ezt írja a geek

Nincs megjeleníthető elem

boardgame news

Nincs megjeleníthető elem

tengersam wh40k

Nincs megjeleníthető elem

warmachine frakciók: cryx

2008.10.24. 13:18 | Gróf Úr | 10 komment

Címkék: warmachine privateer press wargaming cryx

 „You can’t spell C-R-Y-X without cry”

„Join or die! …or die AND join anyway.”

Közkívánatra következzék kedvenc kegyetlenkedő kompániánk: a Cryx! A Cryx frakció élőholtak és a velük kooperáló nekrofil beállítottságú lények gyülekezete tán a legérdekesebb és legsokatígérőbb meseszövés köré kanyarítva. Lássuk tehát a mítoszt:

„Kezdetben vala Lord Toruk, ki kő vala és sárkány vala és halhatatlan létében és végtelen magányában uralkodék a semmi és mindenek felett mígnem megelégelvén társtalanságát létének kövéből szilánkokat hasíta és a szilánkokból sárkányok lettek, méltók arra, hogy Lord Toruk uralkodjék rajtuk. És telt ezer év és múlt a vég nélküli idő, mígnem Toruk gyermekei, a sárkányok megelégelték alávetett helyzetüket és hogy soha nem kaphatják meg a verdát egy szombati diszkó-villantásra és fellázadtak vala zsarnoki Atyjuk ellen és lőn csatározás és vérfolyam borítá el a világot és Lord Toruk dr. Spock nevelési tanácsait sutba vetvén önnön gyermekei kannibalizálásával múlatá idejét, mígnem lázadó fiai közül senki nem találtatott életben, mert a túlélők elbujdokoltanak a világ peremein túlra, bújván üregekbe és hegyek gyomrába valamint tengerek fenekére és vulkánok mélyére csakúgy, mint adójóváírások és térítvevényes csomagküldő offshore cégek könyvelése mögé.”

Szóval a Cryx frakció ura egy örökkévaló és omnipotens sárkány, aki már rég igájába hajtotta volna kerek e világot, ha nem lenne az a fixa ideája, hogy előbb gyermekei kivégzésével visszaszerezze a lélekkövéből lehasított szilánkokat és ismét teljessé legyen. Az vesse rá az első követ, aki még soha nem gondolt arra, hogy lármás és ésszerűtlen porontyait a falhoz csapkodja, amíg csend nem lesz végre. Jó, rendben, kitépni a lelküket és megenni talán valóban túlzás, de mi nem is vagyunk hegynyi gyíkfélék.

Eme szülői hévtől feszített Toruk gyermekei kutatása közben megtelepedett az Ezerlélek Tengerén található szigetcsoporton és uralma alá hajtva annak kalózkodásból, zsarolásból, fosztogatásból és bőrdíszmű-termékek árusításából tengődő urait afféle bázist hozott létre, ahonnan kényelmesen kutathatja a Vaskirályságok területén bújócskázó ivadékait. Addig is, amíg egy-egy bravúros ipi-apaccsal le nem füleli őket tevékenyen tölti idejét és élőholtakból valamint félholt élőkből álló expedíciós flottákat szervez a partvidék nyersanyagainak (élő- és holt hús, lelkek, vér) minél teljesebb körű kiaknázására. Kapitányai derűs kirándulásaik során élénkítik a koporsók iránti keresletet (már ahol hagynak annyit az alanyokból, amennyit érdemes egy gyufásskatulyánál nagyobb dobozban elhantolni) valamint a fellendítik katasztrófa-turizmust; egy-egy cryx-látogatta hely közvetlenül a látogatók biztos elvonulása után, de még a takarító-brigádok érkezése előtt sok gazdag és életkedvét borzongással élénkítő ember kedvelt úticélja.

Cryx hadvezér-admirálisai részben a korábbi kalóz-urakból kerülnek ki, kik hosszú, szolgálattal teli életük jutalmául végtelen, szolgálattal teli halált nyertek, illetve a begyűjtő-körutak alkalmával felkutatott és életben hagyott vagy később feltámasztott tehetségekből. Mondjuk én jobban kamáznék egy olyan főnököt, aki legalább a temetésem után nem hívogat, de a lics-uraknak más az ízlésük. Seregeiket holtak és élők vegyesen alkotják, bár a hullák vannak többségben, megteremtve ezzel a logisztikusok és hadtáposok álmát, az élelemre, ruhára és luxus-cikkekre igénytelen sereget. Na most egy cryx hullát nem ám a Romero-filmek alapján kell elképzelnünk, amint lassú, esetlen zombiként csetlik-botlik, amíg szembe nem jön a sziklából faragott arcú főhős kedvenc shotgunjával és az ügyeletes szőke, D-kosaras bombázóval. A cryxi halottak igen gyorsak, igen tevékenyek, bár viszonylag kevés strukturális integritással bírnak, vagyis ha egyszer istenesen megütöd őket darabokra szakadnak; igen ám, de mozgékonyságuk egyben a legjobb mentsváruk is! Ez játék-tehnikai szakkifejezésekre lefordítva annyit tesz, hogy a cryx seregeket irgalmatlan, frusztráló és ultratáp DEF jellemzi, ellentételezésként viszont az ARMjukat egy óvodás se vállalná szívesen. Tipikus „glass cannon” effektus, megfejelve egy jó adag kalózos beütéssel és rengeteg olcsó, de jó egységgel.

Következzék egy rövid összefoglaló a sereg erényeiről és hátrányairól:

Lövés: 2/5
Van, aki tud lőni a seregben, de általában vagy nagyot, vagy pontosat; a kettő együtt sajnos nem megy. Nem érdemes hosszú távharcba és ágyúzós ütésváltásokba bonyolódni mondjuk egy Cygnar generálissal, de ha mindenképpen lövöldözni szeretnénk, hát korlátozottan bár, de megtehetjük.

Közelharc: 3,5/5
Belharcban cserébe elég jó a csapat; értsétek szó szerint, akivel közelharcba kerülnek, azt kibelezik, feltéve, hogy a megfelelő specialistákat hoztad.

Mágia: 6/5
Nem elírás. Amiben nagyot tud alkotni a cryx az az elsődleges célpontok kiemelése és semlegesítése mágia segítségével. Igen, a ’caster- (’lock)killre gondolok. Gyorsan mozog a sereg, kiválóan alkalmazkodik szinte bármilyen taktikához és ha egyszer pozícióba került, hát az Isten irgalmazzon az ellennek, mert Toruk híveinek szótárából hiányzik az „irgalom”! (Igazság szerint minden hiányzik az idióma és az izoláció között, amióta néhány vidám revenant a mondott szótár lapjaiból csinált fojtást a pisztolyaiba.)

Idegesítési faktor: 10/5
Itt térnék ki arra, hogy kiknek javaslom a cryxet, mint frakciót, illetve milyen következményekkel jár, ha cryxxel játszol. Cryx játékosnak születni kell; ha már zsenge gyermekkorodban szeretted különböző rovarok lábait kitépkedni (a hülye mesekönyvek szerint a szöcske nagyot ugrik! bah, már ha van mivel!), édi-bédi kismacskákat kínozni (mikor mondja egy macska, hogy: vau? ha leöntöd benzinnel és meggyújtod) illetve valaha kevertél kishúgod reggeli müzlijébe őrölt üvegcserepet (én 4 éves korom óta egyke vagyok) akkor jó úton jársz ahhoz, hogy ez a remek frakció jól teljesítsen értő irányításod alatt, mivel nem szól semmi másról, mint a tömény szadizmusról és az ellenfél minél kifinomultabb és hatékonyabb őrületbe kergetéséről. Annyiféle trükkel hágod át- és meg  szabályokat, hozod taktikailag kilátástalan helyzetbe az ellenfeled és akadályozod meg még a lélegzetvételét is a pályán, hogy az még egy zen-szerzetesből is kihozná az őrjöngő csurkistát. Jellemzően kétféle ember szeret crxxel játszani: a való életben végletekig frusztrált lúzer, akit mindig lökdösnek a nagyobbak és a gimiben sem őt részeltette fellációban a suliszépe a kémia-szertárban egy füves cigiért cserébe; akinek soha, semmilyen körülmények között senki nem adja meg a jobbkezet és amikor udvariasan szóvá teszi lefejelik, mint kisvakond a rotációs kapát; akinek a kollégái a saját aktáikat tologatják át egy „köszike” kíséretében és minden lebaszós-főnökös e-mailben cczve van…

Szóval ez az emberfajta vehet így revánsot az őt elnyomó nagyvilágon; még mindig jobb, mint ha kaszára-kalasnyikovra kapva rakna rendet; illetve játszom én cryxxel, mivel a mindennapokban a mikulás jóságos reinkarnációja vagyok idétlen piros ruha, puttony, ho-ho-hó kiabálás és rénszarvasok nélkül és a napi 24 órás jótékonykodásból kell néha egy kis kikapcsolódás. Ide tartozik szorosan a cryxxel való játék következményeinek kifejtése: ha igazán és ténylegesen és szívből jól játszol eme nemes frakcióval akkor azon kívül, hogy elmebeteg pszichopata állat vagy még azon kapod magad, hogy a nőd elhagy, a gyermekeid rettegni kezdenek tőled és kizárólag a kezdők hajlandóak leülni ellened egy partira, ők is csak egyszer az életben, mert senki nem szereti, ha szívatják, akkor sem, ha a végén esetleg véletlenül ő győz.

Eme mélylélektani kitérő után térjünk kissé vissza magához a frakcióhoz és lássuk, miből válogathatunk csapataink összeállításakor.

A warcasterek jellemzése kivétel nélkül így kezdődne: Félelmetes mágiáját rettegik szerte a Királyságokban, váratlan támadásait és kivédhetetlen átkait félik, amerre csak a Fekete Flotta megfordult valaha, mivel mestere az ellenfelek rontásokkal történő zaklatásának. Vagyis a cryx nagymestere az úgynevezett "debuff" művészetének, amit tán letápnak lehetne lefordítani, vagyis varázslataikkal, képességeikkel és tulajdonságaikkal erősen tudják csökkenteni az ellenfél harci értékét; ez tán még egy fokkal frusztrálóbb, mintha a sajátjukat növelnék. Lássunk néhány 'castert személyesen és kutyafuttában a teljesség igénye nélkül; némelyiküket később még kivesézem bővebben, hacsak addig ők nem veséznek ki engem.

Deneghra
Az orgyilkosok királynője, kedvelt trükkje az ellenség egységeinek átcsábítása. Annál, ha agyonütnek tán csak egy dolog fáj jobban, ha egy barátod keze méri rád a végső csapást. Gyors, lopózó és váratlan letápjaival könnyedén előkészti a fővezér elleni végső rohamot. Amúgy alapváltozatban egy élő csinibaba bőrruciban, epic változatban egy halott csinibaba szelleme bőrruciban; a cryxnél megfigyelhető domina-vonal egyik zászlóshajója.

Skarre
Egy csini kalózvezérnő, úgy van, bőrruciban. Toruk valószínűleg mellbőség alapján válogatta női 'castereit; üvegcipő helyett egy E-kosaras melltartóval járva a vidéket és azt emelte magához, akit szorított eme ruhadarab. Hatalmas csecsei mellett a warmachineban amúgy megszokott tápértéke vonhatja magára figyelmünket, ami olyan 0.9999 Sorscha; akiről két taktikát is elneveztek (Skarre bomb ill. Skarre Focus Factory) az már valaki. Érdekes módon nála figyelhető meg a PPs fiúk figyelmetlensége avagy következetlenége, mivel neki az epic változata is él. Pedig egy csini halott kalózdomina bőrruciban, hát... és ne feledkezzünk meg a szarvairól sem! Mert vannak neki! Ő egy igazi Horny Girl. Mindig nedves, kár, hogy többnyire áldozatai vérétől. Ápropos, ha valaha meghívna bennünket egy "érdekes, a vallással összefüggő kis családias népszokás felelevenítésére" akkor keressünk bőszen kifogásokat, mert biztos, hogy emberáldozatról van szó és valószínűleg nem statiszta szerepet kapnánk. Skarre az a 'caster, aki az ellenfél minden segítsége nélkül is ki tudja csinálni sergét valamint saját magát a különböző áldozati szertartásaival, amiből azért mindenféle előnyöket nyer. A legbiztosabb taktika ellene elbújni és megvárni, amíg feláldoz mindenkit, előbb-utóbb önmagát is beleértve.

