ezt írja a geek

Nincs megjeleníthető elem

boardgame news

Nincs megjeleníthető elem

tengersam wh40k

Nincs megjeleníthető elem

gary gygax (1938-2008)

2008.03.05. 14:45 | geistwald | 2 komment

Címkék: közlemény d&d tsr gary gygax

Az oldskool RPG-rajongók bálványa nem sokkal a hetvenedik születésnapja előtt, március 4-én halt meg. Az RPG jelen esetben nem rakéta páncéltörő gránátot jelent, ami nem mindenkinek egyértelmű. Gary Gygaxről ezen az oldalon például a "a szerepjáték feltalálójaként" olvashatunk, ami ostobaság; ugyanitt a címben a "szerepjáték atyja" elnevezés már sokkal találóbb, csak nem teljesen helytálló; mi nevezzük inkább "korszellemnek", mert ez az, amiért Gygax nevét meg kellene említeni a középiskolákban. Nyilván John Kay 1733-as repülő vetélője is kurva fontos, én nem mondom. Ezzel szemben Gygax annak a szemléletnek a kialakításában és elterjesztésében volt úttörő, amelyre a mai (szabadidő)kultúra jelentős része épül, és ha kevésbé látványosan is, de olyan hatással volt egész generációkra, mint például a macskaajtó feltalálása.

Természetesen sosem volt egyedül, úgyhogy aki szerint beszéljünk például a kisemmizett (?) Dave Arnesonról is, annak teljesen igaza van. Fogadjuk el viszont, hogy Koncz Zsuzsa nagyot téved, és egy zászlónak lobognia kell. A Sid Meierhez vagy Steve Jacksonhoz hasonló nevek olyan brandek, amelyek a puszta létezésükkel is küldetést teljesítenek – köztük pedig Gygax volt az egyik legnagyobb.

Trivia: a sakk- és scifi-rajongó Gary Gygax az '50-es években találkozott az Avalon Hill Gettysburg című klasszikusával, és állítólag ennek kapcsán kezdte el vizsgálgatni, hogy a hatoldalú dobókocka mellé mekkora okosság lenne a platonikus testeket is bevonni. 1966-ban ott volt az International Federation of Wargamers megalakulásánál, egy évvel később pedig az ő haciendáján tartotta meg húsz ember a később "Gen Con 0" névre keresztelt találkozót. (A Gen Con azóta nemzetközi haknivá nőtte ki magát, több száz kiállító és több tízezer látogató részvételével.) Gygax több korai próbálkozás után 1973-ban a Tactical Studies Rules, vagyis a TSR társalapítója lett, az új kiadó pedig 1974-ben mutatta be a Dungeons & Dragons (D&D) első változatát, és megszületett a The Strategic Review periodikája, a The Dragon. Innentől felsorolni is sok lenne, mi minden jött ki Gary Gygax lassanként védjeggyé alakuló neve alatt; akinek nem jelent semmit a Monster Manual szarrá olvasott, hatodszor fénymásolt változata vagy a Greyhawk varázsa, annak úgyis mindegy.

Ha valaki a TSR körüli kavarásról akar olvasni, ezen, ezen vagy ezen az oldalon kezdje. Érdekes és tanulságos sztori, bár egyre jelentéktelenebb. Lényeg a lényeg: a lendkerekes dömperből Gygax segítségével alakult ki a MMORPG műfaj, akárki meglássa. Ez nálam a holdra szállás szellemi megfelelője, amivel nem azt akarom mondani, hogy nem zsákutcás a dolog. Csak nagyszabású. Azt írják, hogy Gygax még súlyos betegen is hetente tartott D&D-s összejövetelt az otthonában, egészen januárig. Nem vagyok egy RPG-fan, de sok híradás így végződik, úgyhogy most ellopom:
Rest in peace, Dungeon Master.

A bejegyzés trackback címe:

https://geistwald.blog.hu/api/trackback/id/tr40366723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Túrófej 2008.03.05. 20:01:00

Amavit, laboravit, requiescit.

Köszönjük Mr. Gygax!

tengersam (törölt) 2008.03.06. 13:31:23

Emléke köztünk és a játékaiban tovább él.

más: dizájnváltás? Eddig tetszetősen indul :)
süti beállítások módosítása