ezt írja a geek

Nincs megjeleníthető elem

boardgame news

Nincs megjeleníthető elem

tengersam wh40k

Nincs megjeleníthető elem

journeyman warcaster solo

2007.12.20. 15:39 | geistwald | 2 komment

Címkék: taktika warmachine privateer press cygnar

A Cygnar seregek legjellemzőbb figurája vitán felül a JMWC. A frissen érettségizett warcastert a szabálykönyvben olvasható háttér szerint senki sem szereti (és valóban), ezzel együtt minden listán ott van a neve. Ő a Lonesome Kicker, akit sohasem hívnak meg a partikra, de egyetlen meccs sem kezdődhet el nélküle – egyszerűen azért, mert olyasmire képes, amire mások nem. Talán a többi frakció is ezt a solót irígyli a legjobban Cygnartól. A legunalmasabb és leghasznosabb modell, amely nélkül még az all-infantry felállás is csak nehezen képzelhető el, ha pedig futtatunk egy-két warjacket, akkor szinte kötelező beválogatni. Mellesleg aki jackek nélkül játszik, az miért Warmachine-ozik? Na mindegy.

Tulajdonságok
Fizikailag a journeyman körülbelül egy elit gyalogosnak felel meg: lépsét tud tartani a gyorsabb listákkal, a védettsége eléri a warcaster-szint legalját, és néhány hitboxának köszönhetően nem feltétlenül pusztul el az első AoE támadástól. Mindez nem jelenti azt, hogy nem fogják hidegre tenni egyetlen lövéssel vagy kardcsapással – ha bármit is kibír, akkor örülünk, ha pedig nem, akkor bejött a papírforma. (A power field csak elméletben hasznos, mert ritkán marad hozzá elég fókuszpont.) Egyedül a JMWC távolsági támadása marad el az átlagostól, de ha egy-két ponttal magasabb RAT-ja lenne, az sem csinálna belőle szuperhőst. A command értékét nem teszi ki az ablakba, viszont elfutni nem fog (fearless), és más egységek command check dobásaihoz sem járulhat hozzá. Ennyit arról, hogy miért jelentéktelen és szürke a JMWC – később pedig következzen mindaz, ami nélkülözhetetlenül hasznossá teszi.

Fegyverzet
A journeyman nem az a kifejezett közelharcos típus, bár a mage blade és pár fókuszpont elég lehet arra, hogy valakinek egy pillanatra rossz legyen. A hand cannon már használhatóbb fegyver, mert nagyobbat üt, és messzebbre hat – boostolt kockákkal kiválóan alkalmas a gyalogos egységek tizedelésére vagy akár egy ellenséges solo (caster?) likvidálására. A magára költött fókuszokon kívül a JMWC varázslatokkal is erősíthet, azonban a különleges helyzeteket leszámítva nem érdemes bajlódni vele. Az arcane shieldnek sokkal jobb helye is van, mint maga a journeyman; az arcane bolt jó, ha valakit csak a mágia sebez, de két fókuszba kerül, amit költhetünk a hand cannonra vagy az egyik warjackre is; a disruptort – akármilyen jól hangzik – szerintem még nem használta élő játékos a JMWC-n keresztül. Lényeg a lényeg: emberünk nem ügyetlen, de ez kevés ahhoz, hogy fizikailag is számíthassunk rá a harcban. Különösen, mert nagyon ajánlott életben tartani, így akkor sem lenne okos dolog beküldeni a lecsóba, ha ötször ilyen kemény lenne.

Speciális
Elérkeztünk ahhoz a ponthoz, amiért érdemes volt megírni az ismertetőt. A hívószavak: battlegroup commander, focus manipulation, spellcaster. Akinek még mindig nem világos: Cygnar praktikusan másfél warcastert használhat, miközben az ellenfél egyet. A JMWC persze gyengébb, mint bármelyik caster a játékban (szabályok szerint nem is számít annnak, hiszen solo), de így is hatalmas táp, amit enyhén túlárazott frakciónk nem hagyhat a kispadon. Rá lehet bízni egy-két jacket, felszabadítva a legfontosabb karakterünk energiáit; három fókuszával pedig sokkal hatékonyabban irányítja a rábízott gépet, mint holmi jack marshal. A journeyman ellőheti és fenntarthatja az arcane shieldet, ami az egyik legjobb varázslat Cygnar arzenáljában; ha a warcasterünk is tud ilyet, az már kifejezetten kemény.

Gyakorlat

A JMWC-t futtathatjuk jackek nélkül is. Ilyenkor mindhárom fókuszát magára költheti, és hatékony lehet azokkal az ellenfelekkel szemben, amelyeket csak mágikus támadás sebez. Ennek ellenére kézenfekvőbb és szórakoztatóbb, ha rábízunk egy warjacket. Egynél többel szerintem nem igazán boldogul, és maga a journeyman is elég sérülékeny ahhoz, hogy több gépünket tegyük miatta kockára. A jackek küzül azokat érdemes fontolóra venni, amelyek egy normál körben nem zabálnak kettőnél több fókuszt (több ugyanis nem lesz az AS fenntartása miatt); amelyek rendelkeznek távolsági támadással (a JMWC minél messzebb van az arcvonaltól, annál jobb); és amelyek nem túl értékesek ahhoz, hogy egy 25 pontos csírára bízzuk őket (leginkább a light jackekről beszélek).

Általában a parti legelején szokták az AS-t valamelyik kiválasztott célpontra varázsolni, mert ez az a kör, ahol még van két szabad fókuszpontunk erre a célra. Innentől a journeymannek nincs más dolga, mint fenntartani a varázslatot, fókusszal tömni a rábízott jacket, és nem utolsó sorban kimaradni a balhéból. Efölött minden megmozdulás kockázatosnak számít, ami persze nem jelenti, hogy vállalhatatlan; mindössze azt kell mérlegelnünk, hogy aktuálisan érdemes-e előhozni a JMWC-t a fedezékéből.

A Battle College cikke elég jól összefoglalja, amit a journeymanről tudni érdemes, csak egyetlen pontjával nem értek egyet – eszerint egyértelműen a huntert kell neki adni a dupla, 12 inch-es kontroll miatt. A hunter valóban jó választásnak tűnik, de ehhez egyrészt rendelkezni kell vele, másrészt vannak hasonlóan értelmes választások. A szerző – Ringsnake – például utálja a sentinelt, akárki meglássa. Szerinte a heavy jackek könnyen átgyalogolnak rajta, hogy hidegre tegyék a journeymant, és voilá, 0-2. Szerintem meg heavy jackek ellen nem teszem be a sentinelt. Voilá, 1-1. Aztán a grenadiert csak "csábítónak" nevezi, pedig ha a listánkon trencherek is vannak – és vannak, másképp grenadier sem lenne –, akkor a JMWC egyszerűen beül vele a tutiba. (Akit érdekel, az a PP taktikai fórumán meggyőző dolgokat olvashat róla.)

 Journeyman warcaster Cygnaran solo
• közelharc 2
• távolsági harc 3
• speciális képesség 5
• rugalmasság 3
• ár/érték arány 5
• figura 3
értékelés 4

A bejegyzés trackback címe:

https://geistwald.blog.hu/api/trackback/id/tr70270470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tengersam (törölt) 2007.12.24. 13:30:46

Abszolút a témához kapcsolódva szeretnék nagyon boldog, békés karácsonyt kívánni neked/nektek!

geistwald · http://geistwald.blog.hu/ 2007.12.25. 17:53:06

Neked is boldog karácsonyt! /off :)
süti beállítások módosítása