Witch Coven of Garlhgast
Nos, ők mindjárt hárman is vannak, bár négynek tűnnek; ők három csini domina, kitaláljátok? segítek: néhol testhezálló, néhol derékig felsliccolt bőrruciban. Azért tűnnek négynek, mert mindig magukkal cepelik Toruk Tüskés Bal Heréjét; az Öregnek úgy sincs szüksége rá, mert tán még emlékeztek az elejére, Őfősárkánysága vésős kőhasítással szaporodik. Nos, három lánnyal egyszerre igazán izgi a játék és most nem úgy gondolom: ők külön aktiválandó modellek, tetszőleges sorrendben és nem feltétlen egymás után; aki ebben nem lát hatalmas taktikai lehetőséget, azt várja a Hasbro bármelyik játéka. Különleges tulajdonságaik, fókuszpontjaik és varázslataik számosak, kiemelném közülük a Tökéletes Együttálást, vagyis ha egymás szemébe merengve középre veszik tüsiherét, akkor minden mágiájuk boostolt lesz, mind támadásilag, mind sebzésileg értve. Hmm. Ők is élnek, jelezve, hogy a meleg hús kelendőbb az ektoplazmánál, bár az eddigiekből megkockáztatom ama következtetést, hogy a PPnél egyes 'caster-tervezők sokáig csak monitoruk halovány visszfényében némi kézkrém segítségével éltek nem túl kielégítő nemi életet. Lássuk tehát a sikeres kapcsolatteremtés utáni felhozatalt, avagy következzenek a nembőrrucis nemcsaj 'casterek.

Iron Lich Aspyxious
Egy egyenesen imádnivaló élőholt, aki egyaránt lenyűgözi használóját mágikus és közelharci képességeivel. Letápolásaitól mindenki fél, nemkülönben ama képességétől, hogy bármely harcból kilebben Árnyszárny varázsa segítségével. Mint néhány más cryx 'caster, ő is szeret lelkeket gyűjtögetni, melyekből fókuszpontokat nyer. Hát nem szeretetreméltó?

Goreshade, the Bastard
A kedvencem. Egy élőholt elf exkirály, aki mérsékelten törvényes ámde alattvalóiban revelációval felérő eltávolítása után Toruk szolgájaként tér vissza a vele kötött alku értelmében; de aki egyszer király volt az nem válik be portásként, tehát bőszen keresi a módját az alku alóli kibúvásnak.

Urcaen fő fürkészője, a Bane-ek Nagymestere, Tartarus Ura, egyszóval kedvenc figuráim a fluff szerint mind hozzá kötődnek. Ő az, aki ha nagyon akar tud 1.1 Sorscha lenni, igaz, ehhez autistaként kell ismételgetnie minden körben a Mage Blight nevű, fókuszainak döntő többségét felemésztő varázslat- és feat-mentesítő mantrát. De természetesen nem kizárólag erre jó, tudja még auistaként ismételgetni a nem-ér-a-nevem-káposzta-a-fejem varázsigével felérő mágiáját, melynek következtében golyó- varázs- roham és vízállóvá válik. Featje következtében az alacsony pontszámú meccsek koronázatlan királya.

Lich Lord Terminus
Egy hatalmas szárnyakon repdeső óriási félsárkány, aki savat köp, karmával 'jacket hámoz és még a mosógép-szereléshez is ért egy kicsit. Megfelelő kísérettel golyóálló is tud lenni és ő is szereti kis füles kosárkába gyűjteni a lelkeket. Potenciális kedvencem, csak még nem készült el a baba festése; képzeljétek, akkora a felülete, hogy négy hónap is kevés rá! Tán csak ezért nem ajánlom jó szívvel mindenkinek.

 


Összefoglalva tehát adott egy remek frakció, amelyik a többiektől teljességgel eltérő játékstílust követel; rezzenéstelen arccal feláldozhatod sereged 90% -át azért, hogy a maradék kulcspozícióba kerülve elvégezze az elvégzendőt; nem probléma a veszteség, mivel pótolható helyben illetve a csata után hat szűz leány vérével, egy lefejzett fekete kakassal, két marék varangyszemmel és némi kántálással még az ellen halottai is felkelnek és csatlakoznak ügyedhez. Másrészről pedig meg van az az örömed, hogy játékonként többször megríkatod az ellenfeled, aki teljesen tehetetlennek érzi magát és saját haját tépi, illetve rabiátusabb ellenfél esetén a tiédet. Röviden: ha személyi okmányaidban a születési helyed rovatban Degecz községe szerepel ne keress tovább, megtaláltad a neked való frakciót!

Húzd hát magasra a Fekete Lobogót, töltsd be minden ágyúd kartácsra és gondoskodj róla, hogy a legénység csak Toruk előtt hajoljon meg; hajózz jó széllel a partvidék meghódítására!

A bejegyzés trackback címe:

https://geistwald.blog.hu/api/trackback/id/tr55729682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Huntroll 2008.10.24. 22:31:30

Ez rohadt jó lett.
Egyre nagyobb elhivatottságot érzek egy Cryx alakulat beszerzésére... A második körös caster kill jó érzés. ^^

Gróf Úr 2008.10.25. 06:36:23

Azért tegyük hozzá, h scnario esetén, már bizonyos scenarióknál bajban van a cryx :-)

Tartótiszt · http://geistwald.blog.hu 2008.10.25. 08:58:42

Macskajancsik. Lefejelem, összetépem mind. Kivéve a bőrrucis csajokat, azokat lefejelem, abuzálom, és csak aztán tépem össze. (Egyébként remek, beteges leírás!)

Gróf Úr 2008.10.25. 09:29:00

TT, óvatosan az önfeledt tépkedéssel, mert ezek a skacok arról szólnak, h amíg te tépkedsz seggbemanővereznek és ők lesznek az oralizáció jobbik végén :-)

Ha meg akarod tapasztalni szólj, kedden vihetek belőlük egy válogatást. De előre szóltam, utána két hétig még a köszönésemet sem fogod fogadni és lobbit indítasz blogszerzői jogosultságom visszavonásáért és kromofágos palackkal keresgéled az autómat a városban ;-D

geistwald · http://geistwald.blog.hu/ 2008.10.25. 12:03:54


Remek, remek :)

Annó csak kicsin múlt, hogy Cygnar helyett nem a Skarre-és-a-beteg-lányok-meg-egy-seether témába ugrottam bele. De utólag nem bánom, mert így lemaradtam volna egy olyan ellenfélről, akivel szemben Brisbane őrnagy életében először elgondolkodik a tárgyalásos megoldás meg a hajbeültetés előnyeiről.

tengerSAM (törölt) · http://tengersam.blog.hu 2008.10.25. 22:00:59

Hmmm... Mennyivel szebben néz ki egy bőrrucis csaj, mint egy lenin-renddel kitüntetett hupipiros khador csotrogány... Asszem kezdek új irányba orientálódni. :D

Gábor 2008.10.26. 08:02:41

Számomra rég egyértelmű volt, hogy kikkel vágnék bele a PP játékába... És meg kell mondjam, nem csalódtam :)

Necron 2008.10.27. 08:01:16

A leírás eszement jó let!jókat vigyorogtam magamban itt melóban a többiek meg néztek bután hogy mi bajom van!:) Mellesleg szombaton sikerült végre lejátszanom FFZ-n első csatámat édes pici Cryx-eimmel és nem csalódtam bennük! Igaz a győzelem nem sikerült de a Cryx életérzés elkapott!:)

Gróf Úr 2008.10.27. 08:47:04

...halálérzés, akarod mondan ;-)

Huntroll 2008.10.27. 12:08:39

Azért a Bile Thrallok eléggé odab*sztak, nem igaz? Szegény kőhordozó... Jó lesz ez a Cryx, csak gyakorolni, gyakorolni :)

Én meg a 40k-hoz kaptam kedvet, szóval részemről ennyi a saját Cryx seregnek. :)
süti beállítások módosítása