ezt írja a geek

Nincs megjeleníthető elem

boardgame news

Nincs megjeleníthető elem

tengersam wh40k

Nincs megjeleníthető elem

M2E: Defensive Stance

2014.10.26. 10:09 | Tartótiszt | 1 komment

Címkék: battle report vassal malifaux

Az események felgyorsultak, mint választások után a kormányzati agytrösztök, ha új adónemek kitalálásáról van szó. Máris túl vagyok a négy közé kerülésről döntő találkozón.

steampunk_sniper.jpg

A térkép, a stratégia és a sémaválaszték meglehetősen érdekes volt. Végül egy teljesen védekező, reaktív jellegű listát raktam össze, ami ha minden jól megy, legalább 1 ponttal többet tud összehozni, mint az ellenfelem, ami bőven elég a továbbjutáshoz. Nem így alakult, de erről nem az én bunkerfocim tehetett. 

Deploy: Normal
Stratégia: Reckoning

A választható sémák és a tényleges vállalások:
A Line in the Sand
Bodyguard - Lilith titkos (Teddy)
Entourage - Wong titkos (McTavish)
Make them Suffer - Wong titkos, Lilith titkos
Distract

Csapatok (50 SS):

Lilith -- 6 Pool
 +Beckon Malifaux [1]
 +Living Blade [2]
 +Pact [1]

Primordial Magic [2]
Doppleganger [7]
Hans [9]
Nekima [13]
Teddy [11]
 +On Dreaming Wings [2]

Wong -- 4 Pool
 +Explosive Solutions [2]
 +Ooo Glowy [1]

Lovely Assistant [3]
Lightning Bug [5]
Lightning Bug [5]
Lightning Bug [5]
McTavish [10]
 +Hide in the Mud [1]
Rooster Rider [6]
Rooster Rider [6]
Slop Hauler [5]

Da plan

Szóval, ha megnézitek a térképet, láthatjátok, hogy remek többszintes épületek vannak mindenhol, középen meg viszonylag sok a nyílt terep. Van ugyan néhány facsoport meg kerítés, de összességében ideális terep a mesterlövészeknek. Ezért hoztam Hanst plusz a Dopplegangert. Utóbbi ugyanis amellett, hogy ha kell, simán tud kezdeményezést hozni, még meg is duplázza Hans potenciálját, ha egymás közelébe telepítem őket.

A csapat másik felét a kőkemény Lilith-Nekima-Teddy trió alkotta, akiknek az volt a dolguk, hogy valamelyik védett szélen felvonuljanak. Ebben nagy segítségre volt Lilith erdője, plusz az, hogy a két nagy dög repült, így könnyen átvághattam épületsarkokon, nagyobb falakon is. Végül egy Primordial Magic jött, aki egyrészt ad lapot kör elején, másrészt segít az aktivációkontrollban, harmadrészt garantálja, hogy a Make Them Sufferért nem tud írni, ha jól elrejtem (más Minion vagy Peon modellem ugyanis nem volt). Márpedig az elrejtés nem okoz gondot egy ilyen sokemeletes házakban dúskáló terepen.

Eredetileg Entourage-ot akartam bejelenteni Lilithre és a lövészekkel kivenni egy-két modellt, majd a második-harmadik körben ráküldeni Nekimát a kemény magjára, hogy egyrészt ő is öljön valakit és meglegyen a Reckoningból a pont, másrészt feltartsam egy körre, és így Teddy meg Lilith be tudjon húzni az ő deployába. Onnantól fogva biztos 7 pontom lett volna. Ha nagyon ostromolná a mesterlövész-párosom, akkor simán kinyírtam volna az egyikkel a másikat, és így a Reckoningért nem tudott volna írni. Szóval patikamérlegen kiszámolt minimális győzelemre játszottam. Azonban mivel hozott egy rakat Miniont, így meggondoltam magam, és az Entourage helyett Make Them Suffer lett. Hiszen csak meg tudok ölni három körben 1-1 modellt Lilithtel vagy Nekimával, ha teleszórta a pályát velük.

