ezt írja a geek

Nincs megjeleníthető elem

boardgame news

Nincs megjeleníthető elem

tengersam wh40k

Nincs megjeleníthető elem

bobby fischer (1943-2008)

2008.01.18. 15:15 | geistwald | 2 komment

Címkék: közlemény sakk bobby fischer

Tavaly novemberben arról lehetett hallani, hogy Fischert kórházba vitték kötelezően választott otthonában, Rejkjavíkban. Állítólag bűn rossz állapotban volt – nem csak fizikailag, hanem a paranoia is elhatalmasodott rajta. (Illetve méginkább elhatalmasodott rajta.) Találgattak, nyomoztak, írogattak vele kapcsolatban, de tegnap óta tökmindegy, ki mire jutott: 2008. január 17-én Bobby Fischer meghalt. Érdekes, hogy a világ mindig igyekezett beigazolni a súlyosan elmebeteg zseni összeesküvés-elméleteit, és ez most sincs másképpen. Komikus, ahogy a civilizált társadalom megsértődik, mert tele van ugyan görényekkel, de ezek a görények nem pont azért görények, amiért Fischer annak tartotta őket. Hivatalos konklúzió: Fischer szélsőséges és szalonképtelen volt. Saját kiegészítés: Fischer valóban szélsőséges és szalonképtelen volt, de nem azért, amiért a görények annak tartották.

Remélem, mostantól minden más lesz, és ha Bobby Fischer szóba kerül, akkor kizárólag azokról a partikról lesz szó, amelyeket játszott. Jó, idézgessék még a '72 előtti időszak groteszk és vicces történeteit is. De ennyi. Aki 2008. január 17. után antiszemitázik, az vagy gonosz, vagy hülye. Ezen kívül kiadhatnák a My 60 Memorable Games című könyvet, ha már itt tartunk. Vagy például ezt itt. Vagy nem tudom. Csináljanak valami értelmeset.

A bejegyzés trackback címe:

https://geistwald.blog.hu/api/trackback/id/tr33302255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burn 2008.01.18. 15:45:40

Szegény Bobby.

Piszkavas 2008.01.18. 23:05:53

Mindkettő könyv megvan. A "60 játszma..." alapmű, de abszolút alapmű.
A másik ("Fischer sakkozni tanít"), pedig egy kicsi apróság, amelyet ő írt és 1972-ben is újra kiadták, pont a Szpasszkij elleni meccse előtt! Utána már soha többet.

Nyugodj hát békében, Zseniális Géniusz Bobby!
süti beállítások módosítása