ezt írja a geek

Nincs megjeleníthető elem

boardgame news

Nincs megjeleníthető elem

tengersam wh40k

Nincs megjeleníthető elem

ezt kaptuk: r2d2 és a töki

2008.08.22. 23:32 | geistwald | 2 komment

Címkék: warmachine privateer press legends wargaming cygnar

Rövid összefoglaló azoknak, akiket érdekel, hogy a Legends című kiegészítő mivel bővítette a Cygnar figurák választékát. Egész pontosan azoknak, akiket érdekel, de még nem tudják :) A könyvet nemsokára meg lehet rendelni, a legtöbb minit sajnos legkorábban is csak októberben vagy novemberben. Ennek ellenére nem árt, ha tisztában vagyunk a lehetőségekkel, mert az agyalást nem lehet elég korán elkezdeni. A Legends Cygnar szempontjából szép kiegyensúlyozottra sikerült, és megpróbált válaszolni a játékosok igényeire. Ez most nem azt jelenti, hogy "kérünk ugyanilyet nagyobb baltával", hanem a metagame jelentős megkavarására kell gondolni, ami kifejezetten jót tehet a kissé leült Warmachine-nak.

A Legends új életet lehel a kissé háttérbe szorult warjackek gőzkazánjába, és tucatjával rejti a felfedezésre váró trükköket meg kombinációkat. Ezen kívül remekül közelíti meg az olyan egységeket is, amelyeket a játékosok fele nagyon szeret, a másik fele pedig kifejezetten utál: nem a kritikusoknak próbál megfelelni, hanem a rajongókat akarja megjutalmazni. A Legends további fontos tanulsága, hogy az infantrymachine és az új divat, a solomachine ellen a Privateer Press nem szabálymódosítással lépett fel, hanem új alternatívát kínál.

It's better to enlarge the game than to restrict the players.
-- Erick Wujcik

A két hónapja elhunyt RPG-guru filozófiáját, úgy tűnik, a PP is magáévá tette. Na akkor menjünk szépen sorban.

General Adept Nemo
Az első kieg, az Escalation szereplője is epic státuszba ért. A warcaster sokkal kiegyensúlyozottabb lett a normál változathoz képest, bár megtartotta az elektromos dizájnt. Már nem szívás, ha 3-4 jacket kell irányítania, és alkalmas a hiperagresszív játékra. Ami nekem a legjobban tetszik, hogy Cohort bónuszokat ad a Stormsmith-eknek. eNemo egyébként már tavasszal kijött, úgyhogy rajta lépjünk is túl azzal a lendülettel - egyik statja vagy képessége sem újdonság.

Captain Jeremiah Kraye
Az ex-ranger a legújabb Cygnar warcaster, és egyben a legérdekesebb is. Lovon ül (large base, lásd a fenti képet), és annak ellenére, hogy a mobilitás a mottója, a legtöbb támogatást a battlegroupjához tartozó jackeknek adja. Ez nem csak a varázslatokra és a kifejezetten ütős featre igaz: Kraye egyebek mellett a light jackeknek light cavalry, a heavy jackeknek heavy cavalry szabályokat ad. Az erősítésnek az alultápolt warjackek is örülhetnek, de az egész frakció játéka új elemekkel gazdagodik.

Squire
Small base jack, ami nem is jack, hanem úgynevezett warcaster attachment. Életképessége megegyezik a Journeyman solóéval, és hét ponttal olcsóbb nála. A gazdájának olyan apró buffokat biztost, amelyek megváltoztathatják az adott caster egész játékát. Ilyen a háromszor termelhető +1 FOC, a permanens +2 CTRL, vagy például az újradobható varázstámadás. Hasznos kis R2D2-szerű izé, és az összes újdonság közül ez áll legközelebb a JMWC-hez hasonló, auto include minőséghez. Még Caine mellé is befér, ami Reinholdtra például már nem igaz.

Ol' Rowdy
Character warjack (FA 1), ezen belül is egy veterán Ironclad. Drágább és erősebb, mint alapdobozos kollégái, és minden képessége a standard IC erősségeit fokozza tovább. A magasabb ARM és a több hitbox mellett remek védekező trükköket tud; a Warpwolfhoz hasonlóan azt is kiválaszthatja, melyik oszlopába parancsolja a sebzést; a kalapácsa meg a Tremor mellé megkapta a Critical Quake-et. Strykerhez különösen ragaszkodik a jószág (Affinity), neki további bónuszokat is ad. Így elsőre kemény legénynek tűnik, csak hát ugye ennyiért Defendert is kap az ember.

Thorn
Szintén character warjack, csakhogy ő egy Lancer, és Haleyhez kötődik. Aki szereti Cygnar egyetlen Arc Node-os light jackjét, az Thornt is imádni fogja. Rajta keresztül az eddigi tiltott zónákba vagy célpontokra is lehetséges lesz varázslatokat szórni, és a gép szívósabb, mint egy sima Lancer. Ezzel szemben valam 17 ponttal drágább, úgyhogy tényleg nem egyértelmű a választás. Ugyanúgy, mint Ol' Rowdy esetében, nyilvánvalóan az adott casterhez tartozó plusz szolgáltatás és fluff lehet a mérleg nyelve. Én a magam részéről maradok az alapmodelleknél (még Thunderheadem sincs), de ízlés dolga.


Kémfotó: Thorn a háttérben, előtte az új Gun Mage figurák

Captain Arlan Strangewayes
A gőzpáncélba öltözött, ormótlan svédkulcsot lóbáló mechanik ugyancsak a warjack-felhasználók útját hivatott egyengetni. Bár szívósnak mondható a small base kategóriában, ezzel együtt a saját kezeivel nulla elvárt sérülést fog okozni a játék során; a jackeket olyasmivel tápolja, mint a nagyjavítás, a lövés plusz roham ugyanabban a körben, vagy a támadások mágikussá tétele - ezzel együtt annyiba kerül, mint egy GMCA, így közel sem hozza vissza minden listában az árát. A kiegyensúlyozottság mintapéldánya.

Major Catherine Laddermore
Cygnar első dragoon solója, aki a Storm Lance huszárokat erősíti még tovább. A SL egységet futtató játékosok véleménye szerint nagyon erős modell, ami nekem első (és második) olvasatra nem tűnik egyértelműnek. Viszont lovasságom az nincsen, úgyhogy kénytelen vagyok elfogadni a SL-specialisták véleményét. A sculpt mindenesetre nagyon tetszik, és biztos, hogyha egyszer megveszem az ötös Storm Lance egységet, akkor jön velük Laddermore is.

Precursor Knights + UA
Az elit gyalogosokra az Allies szabály érvényes, valamint Alexiával sem férnek meg ugyanazon a sereglistán. A Precursorok Cygnar első Shield Wall egysége, emellett Fearless katonák, akik már-már zavaróan sok speciális képességgel rendelkeznek. Gyógyítani is tudnak, és az élőhalottak ellen sokkal keményebbek (Cryx utálja őket, mint a kukoricagölödint), az UA nélkül viszont nem igazán érik meg a pénzüket. Az attachment olyan dolgokat tud, mint például a Tactics: Kneel, amely lehetővé teszi, hogy mások átlőhessenek a PK egység fölött. Az alap Precursor doboz egyébként már októberben kijött, az UA pedig áprilisban, úgyhogy a PP fórumát azóta telepakolták mindenféle elemzésekkel.

Sword Knights UA
A közösség ezt az újdonságot fogadta a legnagyobb értetlenséggel. A Sword Knightok eddig is jó egység volt, amelynek a Jack Marshal parancsnok már adott egy kvázi UA-t. Most a SK trooperek élére lehet állítani egy másik Marshalt, az egység megkapja a Fearless, a Dismantle és a Dismember képességet (utóbbi kettő plusz kockát ad jackek és beastek ellen), nem is beszélve az elmaradhatatlan mini-featről. Van, aki szerint ez már overkill; mások hozzáteszik, hogy nem éri meg drága pontokat költeni az UA-ra, hiszen a Sword Knightoknak eddig sem okozott problémát, ha fel akartak szecskázni egy warbeastet. Na majd meglátjuk. Éppen érkeznek a saját SK-im, 1-2 héten belül proxyzom majd az UA-t is, és beszámolok.

Arcane Tempest Gun Mages UA
Személy szerint erre vártam a legjobban. A Gun Mage-eket valaki vagy nagyon utálja, vagy nagyon szereti - én az utóbiak közé tartozom. Az ellenzék szerint 90 pont disznó drága hat olyan figuráért, amely nem képes számottevő sebzést okozni, és egy nyári fuvallattól is könnyen elpusztul. Az ATGM-kedvelők legfőbb érve, hogy oké, de mekkora stílus már háromszögletű kalapban pisztollyal lövöldzni. Nos, az UA-val a 90 pontból 117 pont lett, így elmondhatjuk, hogy aki eddig kihagyta őket a listájáról, az most ugyanúgy ki fogja hagyni. 10 Long Gunner + UA = 133 pont, sokkal jobban megéri. És valóban. A Gun Mage rajongóknak viszont ez a kis plusz hiányzott, hogy a jövben minden listájuk a warcaster + 117 pont bejegyzéssel kezdődjön. Az új figura három új lövedéket hoz (például a Black Pennyvel be lehet lőni közelharcba), CRA-t ad a troopereknek, saját maga pedig Jack Marshal - ráadásul a rábízott warjack is használhatja a speciális lövedékeit.

Mindez jól hangzik, de inkább funky, mint erős - pont megfelel azoknak, akik eddig sem Long Gunnereket vettek az ATGM-ek helyett. Az UA egyébként még csak a "The Dude" munkanéven fut a fórumon, aminek a szabatos magyar fordítása A nagy Lebowski óta: "a Töki". Háttöö, döntse el mindenki, mennyire hasonlítanak.

The Black 13th Gun Mage Strike Team
Háromtagú Gun Mage character unit, amely kicsivel drágább, mint egy Lancer jack - más szóval nagyon drága. A tagok, Lynch, Ryan és Watt összesen ötféle speciális lövedékkel rendelkeznek, és nagyon hasonlítanak a Gun Mage Captain Adeptre; ezen kívül mindhárman beadnak valami kis extrát a közösbe. Az egység tuljdonképpen egy szerszámkészletre hasonlít, amely azért a Long Shot vagy a Blaze segítségével komoly károkat is okozhat. Gun Mage kedvelőknek kötelező beszerzés, de a többi listán egyelőre nem látom a helyüket. (Helyesebben: sok más megoldást is látok ugyanezekre a feladatokra.)

Trencher Cannon Crew
Kis trencher ágyú Advance Deployment jellegű képességgel és meggyőző lőtávolsággal. Nagy erénye, hogy nem túl drága, így jól befér a tematikus seregekbe, vagy éppen azokba a listákba, amelyeknek szükségük van egy-két gyalogságritkító AoE támadásra. Ezzel szemben az egység semmi olyat nem tud (legalábbis így első ránézésre), ami eddig hiányzott volna a Cygnar arzenálból, így a közepes osztályzatnál nem kaphat jobbat. A Chain Gunnereknél persze jobb, de ezzel nem mondtunk semmit :) Maga a modell kábé ugyanaz, mint a Trollblood Thumper, ami érthető, ha elolvassuk az utóbbihoz tartozó fluffot.

Victor Pendrake
Az Iron Kingdoms professzora nem Legends solo, hanem a Hordes tavasszal érkező, Metamorphosis című kiegészítőjében fog szerepel. Mindenesetre a besorolása "Cygnar Minion Solo", ami azt jelenti, hogy a Circle és a Trollok mellett a Cygnar listákra is fel lehet pakolni. Pendrake nagyon hasznos darab, ezer és egy képessége általában arra megy ki, hogy a warbeasteket szivassa. Alten Ashleyvel együtt már kifejezetten idegesítő lehet a sok beasttel dolgozó ellenfél szemében. Persze az is igaz, hogy a két solo összesen 60 potba kerül, ami nem kevés, sőt az árukat is elég esetlegesen hozzák vissza. All comer seregekben nincs sok keresnivalójuk, Hordes ellen annál inkább.

Remélem, nem felejtettem ki semmit. Részletesebb leírást már egyik egységről sem nehéz összekukázni a neten, mert a GenCon alatt meg lehetett venni a Legends kiegészítőt, így a konkrétumok szép lassan minden fórumon átveszik a találgatások helyét. Pont emiatt nem is strapáltam magam, hogy a szám szerinti statokat és az összes képességet felsoroljam a figuráknál, a cél csak egy gyors áttekintés volt a Cygnar-gyűjtőknek vagy a hírszerző tevékenységet végző Khador-bérenceknek.

A magam részéről Kraye, Arlan, a Black 13th, a Gun Mage UA, a Squire és a Sword Knight UA szerepel a karácsonyi listámon. Ez nem annyira sok, ha a teljes kínálatot nézem (összesen nyolc small base figura és egy caster, nulla jack), de a saját Cygnar seregemen belül éppen annyi variációs lehetőséget teremt majd, amennyit ettől a frakciótól elvárok. Máskülönben szegény Lylyth ott rohadna meg a kis dobozában :)

A bejegyzés trackback címe:

https://geistwald.blog.hu/api/trackback/id/tr34626976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Huntroll 2008.08.23. 11:25:27

A light cavalry szabályokkal működő light jackek elég undorítóan hangzanak, a Sword Knight UA-ra meg csak annyit tudok mondani hogy TÁP. Remélem a Metamorphosisban mi is kapunk valami csúnya dolgot, különben a felbőszült troll játékosok megostromolják a PP-székházat :D

Egyébként azért nem értem a Sword Knight UA-t, mert Pendrake is képes Dismembert adni egy osztagnak, és ezzel megint csak az infantrymachine-t támogatják...

geistwald · http://geistwald.blog.hu/ 2008.08.23. 13:44:38


A Sword Knight UA valóban táp, de elég redundáns. A SK-k egy dologban jók: hogy szétcsapjanak nagy és erős dolgokat. Most 27 pontért ugyanebben lehetnek még jobbak... Eddig sem okozott nekik problémát, hogy kinyírjanak egy rossz helyen felejtett beastet, azért meg nem jár csoki, hogy kicsit vagy nagyon ölik meg. A Piper of Ord solo csak 22 pont, és ezerszer hasznosabb a SK-k mellé.

Az infantry machine-ról annyit, hogy az már mindig erős marad, viszont a PP alternatívát ad vele szemben: rengeteg AoE, jobb jackek, anti-infantry casterek, stb. Magyarul nem szabálymódsításokkal csesznek ki azokkal, akik már megvették a kismillió troopert (á la GW), hanem elintézik, hogy egy infantry machine sereggel ne mehess biztosra. Szerintem ez remek megoldás.
süti beállítások módosítása