Felállás
Buktam a felállási húzást és nekem kellett virítani. Ha már így alakult, az északi oldalt kértem, mert ott volt ideális lőállás. Hans ment a másodikra, a Doppy meg az elsőre, de természetesen úgy, hogy rálásson Hansra. Nekima ment a jobb oldali ház tetejére. Alá meg a sarok két oldalára Lilith és Teddy. A totemet beraktam az északi épület aljára, ahol még falak is védték. Gyakorlatilag 3-4 kör folyamatos rohanással lehetett volna egyáltalán megpróbálni rálátni. (A képen sajnos nem tudom a különböző szinteken lévő modelleket egyszerre jelölni, ezért mindenki mindig a tetőn látszik. A szövegből viszont ki fog derülni, ki hol van éppen.)

Ő felszórta magát nagyjából egyenletesen. Mindenki az alsó szintekről igyekezett megrohanni és feltörni a bunkerem. Érdekes módon nem törte magát, hogy legalább a felállásnál mindenki takarásban legyen a snipereimtől.

1. kör

Ugyan a dupla Rush of Magic miatt 8 lapból választhattam induló kezet, de még ezt beszámítva is gennyesen jól sikerült a húzás. RJ, BJ, egy 13-as és egy 11-es vigyorgott rám a képernyőről. Cserébe viszont buktam a kezdeményezést, de ő kegyesen átadta a lehetőséget. Ha már így alakult, a Doppleganger nem tölcsért, hanem mesterlövész-puskát csinált a kezéből, fókuszált, majd egyetlen lövéssel kiiktatta a valószínűleg McTavish elsősegélyládájaként hozott Slop Haulert. Hans már nem volt ennyire sikeres: simán elmisselte McTavisht.

A körben sok más izgalmas dolog nem történt. Ő is, én is felvonultam. 

2. kör

A második körben rögtön kamatozott a repülő modellek választása. A Ht3 fal és Lilith erdője mögött tökéletes biztonságban felvonultatott Nekima ugyanis átugrott a másik oldalra, Melee Expertből lezúzta egy Wd-re a csirkelovast, majd magát besebezve a Black Blooddal ki is nyírta. Dolga végeztével pedig visszarepült oda, ahonnan jött. A tökéletes rajtaütés rögtön hozott is egy pontot a Make Them Sufferből.

McTavish és a lövészeim között komoly tűzharc kerekedett, de asszem az RJ beáldozásával sikerült Hanst megvédeni. Hans aztán nem is rá, hanem a mellette sunnyogó Lightning Bugra próbált rá. Majd azt hiszem a Doppy fejezte be. Ezzel a Reckoning is elkezdett fialni.

Ellenfelem folytatta a felvonulást középen, de igazából semmi lényegeset nem csinált. Teddyvel és Lilithtel én sem sokat, csak közelebb vonultattam őket: Teddy a Nekimánál már bizonyított fal mögé, Lilith meg a bal oldalon lévő ház földszintjének sarkába vette be magát. Ja igen, a Primordial elkezdett szintet lépni: a lépcsőket megmászva felkapaszkodott az elsőre, ahol még nagyobb biztonságban volt.

2-0

3. kör

Már volt egy pontom a stratégiából, és ha még egyet írok, akkor nem igazán tudott behozni. Ezért feladtam a hit&run taktikát, csak hogy gyorsabban végezzünk. Nekimát ráeresztettem egy villámbogárra, akit szépen fel is nyársalt. Ezzel persze ott maradt Wong előtt ingben-gatyában, de pont nem érdekelt. Kicsit meg is bántotta, de nem volt nagy pusztítás. Amiért viszont jó volt, hogy ott maradt, az az, hogy így ki tudtam cserélni Teddyvel. Utóbbi pedig el is tudott sütni egy Gobble you up...-ot a hátul hagyott totemjére. Odacsúsztam, majd Flurry-ztem, így három lehetőségem volt Ml7-tel [+] flipes támadással és sebzéssel kinyírnom. Hát, az elsőbe beledöglött. :) Az akció sok szempontból is hasznos volt, hiszen kaptam pontot a stratégiából, Teddy biztonságos távolságra került minden ellenségtől, Nekimát meg visszahúztam és Lilith új erdője mögé rejtettem.

McTavish viszont közben összeszedte magát, és egy lövéssel elhallgattatta Hanst. A Doppleganger így fegyvertárs nélkül maradt, szóval szépen fel is húzott a másodikra, hogy köv körben ne lehessen rálőni.

4-0

4. kör 

A negyedik kör elején kiderült, hogy a koncentrációhiány nem tesz jót az egészségnek. McTavish ugyanis ippeg, de rálátott Nekimára, mivel trehányul tettem le az erdőt előző körben. Így 3 Soulstone-ba és a jó lapjaimba került, hogy 1 seben kibírja a két lövést. Az életmentő akciózással az volt a tervem, hogy még egyszer beküldöm, lekapom az utolsó csirkelovast, és ezzel kimaxolom a Make Them Suffert, ami után nyugodtan megdögölhet. Sajna lapok nélkül az Ml7-es kard sem talál kötelezően, így végül nem tudott Nekima semmi maradandót alkotni. Hacsak azt nem vesszük annak, hogy egy Rooster Rider csípte halálra...

A többi figurájával igyekezett Lilithtől távolra kerülni, így jobb híján futottam vele hármat, hogy köv körben még tudjak írni pontot. Teddy teljesen elmenekült a bal sarokba. Ő már biztosan hozta a 3 pontot a Bodyguardból. Illetve hozta volna. A negyedik kör legvégén ugyanis megbolondult a billentyűzetem, és mire sokadik próbálkozás, resetálás után életet leheltem bele, elfelejtettem a kör végén bejelenteni a sémát. Nagy tragédia nem lett belőle, de ha ezen múlott volna, verhettem volna a fejem az átkozott klaviatúrába!

4-0

5. kör

Nyertem a kezdeményezést. Lilith pedig egy ütéssel és egy rohammal két lesebzett Minionjával is végzett, ami stratégiából és sémából is hozott egy-egy pontot. Még minden mindegy alapon próbálta Lilithet bántani, de az ütésekkel lapokat is tudtam húzni, meg alapból is keményeket flipeltem, szóval meg sem tudott karcolni. Új kör nem volt, így megsemmisítő vereség lett a vége. 

8-2

After

Csak ekkor tudtam meg, mi volt a két sémája. A titokban tartott Entourage McTavishen még elmegy (ebből lettek a pontjai), de a Make Them Suffer nála teljesen érthetetlen hülyeség volt. Egyetlen figurám ért ennél a sémánál, akit természetesen tökéletesen el tudtam rejteni. Azaz rögtön eldobott magától 3 lehetséges pontot. Aztán a post-mortem beszélgetésből kiderült, hogy ő tulajdonképpen nem is akart indulni, csak fillernek kérték fel. Mivel nem is érdekelte az egész, minden egyes meccsén ugyanazt a listát hozta. Ez ugye Malifaux-ban olyan, mintha egy pisztolypárbajra úgy állnál ki, hogy előtte levágod két-három ujjad és kiszúrod az egyik szemed.

Viszont ennek fényében szinte érthetetlen hogy nyerhetett 5 (öt!!4!4!!) meccset zsinórban. Az egyetlen válasz az, hogy az ellenfelei nagyon-nagyon gyenge/kezdő játékosok voltak. Visszagondolva, az előző ellenfelem sem volt valami nagyon profi, miközben ő is csont nélkül nyerte a csoportját. Szóval nagyon úgy tűnik, hogy Amerikában ezt a játékot nem azon a szinten játsszák, mint az óceán innenső oldalán. (Vagy csak nagyon szerencsétlenül sikerült übergyenge, tökkezdő ellenfelekkel feltölteni két csoportot is.) 

No de ne vitatkozzunk azon, hogy ki ölt meg kit: a lényeg, hogy megvan az elődöntő, ahonnan már tényleg csak egy lépés a finálé. Stay tuned!

A bejegyzés trackback címe:

https://geistwald.blog.hu/api/trackback/id/tr246833441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása