatív elemeit (képek, szerkesztés, miazmás) trükkösen rám hagyta. Na de ne azon vitatkozzunk, hogy ki ölt meg kit, inkább lássuk, mit öntött pofás mondatokba BBZs a hivatalosan a napokban debütáló új szerepjátékról, a Through The Breachről!
ttb.jpg

A játék világa a jól ismert és szeretett Malifaux terepasztalos játékával azonos furcsa viktoriánus-gőzpánk-western-horror, a játékmenete pedig rengeteg hasonló elemet tartalmaz (AP az akcióknál, kártyalapok és triggerek stb.). Ezek is érdemesek lehetnek némi figyelemre, most azonban arra a mindenkit zsigereiben izgató kérdésre keresünk választ, hogy bújik az egyszeri játékos egy élőholt konzumhölgy bőrébe? (Átvitt és szó szerinti értelemben is sehogy!)
Bemutatom a karakteralkotás lépéseit, vázolom gondolatkisérletem példaként és ahol feltétlenül szükséges, ott kitérek a kapcsolódó alapfogalmakra is.

Első lépésként meghatározhatunk egy koncepciót, előre kigondolva milyen szakmát/elfoglaltságot (pursuit) képzelünk el a karakterünknek. Ez nagyban segít majd az egyes lépések során szükséges döntések (aka. pontok kiosztása) meghozatalában. Így is rengeteg véletlenszerű elemmel lesz dolgunk, szóval a részletek menet közben rajzolódnak ki majd. Ezt a véletlenszerűséget akár úgy is kihasználhatjuk, hogy egymásra építjük a karakter létrehozásának egyes lépéseit, mintha alteregónk életének lépéseit követnénk végig. Ilyen formán az karakter szakmája nem feltétlenül az lesz amit mi játékosként választanánk, hanem sokkal inkább az, ami a organikusan következik a figuránk előéletéből!

Pursuit: szakma/elfoglaltság
Ez a karakter egyfajta archetípusa. Más játékok kasztjaihoz hasonló, azonban nem örök érvényű választás, hanem a történet előrehaladtával változtatható. Amíg az adott úton haladunk, biztosít számunkra egy alap képességet (talent), és meghatározza azt, melyekhez férünk majd ezek közül hozzá a fejlődésünk során. A kiinduló lehetőségeink közt van például a bűnözők, városőrök, zsoldosok, pisztolyhősök vagy a különböző mágikus tehetségekkel bírók útjai - mindösszesen nem is tudom hányféle különböző lehetőség.

Én a móka kedvéért nem választottam előre a lehetőségek közül, jobban a kártyára bíztam magam. Tényleg szórakoztató módja ez a karakter létrehozásának, de kicsit kuszább, hiszen nincs külső irány, ami a döntéseinket alapvetően befolyásolná. Cserébe viszont, ha sablonos figurákat építünk is, azok mindenképp élőbbek lesznek, mint a Jó a Rossz vagy a Csúf!
A második lépésben a karakter végzetének lépéseit építjük fel - na meg a számokban mérhető képességeinek nagyját. Ehhez a kártyákat hívjuk segítségül, mégpedig öt lapot kereszt alakban kirakva.
ttb_cards.jpg

Középen a születési körülmények, egyféle alap háttér rajzolódik ki.
Station: 
Ezekből is viszonylag sok van: 54, vagyis minden lapra más. Könyveléstől a kovácsolásig, orgyilkosól élőholtig sokféle nevelőnk és szülőnk lehet, ezek egy mondatos leírása ad támpontot, de a részletek kidolgozása a játékosra és mesélőre marad. Ezen felül egy készség (skill) is jár itt.

Seamus (13holló) a földi nekromanták ritka csapatát adja (Resurrectionists), azaz a csatornákban bujkálás és a kivégzés fenyegetése jár vele - meg egy soulstone-használattal kapcsolatos skill bónusz.


Következőnek balra a négy fizikai tulajdonság (aspect) értékeit látod. Minden laphoz tartozik egy négyes számcsokor, ezek oszthatóak el bárhogyan a tulajdonságok közt. (Nem összevonva az értékeket persze.) A nagyobb lap értékek kevésbé fókuszált, egyenletesebb fizikai állapotot mutatnak.

Aspects:
A fizikai négyes a test tulajdonságait írja le:
- Might/Erő: a karakter nyers ereje.
- Grace/Kecsesség: a mozgás folyékonyságának és pontosságának mértéke.
- Speed/Sebesség: a mozgás fürgesége. 
- Resilience/Ellenállás: a sebződés és betegségek elleni védettség foka.

A szellemi négyes az elme és a szociális érzék kifejezője:
- Charm/Vonzerő: a kedvelhetőség és megbízhatóság mértéke.
- Cunning/Ravaszság: az észjárás csavarossága és fürgesége.
- Intellect/Értelem: a logikus gondolkodás és tanulási készség.
- Tenacity/Kitartás: a nyers akaraterő és önbizalom.

A tulajdonságok 6 és -6 értékek között mozognak általában, az ezeken való túllépés bármely irányba jellemzően emberfeletti. Az induló karakterek tulajdonságai 3 és -3 között változhatnak, mely értékek némileg átlag felettiek. Pl. egy +3 erővel rendelkező karakter nagyon jó formában van, de nem klasszis erőemelő.

Joss (6könyv) +2, 0, 0, -2 értékeket ad. 
Ekkor egy kis termetű csatornapatira gondoltam, ha már folyamatos rejtőzködés és menekülés a gyermekkor velejárói, így a bónuszt az ellenállóságra, míg a büntetést az erőre osztottam.
sewer-child.jpg
A felső lap a korai években eltanult készségeket (skill) takarja. Itt a magas lapok jobban fókuszált értékeket adnak, míg a kisebbekből több alacsonyabb értéket kapunk. Ezek természetesen megint csak nem összevonhatóak. Érdemes feltennünk a kérdést, miért voltak épp ezek a készségek fontosak ebben a korban? A magasabb értékűeket feltehetően továbbra is gyakorolja, az alacsonyabbakat pedig eséllyel már nem!
Skill - készség
Ezek értéke nulla (ismeretlen készség) és öt (mesteri felhasználás) között mozoghat. A használatuk során a hozzájuk rendelt Tulajdonsággal összeadva segítenek meghatározni, egy-egy akcióban milyen sikeres a karakter. (Például egy emeleti ablakból való sikeres kimászást reprezentálhat egy Erő+Atlétika alapra húzott lap pl. TN12 ellen - ismerős mechanika, ugye?)
A képességek egyébként nyolc csoportba oszlanak (csoport szintű büntetések és bónuszok is nyerhetőek egyes képességekből (talent)) és van belőlük hatvan darab, melyből pár még alelemekre oszolhat. Klasszikus dolgokat kapunk, nincs itt semmi látnivaló! Persze a karakter felépítéséhez alaposan képbe kell kerülni velük...

A nephilim (8maszk) ad 3, 2, 2, 2-t így a lopakodás, észlelés, munkabírás és némi méregellenállás került a karakterlapra - legalábbis ezen a ponton! ;)
Egyrészt továbbra is a csatornapati járt az eszemben, másrészt ezek javarészt az ellenálló-képességre épülnek...

Jobbra kerül a mentális tulajdonságokat jelképező lap. Narratívában a felnőtté válás küszöbéhez érünk.

A 4könyv -2, -1, 1, 2 értékeket ad, ezeket egy kevésbé karizmatikus, átlagos alatti intelligenciájú de ravasz és főleg kitartó belső tulajdonságokkal rendelkező figurává alakítottam. Mivel ekkor rájöttem, hogy az eszes kis nekromantapalánta nem érdekel, így a külső tulajdonságokat is módosítottam visszamenőleg, legyen Igor erős, de lassú. Ez pedig azt is hozta, hogy az korai készségeket is átalakítottam némileg.
igor-holding-brain.jpg

Az alsó lap ezután a már saját választásként elsajátított skilleket jelképezi, ezeket nem a körülmények, hanem fiatal hősünk választásai adják. 

A 2könyv 3, 2, 1, 1, 1, 1 készséget enged meg. Itt már egy következő lépést is figyelembe vettem, a kiinduló "szakmát". (Ez lehetne az a koncepció, amit kiindulásként meghatározva ezeket a mellékvágányokat kerülhetjük el.) A pionir merült fel, a folyamatos temető mentes települések okán, de nem volt elég szimpi és a mechanikus munkás felé fordultam.

Ekkor visszamenőleg belenyúltam az alapokba újra, és korai skillként kapott olvasást meg történelmet a kis buta, mert egy rendes nekromantának csak vannak könyvei, meg így lehet majd szoci aktivista... meg a befejező skilleknek is inkább munkásakat választottam...


A kis kártyakeresztet egy időre elhagyva néhány módosítással élhetünk. Most kapjuk meg az eredet után járó bónusz skillt és a tulajdonságokra költhetünk összesen két pontot. Akár egyre is tehetjük ezeket, de az értékek még nem nőhetnek 3 fölé! 

Jómagam még egy kicsit fortélyosabb és kitartóbb karaktert építettem és elfogadtam, hogy a soulstone-machináló készséget nem használom majd.
Ezen a ponton még egyszer hasznát vesszük a kártyáknak. Mindegyikhez tartozik ugyanis egy tagmondat (ráadásul pozíciónként eltérő), így egy rövid leírást is kapunk karakterünk végzetéről! Ezt mesélőnk a történetbe szőve állíthatnak minket kihívások elé, melyek során elfogadhatjuk vagy megtagadhatjuk sorsunkat!

"Once silver thread spends like golden promises, an exepcion will corrupt the rule, for the silence brings inspiration at the door. The dogs in the vineyard below for you to hunt, and you stumble upon the line of life and death."
Ezen a ponton már mindenképp világos emberünk archetípusa. Erről már írtam eleget.

Van még néhány a korábbiakból számított érték, úgy mint a Védelem, Akaraterő, Sebek, Séta, Roham, Magasság és egyes karakterisztikák (pl. mindenki élő). Ha láttunk már Malifaux figurához tartozó kártyát, pontosan ezek szerepelnek rajta!

Egy általános képesség választására van a kezdéskor még lehetőségünk. A játék tervezői szerint a céljuk nem az volt, hogy az egyes értékeink szerint a kihívások egyes típusainak ne tudjunk megfelelni, hanem inkább hogy a negatív értékek az ilyen kihívások eltérő megközelítéseit hozzák létre. Ennek megfelelően nagyon sok képességnek egy negatív tulajdonság követelménye van, és azt egyensúlyozza ki.

Nem igazán karizmatikus jómunkásemberünk cinikussága miatt nem verik át minden szociális érintkezésben majd. (talán)

Valamennyi felszerelés adódik az archetípusunkból. Extraként a választott utamon a gőzgépesített művégtagok lehetősége adott.

Ennek kiválasztásakor kilátszott a VérIstván rutin belőlem, találtam olyan láb upgradet, ami egyszerre indokolja a -2 SPD-t és ellensúlyozza kritikus helyzetben, TÁP! 


RWB1.jpg
Utolsó lépésként a személyes kis paklink összeállítása maradt, amelyből a kezünket húzzuk majd fel. (A véletlenszerű húzások a közösből jönnek majd, ezekre a kezünkből csalhatunk.) A 13 kártya elosztásában a színeket variálhatjuk, így a triggereink esélyeit is javítva. A fő elem az 1, 5, 9, K a második a 4, 8, Q, a harmadik a 3, 7, J és végül a negyediknek jön a maradék 2, 6, 10. Az egyes színekhez persze tartoznak általános társítások is - nyilván a készségek triggereinél ettől függ, melyik mit hoz létre.
Ezzel a technikai részletekkel meg is vagyunk, már csak némi életet kell lehelnünk a gyerekbe - miért is kelünk útra Malifaux-ba?

Igor tehát végül sok változás után egy mechanikus lábpótlással rendelkező jó kiállású munkásember lett. Titokban olvasott és történelemszerető. Nem a legfényesebb elme, de jövőjében (jó képességeket fejlődve) még egy rendes politikai aktivistát is el tudok képzelni. Természetesen egyáltalán nem olyan figura jött ki, akivel a Malifaux színes világából magamtól választottam volna, de sokkal élőbb számomra így.
Persze biztos vagyok benne, hogy ha valami koncepcióval vágunk neki a dolognak, gyorsabban hozhatunk létre teljesen életképes karaktereket - bármilyen lapjárásból. Talán egyszer permutálok még néhány lehetséges variációt ugyanerre a leosztásra!

A bejegyzés trackback címe:

https://geistwald.blog.hu/api/trackback/id/tr676574261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása