ezt írja a geek

Nincs megjeleníthető elem

boardgame news

Nincs megjeleníthető elem

tengersam wh40k

Nincs megjeleníthető elem

sopron-mexikóváros tengely

2007.09.12. 15:18 | geistwald | Szólj hozzá!

Címkék: esemény foci sakk szánalom lékó péter

Praktikusan ma este 9-kor kezdődik a sakk-vébé, ha nem számítom bele az úgynevezett nyitóünnepséget. Mexikóban akkor éppen délután 2 lesz, de nem is ott van a Föld szívcsakrája. Mivel nászúton vagyok, csak most jutottam a gép elé; gondoltam, megnézem a sorsolást, kit fog először befenyíteni GM Leko. Az Index kábé egyetlen magyar hírportálként számol be a jeles eseményről, a menetrendet viszont ők is 80 évre titkosították. (Azt azért elárulják, hogy Griscsuk lesz a mai vacsora.) Más oldalakon még ennyi se, legfeljebb a szokásos konzerv a gyorshírek között: Lékó Péter (28) sokak szerint világbajnok lehet, ha mindenkit megver. Oh lá lá.

Ez elég furcsa, mert sakk-vébé döntője akkor is nagyon fontos dolog lenne, ha nem ülne ott egy magyar. Viszont: ki a faszt érdekel a négyszáztizenharmadik részletes beszámoló arról, hogy egy skót bíró elcsalta az amúgy még matematikai esélyekkel sem rendelkező magyar focisták gól nélküli isztambuli döntetlenjét? Komolyan elkaparom magam. Világbajnoki döntő vs. fél évvel ezelőtt előre bebukott világbajnoki selejtező. Hm hm? És nemár, hogy a sakk leszorítsa a Rögbi-vébét a Nemzeti Sport Online főoldaláról, ezt én sem gondolhatom komolyan.

Update: belehúzott az Origo, egy órával a kezdés előtt hosszasan boncolgatják Capablanca taktikai készségét és Karpov sakkpolitikai szerepét. A cikk, most mondok egy számot, 11 százaléka szól közvetve vagy közvetlenül az aktuális eseményről, de az is olyan stílusban, hogy beférne az Ablak-zsiráfba. Szép nagy írás amúgy, biztos nem öt percig tartott összeollózni.

Szóval sorsolás: a világbajnokság hivatalos oldalára csak jófejségből mentem fel, mert borítékolni lehetett, hogy használhatatlan. És valóban. Az milyen, hogy eddig egyedül a bulgárok készítettek kifogástalan oldalt a saját versenyüknek pár éve? A Morelia-Linares márkanevet dajkáló mexikói-spanyol csapat számára egy ajándék Webdesign for Dummies kötet maga volna az informatikai robbanás.

A ChessBase már korrekt módon tudósít a sorsolásról, bár a sok fénykép között legalább fél perc kellett hozzá, hogy felfedezzem a 14 mérkőzés között a 3 darab Lékó-Griscsuk partit. (Ugyanaz, mint az emlegetett chessmexico.com oldalon...) Szegény Anand viszont csak egyetlen esélyt kap majd, hogy pontot raboljon Péterünktől, azt is sötéttel. Mindegy, ezzel már lehet kezdeni valamit.

Most pedig irány a PlayChess. Mi más. Kapcs ford.

Update 2: azóta kiderült, hogy a versenyről az emlegetett Index és az Origó is korrekt módon tudósít. Azt továbbra is tartom, hogy a sakk-vébé előzetes népszerűsítéséről gyakorlatilag nem is lehetett beszélni, és a tudósítások is nulla egész nulla dekagramm többletinformációt hordoznak. Példa, csak ami legelőször eszembe jut: a sakknak nem tenne rosszat, ha Lékó Pétert (formálisan) legalább olyan teljes értékű celebritásként kezelné a sajtó, mint az ehhez hasonló paprikajancsikat.

A bejegyzés trackback címe:

https://geistwald.blog.hu/api/trackback/id/tr6184970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása