ezt írja a geek

Nincs megjeleníthető elem

boardgame news

Nincs megjeleníthető elem

tengersam wh40k

Nincs megjeleníthető elem

nagyon rövid beszámoló

2009.05.20. 11:57 | geistwald | 2 komment

Címkék: verseny battle report warmachine searforge commission

Ha jól számolom, ez a huszonharmadik tournament report a harmadik PSzAF kupáról, úgyhogy tényleg csak azért írom meg, mert miért ne írjam meg. Röviden a kötelező körök (mondjuk annyiban nem kötelező, hogy komolyan gondolom): köszönet a szervezőknek a befektetett munkáért és a játékosoknak az idejükért, nagyon jól éreztem magam. Legalábbis szakmailag, mert a fejemben apró kertésznadrágos Rhulic bányászok folyamatosan próbafúrásokat végeztek, és kicsin múlt, hogy a soros ellenfeleimet nem támadtam meg egy spray attackkal. Ugyanennek köszönhető, hogy előző este nem lettem készen a tervezett listámmal, így reggel csak beszórtam a táskába 1×500 pontnyi Searforge sereget, és nekiindultam a döglesztően meleg, éles zajokkal és bántó szagokkal teli, nyomasztó külvilágba.

A mindenre (tehát semmire se igazán) jó listám a következő volt:

Gorten Grundback
- Grundback Gunner
- Grundback Gunner
- Grundback Blaster
Brun Cragback
- Lug
Joln Rockbottom
Gudrun the Wanderer
Ogrun Bokur
Horgenhold Forge Guard (9)

Khador - Irusk (SaGa)
Első ellenfélnek megnyertem egy viszonylag rendhagyó Khador listát, amiben a destroyer és a két osztag demós mellett volt két mozsár is, meg greylordok, Eiryss, manhunter, bokur, mitturdomén kérem kapcsolja ki. Mivel a két sniper torony egyikünk seregére sem volt különösebben elrettentő hatással, ezen kívül mindketten a "mindent magamra veszek, aztán MA4-gyel kepesztek előre" iskolát képviseltük, a caster killnek elméleti esélye sem nagyon volt. Az összecsapás legizgalmasabb pontján a bokurom széjjelcsapta SaGa bokurját, mire a manhuntere széjjelcsapta a bokuromat, mire Gudrun széjjelcsapta a manhuntert, aztán a destroyer agyonlőtt egy fenyőfát. A gun bunnyk a végén leszedtek két demóst, úgyhogy VP-ben jobb voltam, de azért sima döntetlen lett a vége. Jó meccs lehetett volna, ha van rá 8 óránk és/vagy 13 körünk. Sajnos az első és egyetlen győzelmi feltételnek a közelébe sem jutottunk, mint ahogy a többi asztalnál sem túl sokan. SaGa mindenesetre nagyon szimpatikus ellenfél, remélem, hogy nevezni fog a következő CtA-ra.

Four Star - Magnus (Tamás)
A másodikban Magnus következett egy rakat steelhead élén, plusz az elmaradhatatlan Rupert, két renegade, A&H, Eiryss. Ez volt a négy sávos területfoglalós szcenárió, ami az előzőhöz hasonlóan kb. borítékolt döntetlen, ha mindkét játékosnak megfelel a 3 pont. A háziszabályok szerint az ellenfél körében is lehetőség volt szkórolni, amit természetesen nem fogtam fel, így a ravasz tervemből vereség lett. Gondoltam odaadom ajándékba a bal sávot, amibe Tamás majd boldogan beállítja Eirysst meg az egyik renegátot (így is tett). Ezután Gorten featjével átnyomom őket középre, a középen lévőket eggyel jobbra, a maradékot kipucolom (2-1), és ha vissza is foglalja a középső részt, a bal oldali még mindig az enyém marad (3-2). Remek terv lett volna, be is szopattam vele magamat. Az igazsághoz tartozik, hogy amikor rájöttem, mekkora retard vagyok, még mindig szögletre menthettem volna a meccset, de Magnus egy arcane bolttal leszedte a bokuromat (!). Az egyetlen pozitívum, hogy végleg beleszerettem a forge guardba, most egy darabig nem hagyom ki őket semmilyen listámból. Gangsta T-nek gratulálok a győzelemhez, nagyon tetszett, hogy győzelemre játszott, nem a biztosnak látszó döntetlenre. Visszavágó a CtA-ban!

Skorne - Makeda (Atis)
A harmadik meccset mindenképpen meg kellett nyernem, hogy versenyben maradjak, így a Skorne a legjobbkor jött. (Nem mintha gyenge sereg lenne, éppen ellenkezőleg. Viszont meglehetősen kiszámítható, ami a bogyószedegetős szcenárióban nagy segítség.) A fullos swordsmen+UA mellett minden jött, amit a Skorne-tól elvár az ember, így ott volt a cannoneer, a krea, a paingiverek, az ancestral guardian, a totem hunter meg a többi hüllőfej. A Makedával és a baziliszkusszal tápolt swordsmen egység rögtön az elején a kezemre játszott, mivel még idő előtt rányomult a forge guard által bebiztosított első pontra. Az On the Move szcenárióban ez a tapasztalat szerint csak akkor jó taktika, ha kb. biztosítva látja a másodikat vagy a harmadikat. A harmadiknál ezzel szemben Gudrun és a totem hunter kerülgette egymást megfelelő távolságból, míg középen egy hangyafasznyival, de ugyancsak én álltam jobban. Innentől ha nem is könnyű, de könnyebb dolgom volt: az első pont nem lett az ellenfélé a legyező alakban felálló forge guardnak köszönhetően, akik aztán egy-két spray attackkal támogatva kipucolták a pretoriánusok nagy részét. Ezután Gorten featelt egyet, és már csak arra kellett vigyáznom, hogy a második bogyót megfelelően bevédjem, mielőtt a köv körben elfoglalom. Atis ettől függetlenül jól küldte, és ha sor kerül egy újrajátszásra a CtA-ban (remélem), akkor biztos vagyok benne, hogy ezerszer nehezebb dolgom lesz vele.

Khador - Sorscha (Zalán)
Gorten barátnőjét egyszerűen nem tudom elkerülni, most is belefutottam a negyedik meccsen. Lassan Sorscha-specialista leszek, ami a legkevésbé sem kellemes szakterület. És ha már az asztalon van Jég Boglárka, akkor természetesen jönnek vele a widowmakerek, a doom reaverek, a destroyer, a drakhun meg a többiek is. Mindezt a harmadik olyan szcenárióban, amit egyszerűen nem lehet megnyerni, ha az ellenfél ikszre játszik. Gorten nem akart ikszelni, ezért fáradtan a vállára vette a Forge Fathert, és a gun bunnyk meg a forge guard élén megindult előre - szerencsére az ellenfelem is nyerni akart, így egész izgalmas csata lehetett volna belőle. Ehhez az kellett volna, hogy Zalán ne nézze be a featemet, de Sorscha a második (harmadik?) körben 13,5 inchre állt meg Gortentől. Utolsó emléke ennek megfelelően Lug maci volt, aki föléhajol egy kanállal és egy borsszóróval. Ezután természetesen a destroyer is leállt, ami praktikusan azt jelentette, hogy 200 pontnyi előnybe kerültem. A doom reaverek még gyorsan felszecskázták Brunt és a medvét, de rögtön következett a torna legviccesebb jelenete: az utolsó doom reaver beviszi a kegyelemdöfést, majd úgy belejön, hogy levágja másik három kollégáját, köztük a junit leadert. Sorscha már sehol, command check CMD5-tel, futás. (Más szóval: 100 pontot adtam 100 pontért, ami adott helyzetben nem rossz csere.) A meccs vége győzelem és 18 VP lett, ami igen jól jött, felrepített az összesített negyedik helyre. Zalán jeges Sorscha béze egyébként nagyon állat, már csak azért is várom a visszavágót, hogy újra megnézhessem.

Utólagosan
Lényeg a lényeg, nagyon jó verseny kerekedett a harmadik PPF (?) kupából, még több ilyet. A szervezés hibátlan volt, mint ahogy a társaság is. (Ember magasságú display :)) Az egyetlen problémám a szcenáriókkal volt, mert a négyből három kifejezetten kedvezett a passzív játéknak. (Illetve túl kockázatossá tette az aktív játékot, felfogás kérdése.) Ennek ellenére nem hiszem, hogy másféle szcenáriókkal különösebben javulna a helyzet; szerintem azzal volt a baj, hogy döntetlennél 3-3 pontot kap a két játékos, illetve hogy a caster kill nem jelentett győzelmet. Ha rajtam múlna, akkor a vereség (1 pont) és a szcenárió-győzelem (5 pont) közé betennék egy VP-s vereséget (2 pont), egy VP-s győzelmet (3 pont) és egy caster killes győzelmet (4 pont). Mindezt úgy, hogy a VP- segédpontok továbbra is megmaradnának. Vagy valami hasonló. Ez talán rákényszerítene mindenkit, hogy a rendelkezésére álló 1-2 órát ne kempeléssel töltse, hanem induljon meg előre, ha már szorul a hurok.

Ja és: nemsokára Call to Arms, mindenkinek ott a helye!

A bejegyzés trackback címe:

https://geistwald.blog.hu/api/trackback/id/tr11132822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rudeboy1969 2009.05.21. 07:57:19

jóféle riport!
Igyekszünk a scenáriókat gondosabban kiválasztani a következő versenyre. A pontozáson nem akarunk változtatni, mert jobb volt mint az előzőn, viszont még mindig steamrolleres (a vp %-os módosítással).

Tartótiszt · http://geistwald.blog.hu 2009.05.21. 09:21:25

Tekintettel arra, hogy egyetlen listával érkeztél, és az is mercenary volt, egy tiszteletbeli első díjat csomozók virtuálisan a nyakad köré.
süti beállítások módosítása