ezt írja a geek

Nincs megjeleníthető elem

boardgame news

Nincs megjeleníthető elem

tengersam wh40k

Nincs megjeleníthető elem

Doomtown: amikor a póker nem elég...

2015.08.10. 13:42 | Tartótiszt | 1 komment

Címkék: kártya taktika doomtown

Albert (aka BBZs) tippjére néhány hónapja belefogtam életem első kártyajátékába. A Doomtown: Reloaded rögtön megfogott az összetett rendszere, érdekes játékmechanizmusa miatt. Így külön örültem, amikor Albert jelezte, hogy pötyögtetne ilyen témában anyagokat. Szóval következzen az első DTR-cikk, amiben bevezető helyett rögtön szakmázás kezdődik. (Akit az alapok érdekelnek, guglizzon rá a témára és ömleni fog az infó, illetve ellátogathat a hazai Facebook-csoportba is, ahol örömmel segítenek minden kérdésben.) 

dtr_cards.jpg


Átugorva a Doomtown: Reloaded játék általános bemutatását, rögtön az egyik legnagyobb érdekességéről, a pakli építésről írok.

Ami a játék különlegessége ebből a szempontból, az az, hogy a pakliban lévő lapok épp olyan fontosak, mint amiket a kezünkbe húzunk. Hiszen az összecsapásokat (lövöldözés!), de egyes képességek használatát is a pakliból húzott lapokkal dolgozzuk ki. Átlagos kártyajátékokban "bármit húzhatsz", amíg nincs a kezedben a lap, addig mindegy, hogy mi/hol van a pakli tetején vagy alján. (Természetesen a laphúzás és kikeresés rendkívül fontos elemek itt is, de ezekről talán később.) Kicsit talán a kártyával operáló terepasztalos játékból, a Malifauxból lehet ismerős ez, ahol kockadobás helyett francia kártya paklival határozzuk meg (az így nem is teljesen) véletlenszerű eseményeket.

A csavar ott kezdődik, hogy egyrészt minden lap a képességén túl a francia kártyapakliból ismert színnel és számmal is rendelkezik ÉS nem kell szabályos paklit építenünk. Illetve szabályok vannak, de ezek megengedik, hogy például négy ász kerüljön be az adott színből, így összesen akár tizenhat azonos értékű lapunk is lehet. (És így jöhet ki az is, hogy ötös "pókerünk" van - a szerk.) Ez pedig a fent említett működés miatt érdekes, hiszen póker kezeket fogunk formálni, illetve ha magas lapokra van szükségünk, akkor csak azokat tesszük a pakliba.

dtr_hand_ranks.jpg

A Doomtown sajátságos erősorrendje ötös "pókerrel" és halott ember kezével


Hosszas felvezetés után a lényeg, az alap építési ötletek:

Full House/Four of a Kind

Itt pár kiválasztott értékből teszünk annyi lapot a pakliba, hogy a full house/poker húzásának esélyét maximalizáljuk. Lehet két számot kiválasztani, és a maradékban hasznos lapokat helyezni el, vagy egészen szélsőséges módon, három értéken tenni be a lehetséges tizenhat lapot, így ha a maradék négy lappal kezdünk, már 7 lapból biztosan legalább full house-unk van.

Ennek a paklinak az egyik hátránya, hogy sorokat nem ad, így ha lecsúszunk a full house-ról, akkor már csak két pár, drill értékeket szedhetünk össze. Illetve a másik, hogy sok azonos lap használatával nagyon gyakran fogunk illegális kézzel (amely azonos lapokat tartalmaz, tehát „csalóval”) találkozni.

Ezek a mai napig legnépszerűbb paklik, de a „bulett” (húzott lapok számát) csökkentő hatások és az illegális kezek (kiemelten a Lowballban) büntetéseinek használata komolyan bajba keverheti őket.

Csonti 2015 augusztusában győztes 4th Ring kontroll paklija: http://dtdb.co/en/deck/view/10017

Straight Flush

Ez egy kicsit nehezebben felépíthető és játszható pakli, de jó esélyt ad a névadó Straight Flush érték elérésére. Kiemelt előnye, hogy a Full House paklival ellentétben ritkábban fog csalni és így nagyon nehéz fölé kerekedni (HA kijön a straigt flush, egyébként sajnos csak párokat és sima flusht várhatunk).

Itt egy színre koncentrálva teszünk be egymás melletti értékekből négyeket, lehetőleg hat-hét értékből is. Jellemző választás az akció lapok „club” színe, hiszen ezek nem csak erős hatások, de nem is kerülnek ki a játékból. Ezzel 20-24 lapot használtunk fel, a pakli másik fele pedig lehet olyan tárgy és épület, ami a játékba hozáskor kikerülve a pakliból az idő előrehaladtával erősíti ezt a szerkezetet.

Ezt idehaza Elődtől láttam akciódús Sloan paklijaiban, ez alapján építettem az augusztusi versenyre Morgan paklimat: http://dtdb.co/en/deck/view/11721

(Nekem az a bajom ezzel az elképzeléssel, hogy sokkal jobban korlátozza a dekképítést, mint az, ha túlnyomórészt 3 értékből válogatnál. A játék rendszere miatt valóban az a helyzet, hogy ezt szinte csakis az akció lapokra lehet építeni, amiből egy remek önszivatás is kijöhet. Hiszen az ellenfél sokszor elkerülheti az összecsapásokat, miközben lassan felépíti a birodalmát, mi meg ott ülünk a kézben öt lappal, amit nagyon nehezen tudunk - ha egyáltalán - használni. Másik problémám, hogy a sima flush gyengébb a fullnál, amit az elsőnek bemutatott struktúra igen könnyedén hoz akár legális formában is. A straight flush meg ugyan nagyon erős, de azt kihozni lényegesen nehezebb még az erre épített paklival is.)

Dead Man’s Hand

Mivel ez a legmagasabb rangú összehozható kéz a játékban, meg lehet próbálni erre építkezni.
Mivel itt öt színében is megadott lapot kell felhúzni: A, 8, és J értékben, adja magát, hogy a Full House szerkezetben építkezzünk ezekből az értékekből. A játék során azonban komolyan megfontolandó, hogy a DMH lapokat kijátszuk-e, vagy bent tartsuk a pakliban, hogy ne gyengítsük a szerkezetet.

Példa DMH-dekkre: http://dtdb.co/en/decklist/1078/come-on-out-folks-see-the-dmh-ballyhoo-

Szerkezet nélküli paklik

Vagyis a nem húzásra építő paklik, ahol más kap kiemelt szerepet. Tipikus példa erre a (Morgan) Landslide, ahol sok épület kijátszása mellett a mozgás, az épületek elfoglalása és a harc elkerülése a cél, így a megfelelő akció lapok és a sok épület/ember lesz a meghatározó, a számértékek kevésbé. Ez további előnyt jelent a körben való kezdés és némi tőke megnyerésének nagyobb esélyével (Lowball).

Az első dekképítéssel futó hazai versenyt is egy ilyen paklival nyerték meg: http://dtdb.co/en/decklist/1018/make-cps-not-war-8-player-up-to-eds-event-winner-

Bicycle deck

Egy speciális variáns, ahol szabályos francia paklik küzdenek egymással, tehát az alapszabálytól eltérően minden szám egyszer szerepel színenként. Állítólag rendkívül szórakoztató forma, különösen többjátékos módban, de nem javaslom „átlagos” paklikkal összeereszteni!  :)

Persze a gyakorlatban a pakli építés egy nagyon szabad és szórakoztató folyamat, de ezeknek az alapoknak az ismerete azért sokat segít, hogy merre induljunk el. Mindig lehet egy olyan jó lap, amelyet a szerkezettől függetlenül játszani akarunk – számos képesség pedig már alapból korlátozza a használatát (Soul Blast), szóval jó sok lehetőség és felfedezni való akad itt is!

A cikk a saját tapasztalatainkon túl nagyban alapoz az egy évvel ezelőtti angol írásra.

A bejegyzés trackback címe:

https://geistwald.blog.hu/api/trackback/id/tr887695946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Albert Adolf 2015.08.10. 13:55:51

A straight flush sémát ugyanúgy bántja a huckster debuff, mint a full houset, hat lap szuper kevés. De három-négy négyes studdal beleállva már egész jópofa. :D
süti beállítások módosítása