ezt írja a geek

Nincs megjeleníthető elem

boardgame news

Nincs megjeleníthető elem

tengersam wh40k

Nincs megjeleníthető elem

saga vana

2011.10.08. 21:11 | Tartótiszt | 13 komment

Címkék: battle report wargaming saga

Nos, megtörtént az első összecsapás a frissiben felfedezett SAGA rendszerében. Ellenfelem a gyorsan lelkesülő és igen szórakoztató wargamer-ikon, Vihar volt. Jókat röhögtünk, még jobbat játszottunk. Here it comes!

Megfelelő figurák híján a padlásról előteremtett, ősrégi Revell műanyag 1:72-es figuráim szolgáltak. Nem volt tökéletes, de még így sem volt különösebben zavaró, hogy Vihar elit katonái ugyanúgy néztek ki, mint az én sima harcosaim.

Ellenfelem Anglo-Danish sereggel tolta meglehetősen sznob felfogásban. Ejtsd: nem hozott parasztokat, csak 2-2 egység tapasztalt illetve elit gárdát. Nálam a walesi hadtestben volt minden, íjász földművelők, pónisok lovasok, na meg persze hajítódárda minden mennyiségben.

Küldetésnek a legalapabb változatot választottunk, ami a WM/H-terminológiában a caster killnek felel meg. Terepként egy nagyobb rom, egy kisebb épület, egy mocsár és némi bozótos szolgált.

A szabályokkal viszonylag jól boldogultunk, bár később kiderült, néhány dolgot rosszul játszottunk. Szerencsére ez magán a csatán nem hagyott különösebb nyomot: a kölcsönös bénázások és taktikai hibák ellenére is végig izgalmas maradt.

Különösebben nem akarom bő lére ereszteni a beszámolót, mivel egy mérés nem mérés, de azért néhány vázlatpontban lajstromba veszem a tapasztalatokat.

- Bár nincs sok terep a táblán, nagyon jól lehet használni őket. Így a felállításnál máris nagyon oda kell figyelni, ki mit és hova pakol.

- Üdítő volt úgy játszani, hogy kívülről tudtam minden ellenséges figura statisztikáját. :)

- Ugyan látszólag nincs sok variációra lehetőség a seregépítésben, de már 4 pontnál is látszott, hogy nagyon más típusú seregeket lehet kitalálni a minőség és az egységek létszámának variálásával.

- A mozgás és a harcérintkezés nagy figyelmet igényel, mert könnyen megesik, hogy saját figuráink akadályoznak a jobb eredmény elérésében.

- Bár tartottam tőle, a szerencse nem uralkodott el a csatán. Voltak jó és rossz pillanatok, de a parancsokkal, a helyezkedéssel és megannyi egyéb dologgal lehet irányítani a sorsunkat. Ettől persze d6-okkal megy a műsor, így biztos, hogy lesznek kellemetlen körei mindenkinek. Szóval azoknak, akik kockákat szoktak falhoz vágni, mert 2d6-tal csak összesen ötöt sikerül dobni, nem feltétlenül ajánlom.

- A battle board zseniális! Egyrészt nagyon okosan és elegánsan oldja meg azt, hogy a kábé ugyanolyan alapfigurákból egy teljesen más stílusú sereg legyen. Másrészt elképesztően összetett és izgalmas minden kör eleje, amikor a meglévő kockákból tervet kell kovácsolni (azaz felhelyezni a kockákat a parancsokra). Folyamatos improvizációra kényszerül az ember, mivel általában sosincs annyi és olyan típusú kockád, ami a tökéletes tervhez kellene.

- A fáradtságjelzőkkel való zsonglőrködés a SAGA másik sweet pointja. Jó volt látni, hogy egyetlen állapotjelző használata mennyi taktikai döntést hoz a játékba mindkét oldal számára.

Többet most nem tudok, merek állítani a rendszerről. Annyit viszont bizonyosan, hogy lesz folytatás.

A bejegyzés trackback címe:

https://geistwald.blog.hu/api/trackback/id/tr63288388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Roodie a Farkas 2011.10.08. 22:24:55

Remek hírek, hamarosan mi is próbáljuk, első körben normannok fognak összecsapni az anglodán vagy viking sereggel (attól függ, melyiket veszem meg előbb :-) )

tengerSAM (törölt) · http://tengersam.blog.hu 2011.10.09. 07:40:45

Bahhh, most még jobban sajnálom, hogy nem értem rá próbajátékozni. De igyekszem bepótolni a kimaradásomat! :)

Tartótiszt · http://geistwald.blog.hu 2011.10.11. 10:41:08

Holnap 6 környékétől újra előkerülnek a fejszék a Cantinában.

Roodie a Farkas 2011.10.13. 13:13:21

Arról is lesz beszámoló? :-)

Tartótiszt · http://geistwald.blog.hu 2011.10.13. 13:49:18

@Roodie a Farkas: Persze! A harmadik körben a viking hadúr, egy bátor roham és egy osztag harcos segítségével kipucolt egy számszeríjász csapatot. Majd a norman vezér brutális SAGA-dobásainak köszönhetően kacagva eltiporta. :)

Roodie a Farkas 2011.10.13. 13:50:14

Remekül hangzik... és fogtok még játszani? :-D

Tartótiszt · http://geistwald.blog.hu 2011.10.13. 15:03:08

@Roodie a Farkas: Igen. És ha ellátogatsz a Cantinába, akkor sokkal egyszerűbben tudunk eszmét cserélni. Horribile dictu még játszhatunk is. :)

Roodie a Farkas 2011.10.13. 15:09:27

Hörr, hová gondolsz, én, játszani? 3 éve van egy Hordes bandám, eddig 0 meccsel, illetve két teljesen összerakott, félig festett Malifaux csapatom is, szintén 0 meccsel... :-D De azért erőt veszek magamon, és kimozdulok nemsokára!

Huntroll 2011.10.13. 18:25:24

@Tartótiszt: A bátor normann parasztok által lelőtt Hirdment kihagytad. :D
Egyébként szabálytalanul nyertem, ha egyszerre aktiválom a warlordot egy egységgel, mindenképpen a Lord jön előbb.
Zseniális a játék, már csak egy problémám van vele, hogy hogyan lehet viszonylag olcsón (20k alatt) 28 mm-es normann sereget összehozni sok opcióval... Mert 18k-ból ki tudok hozni 102 figurányi viking ÉS anglodán csürhét, ami szinte minden seregvariánst lefed a warrior-és levyspam-et kivéve (3 Wargames Factory doboz meg pár Grippling Beastes fémfigura lordnak meg berzáknak).

Roodie a Farkas 2011.10.13. 18:31:05

Nemsokára ki tudod hozni talán - a Conquest Games (www.conquest-games.co.uk/) gyárt gyönyörű műanyag normann lovasokat 28mm-ben, a 12 darabos szett 18 font, és már készül a gyalogos szett is, bár elér régóta hallgatnak, de lassan ideje lenne kirukkolniuk vele.

Tartótiszt · http://geistwald.blog.hu 2011.10.14. 09:26:05

@Huntroll: Nem volt szabálytalan. Te a We Obey-t használtad, ott nincs megkötés. A Side-by-Side-dal kevered.

zirrian 2011.10.16. 10:25:12

Normann sereg is megoldható viszonylag olcsón, csak félre kell rakni a fejeket a Conquestes knight dobozból, és venni mellé gripping beastes vagy wargames factorys vikingeket/szászokat. Nyílpuskásokat meg Perrys Mercenary dobozból lehetséges megoldani, ezt meg valami Empire/Breton emberkétől (pl. tőlem, de ki vagyok fogyva a nyílpuskákból, Csubi elvileg fog írni a műanyag normann konverziókról :) ) lehet lenyúlni, vagy megegyezni, hogy beszállsz egy dobozba és kéred a nyílpuskákat. De a Crusader normannjai sem olyan drágák.

Tartótiszt · http://geistwald.blog.hu 2011.10.18. 11:26:05

Holnap (szerda) kb. 6-tól újra nyomjuk a Cantinában. You were warned!
süti beállítások módosítása