ezt írja a geek

Nincs megjeleníthető elem

boardgame news

Nincs megjeleníthető elem

tengersam wh40k

Nincs megjeleníthető elem

papnak köszönni, karmára vigyázni

2007.12.26. 18:45 | geistwald | 10 komment

Címkék: könyv számítógép szerepjáték usagi yojimbo

Egy ideje már magyarul is kapható Stan Sakai bestseller képregényének, az Usagi Yojimbónak néhány része. Hála a Vad Virágok Könyvműhelynek – klikk. A C64-en, pláne Spectrumon felnőtt, lassan harminc pluszos generáció még emlékezhet a Samurai Warrior című játékra (Firebird, 1988), amely szerintem zseniális darab volt a maga idejében. Akkoriban ugye a kiadók még kénytelenek voltak normális ötleteket keresni, nem volt elég millió egyedszer is agyonlövetni a 3D renderelt németeket. Hajh... Na, hogy összekössük a kettőt: abban a nyúl nem más, mint Usagi, és igen, most arról a nyúlról olvashatunk a magyarra fordított, nem túl drága képregényben. Irány a bolt. És a játék sem veszett el örökre, itten van a letöltés. Rejoyce!



A hivatkozott oldal neve egyébként Usagi Yojimbo Dojo, és nagyon gazdag forrás mindenkinek, aki kedvet érez egy kis nosztalgiázásra. Magáról a képregényciklusról és a rá épített, állítólag sikeres szerepjátékról az RPG.hu cikkeiben, itt és itt olvashatunk részletesen. Szerintem jó leírások, felesleges lenne más szavakkal ugyanazt elmondanom. Annyit azért én is kiemelek, hogy – ellentétben sok felkapott, de valójában végtelenül ostoba képregénnyel – az Usagi Yojimbo nem próbálja kúlnesszel pótolni a felkészültséget, vagyis Stan Sakai egy okos faszi, aki a maga szerény módján húsz éve folyamatosan minőséget termel.

A magyarul Nyúl Testőr nevű testőrnyúl sztorija felnőttek számára is fogyasztható olvasmány, és ha valakinek nem veszi be a gyomra, az nem amiatt lesz, mert gyerekkönyvről lenne szó. (Persze az is igaz, hogy egy szamuráj nyúl a gyerekeknél biztos siker.) Ha támogatod a Vad Virágot, Róma áldása lesz majd rajtad. Mentem nyulasat olvasni.

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://geistwald.blog.hu/api/trackback/id/tr55273697

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Reakció - a polgári underground blogja 2007.12.30. 05:03:26

C-64 top 10: a tíz legjobb játékOlvasom az Index tisztelgését a huszonötéves Commodore-64 előtt, és megrohannak az emlékek. Ugye ti is emlékeztek? A rettegett Load Error, a misztikus reset gomb, a legendás Kazettaküldő Szolgálat és a küldetését befejező j…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mukka · http://pozor.hu 2007.12.27. 00:15:04

A keprege teljesseggel hibatlan (kosz a kiadvanyert) a jatek meg nagy elmeny volt/van.

fraki 2007.12.27. 02:21:41

Én sose értettem ezt a játékot. Megvolt, mászkáltam néha benne, hiszen akkoriban minden rendelkezésre álló játékkel játszott az ember fia, de ugye kiskorban az angol feliratok se jöttek le rendesen, meg úgy az egész. Persze, a hangulat megvolt, de az is inkább csak olyan elvontan nyomasztó.

A szokásos diszharmonikus érzés töltött el (ezt most csak utólag fogalmazom meg így, hehe), ti. hogy hogy kerül ide ez a szamurájnyúl?... Egész más is persze, ha az ember a hátteret is megismeri.

És az is igaz, hogy ezekből a szuperkreatív C64-játékból általában csak a felszínt láttuk, nem ismertük igazán a sztorikat meg a körülményeket, így lett a C64-játékok világa egyfajta alice-csodaországban-világ mindenféle idétlen és abszurd figurával, mint ez a szamurájnyúl is.

bübülke 2007.12.27. 07:37:04

fraki, ezt olyan jül megfogalmaztad, az akkori fílingeket olyan jól eltaláltad hogy most elmorzsoltam egy könnycseppet ;)

KKKKKK 2007.12.27. 08:21:26

Igen, rettenetesen kreatív játék. Jobbtra-balra lehet menni és az ellent lekaszabolni, a helyi parasztokat meg nem.
Szóval azért nem kell túlmisztifikálni a dolgokat.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.12.27. 08:44:57

Nindzsák jöttek még a fákról is...
Még most is a fülembe cseng a harakiris naplementét kísérő zene. :)

geistwald · http://geistwald.blog.hu/ 2007.12.27. 08:52:40

monduku: Nem azt mondom, hogy rettenetesen kreatív játék, de akkoriban egyik sem volt valami összetett. Legalábbis mai szemmel nézve. Mindenesetre nem tudom, hogy húsz év múlva melyik 2007-es játékra fogunk még emlékezni. A képregény meg kiváló :)

turul: ha tudod, keresd meg az Usagi Yojimbo Homage to Amida Buddha OC ReMix című mp3-at, tetszeni fog.

KKKKKK 2007.12.27. 09:17:08

Te vagy én biztos, hogy nem fogunk, de az, aki most gyerek, mint mi akkor, annak biztos lesznek emlékezetes játékai.
További remixek:
remix.kwed.org/index.php?search=samurai+warrior

Ja és persze voltak azért C64-en is baromi összetett és sokáig játszható játékok.

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.blogspot.com 2007.12.27. 11:08:07

Jaja! Pl. a Raid Over Moscow! 8-]
De most komolyan: Usagi Yojimbo kult.

KKKKKK 2007.12.27. 12:08:48

Vagy azért témán belül kicsit nagyobb kaliberű volt a Last ninja sorozat.

Baromméter 2008.01.04. 15:42:48

fraki, csatlakozom bübülkéhez. Sorstárs vagy, ember.
süti beállítások módosítása