ezt írja a geek

Nincs megjeleníthető elem

boardgame news

Nincs megjeleníthető elem

tengersam wh40k

Nincs megjeleníthető elem

sentinel light warjack

2007.12.18. 06:52 | geistwald | 7 komment

Címkék: taktika warmachine privateer press cygnar

Íme az emlegetett sorozat első darabja, tartalmilag és formailag is prebéta állapotban. A sentinelről lesz szó, amit pár hónapja kizárólag a jólsikerült sculpt miatt vettem meg, fogalmam sem volt róla, hogy mit tud. (A Warmachine szabályairól sem volt fogalmam, ami azt illeti.) Azóta kiderült, hogy a játék szempontjából is jó választás volt. Nem olyan jackről van szó, amire a taktikánkat alapozhatjuk, vagy ami rendszeresen eldönti a csatákat, de strapabíró és megbízható jószág, amit csak ritkán fogok kihagyni a listámból. Megvannak a maga korlátai, és még csak a kísértés sem fog el soha, hogy olyasmit próbáljak vele, amire nem való. Ezzel szemben az elvárt feladatokat jól hajtja végre, és eddig nem bántam meg, ha beválogattam. Az összefoglalóm közel sem kinyilatkoztatás, és nemcsak azért, mert Warmachine-ban tapasztalatlannak számítok – a többszáz meccsel rendelkező játékosok sem értenek mindenben egyet. Véleményem ettől még van, más kérdés, hogy talán már holnapra megváltozik :)

Tulajdonságok
A sentinel az alap Cygnar light karosszéria, ugyanaz, mint amire a lancer vagy a charger épül. Gyorsan mozog, elfogadható értékei vannak, a védelme kifejezetten magas, a pajzzsal együtt pedig ARM 18 a páncélja – a területre ható támadásokat mellel leveszi, és közelharcban is köröket kibírhat bárki ellen. Utóbbi nemcsak akkor érdekes, ha rossz helyen áll szegény, és lerohanják; az is elképzelhető, hogy a gép elveszti az egyik karját, és vele az egyetlen értékes fegyverét. Ilyenkor egy kifinomultabb jack, például a hunter, gyakorlatilag be is fejezi a meccset, de a sentinelt nyugodtan beküldhetjük verekedni a sűrűjébe. Skalpokat már nemigen fog szerezni, de simán feltarthat valami ocsmányságot, és screenelheti az értékesebb figurákat.

Fegyverzet
A pajzs közelharcban is használható, de nem ér sokat – jobban járunk, ha a power attack lehetőségek közül válogatunk. A gép jobb karjának a helyén azonban géppuskát találunk, ez pedig mindenért kárpótol. Ugyanarról a fegyverről van szó, amit a trencher chain gunnerek használnak: a POW 10 sebzés nem valami acélos, viszont az automatic fire tulajdonság hihetetlenül felértékeli. Gyengébben páncélozott ellenféllel szemben több mint kielégítő tűzerőt biztosít, egy gyalogos egységet pedig akár egyetlen kör alatt kiradíroz. Alapvetően az első lövést érdemes boostolni, mert a sikertől függ a többi d6 kísérlet. A sentinel ennek megfelelően körönként egy fókusszal is megelégszik; természetesen minél több, annál jobb, és a snipe vagy deadeye varázslatokat is meghálálja. Utóbbi csodákra képes, ha a sentinel feladja a mozgását, és megkapja a +2 bónuszt a célzásra: így a legmagasabb védelmet is könnyedén átdobhatja, utána pedig az automatic fire csúnya baleseteket okozhat.

A géppuska egyébként hullámzó teljesítményt nyújt, ne csodálkozzunk, ha aktuálisan egy tehenet sem talál el vele az alagútban. A sok támadás akkor is kiadja az átlagot, így előbb-utóbb a pénzünknél leszünk. A POW 10 egyedül a magas ARM értékekkel nem tud mit kezdeni, ezek ellen próbálkozni még boostolt sebzéssel is felesleges – az ilyen munkát bízzuk szakemberre, például a már emlegetett hunter jackre.

Speciális
A sentinel semmilyen speciális képességgel nem rendelkezik, ennek megfelelően nem is túl drága.

Gyakorlat
A jack feladata mindennek alapján a gyalogság ritkítása, boostolt lövésekkel egy-egy értékesebb figura veszélyeztetése, illetve a pálya széleinek lezárása. Mivel egy-két fókusszal is jól megvan, érdemes a journeyman vagy egy jack marshal gondjaira bízni. Elsőre sokkal gazdaságosabb megoldásnak tűnhetnek a trencher chain gunnerek a sentinel árának alig több mint harmadáért. Itt jön a képbe a mozékonyság, ami szerintem magasan a chain gunnerek fölé emeli a jacket, és az, hogy jól bírja a pofonokat is – a trencherek még beásva is könnyen bekapnak egy sérülést, ha pedig közelharcba kerülnek, végük van. A chain gun crew nyilván praktikusabb lehet, ha mellé telepszik egy grenadier jack, vagy ha egy adott pontot kell ellenőrzés alatt tartani, de egy mozgékonyabb listába jobban passzol a sentinel, amit elég nehéz bármilyen gyalogsággal túlmanőverezni.

A Battle College cikkével nem mindenben értek egyet, az kifejezetten hülyeség, hogy a sentinel beválogatását csak 750 vagy 1000 pontnál lenne érdemes fontolóra venni. A lancer bizonyos esetekben tényleg sokkal jobb választás körülbelül ugyanannyi pontért, de nem hinném, hogy érdemes volna általánosítani ezt a tételt. A Privateer Press Cygnar fórumán sokkal kiegyensúlyozottabb képet kaphatunk róla, és ha az egység duplázása túlzásnak is tűnik (pedig többen esküsznek rá), annyi biztos, hogy a sentinel a legtöbb lista ellen megéri mind a 72 pontját. Aki csodát vár tőle, annak kivételesen jól kell dobnia, hogy ne csalódjon; deadeye-jal vagy snipe-pal felszerelt casterek mellett viszont mindenképpen érdemes kipróbálni.

 Sentinel Cygnaran light warjack
• közelharc 3
• távolsági harc 4
• speciális képesség 1
• rugalmasság 4
• ár/érték arány 3
• figura 4
értékelés 3

A bejegyzés trackback címe:

https://geistwald.blog.hu/api/trackback/id/tr21267782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

schimiczkay 2007.12.18. 15:04:56

Jó ötlet ez az ismertető, remélem később lesz más frakciókról is.

Sentinellel egyébként vasárnap a PPF kupán (hatalmas játéktudásommal némi unszolásra elmentem, és nyertem... tapasztalatot) találkoztam életem első Cygnar elleni meccsén, a géppuskája idegesítő, de a 19-es ARM-ú Championok elég jól bírták a kiképzést..

geistwald · http://geistwald.blog.hu/ 2007.12.18. 15:47:49

Köszi, remélem hasznos lesz valakinek. Egyelőre Cygnar és Circle a menü, de jövőre megpróbálom a Trollblood, Khador és Menoth versenyzőket is bevonni. Csak ők lusták :) Aztán meg, ki tudja.

Igen, az ARM 19 körülbelül immunitást jelent a sentinelre... de ezért hívják sentinelnek, és nem ghettoblasternek :))

aqswdefr 2007.12.18. 15:59:55

Bocs, napi 10 orat kell meloznom :P

warnew · http://nimfa.hu 2007.12.18. 21:47:11

johetne nagyobb kep is a figurakrol :)

geistwald · http://geistwald.blog.hu/ 2007.12.18. 22:30:53

A qwerty típusú menothista provokációra nem reagálok, ezért tartom Caine hadnagyot.

A képekkel az van, hogy természetesen még mindig nem fényképeztem le a figuráinkat. Szerintem újév előtt nem is fogom, megérdemelném, hogy a padlóla lökjenek, de dulván.

Galmon 2008.04.20. 14:18:41

Jó figu. NEkem csak az elnne a kérdésem hogy ezek kifestve vannak vagy nemek kell kifesteni?


Üdv


Galmon

geistwald · http://geistwald.blog.hu/ 2008.04.21. 13:56:14

Üdv! Neked kell kifesteni, ami még jobb szórakozás, mint maga a játék :)
süti beállítások módosítása