ezt írja a geek

Nincs megjeleníthető elem

boardgame news

Nincs megjeleníthető elem

tengersam wh40k

Nincs megjeleníthető elem

a méretarányok csodálatos világa

2007.07.29. 21:44 | geistwald | Szólj hozzá!

Címkék: figura games workshop reaper rackham

Többször is megszivattam már magam azzal, hogy semmibe vettem a gyártók által közölt adatokat, vagy éppenséggel hittem nekik, ami utóbb hibának bizonyult. Ez sokmindenre vonatkozik, a festékek tulajdonságaitól kezdve egészen a figurák méretarányáig. A napokban több olyan oldalba is belebotlottam, ami az utóbbit tárgyalta, ezért összeforrasztok belőlük egy kivonatos posztot, hátha a hasznára lesz valakinek. A témával kapcsolatban nyilván nehéz dolog alapvetéseket megfogalmazni, mert egy figurát csak akkor nyilváníthatunk bármilyen célra megfelelőnek, ha már a saját szemünkkel is láttuk. A leggyakoribb beszerzési módszer, az internetes rendelés esetében viszont az is nagy eredmény, ha csak néha lépünk rá a gereblyére.

A nagy kiadók alapvetően háromféle méretben dolgoznak: 25, 28 és 30 milliméteres figurákat gyártanak. Ez azokra a minikre vonatkozik, amelyekkel játszani is lehet, sőt még azok közül sem mindegyikre — a Games Workshop Warmaster vonala például 10 milliméteres apróságokból áll. Maguk az értékek egy, a valóságban 6 láb (1,83 m) magas alakra vonatkoznak, de a kupleráj elég nagy, mert sokan a figurák szemének a base-től való távolságát mérik. Ez többek között azt jelenti, hogy az 1.83 m magas standard 30 mm körül lesz a 28 mm-es skálán. Bonyolult? Inkább csak zavaró, két dolgot azonban fontos tisztázni a rendszerrel kapcsolatban. Egyrészt nem jelent abszolút támpontot, mert kisebb és nagyobb termetű alakok az adott tartományon belül is előfordulhatnak. Másrészt az egyes kiadók stílusjegyei között hatalmas lehet a különbség, így a méretarányok megfeleltetése nem jelent megegyező testarányokat. Egy hajszálra ugyanolyan magas GW és Rackham mini között a különbség legalábbis látványos. A rendszer mindenesetre önmagán belül következetes, így érdemes támaszkodni rá. Kivéve pl. Selmarina esetében, próbálja ki, akinek van 3,99 felesleges dollárja.



A 25 mm-es méretet manapság főleg a történelmi játékokban használják, régebben viszont a fantasyban/ scifiben/ stb. is általánosnak számított. A GW 1990 előtti, máig legjobban sikerült figurái jobbára ilyenek, de találhatunk párat a Reaper korai kínálatában is. Jelenleg a 28 mm-es minik számítanak a leggyakoribbnak, ez az úgynevezett „heroic scale” — most ezzel dolgozik a GW és a Reaper is. A Privateer Press a 30 mm-es vonalon mozog, a Rackham Confrontationt pedig 30-32, illetve 30+ mm-esnek mondják, jelezve, hogy a francia műhelyben néha elgurul a srácok gyógyszere. A 30-as arány, ha jól veszem észre, egyre terjed a kisebb gyártók között, ami persze nem sokat jelent a GW ellenében, de jól kiegészítik egymás választékát. A különbségeket egyébként sokszor ki lehet egyenlíteni a base-ekkel való trükközéssel, megemelve az alacsonyabb figurákat. Itt még az Iron Wind Metals vagy Reaper idegesítő, egybeöntött talpai is jól jöhetnek, ha azokkal együtt gyógyítjuk rá a minit egy rendes alapra.

Érdemes a külöbnböző fanatikusok oldalait böngészni, ha egy konkrét figura arányaira vagyunk kíváncsiak, mert a hobbioldalak megszállottjai szolgálhatnak a leghasznosabb anyagokkal. Például ha scifi, akkor WeeToySoldiers — ennél a gyűjtésnél nincs szükség sokkal igényesebb összehasonlításra.

A bejegyzés trackback címe:

https://geistwald.blog.hu/api/trackback/id/tr42281634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása