ezt írja a geek

Nincs megjeleníthető elem

boardgame news

Nincs megjeleníthető elem

tengersam wh40k

Nincs megjeleníthető elem

műhely: battle college

2008.04.07. 16:35 | geistwald | 2 komment

Címkék: műhely taktika warmachine privateer press hordes wargaming

A valamirevaló Hordes és Warmachine játékosok valószínűleg ismerik a Battle College wikit. Ennek ellenére muszáj röviden bemutatnom az oldalt, mert elsősorban azoknak kötelező olvasmány, akik csak most kezdik el összepakolni az első seregüket. A Battle College pontosan az, aminek látszik, vagyis meglepően sikeres kísérlet egy WM/ Hordes enciklopédia összeállítására. Megtaláljuk benne a frakciók és az egységek rövid leírását, ezen kívül egyre több taktika és sereglista is felbukkan a site-on, csak győzze az ember végigolvasni. Mielőtt belemegyünk a részletekbe, fontos, hogy két dologgal tisztában legyünk. Egyrészt a wiki böngészése nem váltja ki a szabályok ismeretét. Az egyes figurákkal kapcsolatban pontos karakterisztikát nem találunk benne, ez ellenkezne a Privateer Press politikájával – ha valaki ilyesmire kíváncsi, meg kell vásárolnia a statkártyákat vagy a szabálykönyveket. A leírások inkább csak támpontot jelentenek, ha új egységeket akarunk beépíteni a seregünkbe, vagy fel akarunk készülni egy eddig ismeretlen ellenfélből.

Másrészt amit a wikiben olvasunk, az hozzánk hasonló emberek véleménye. Vagy igazuk van, vagy nincs igazuk, és ez hatványozottan így van, ha figyelembe vesszük a wargame-ek egyik jellegzetességét: semmi sem hasznos vagy haszontalan a saját jogán. Amelyik egységgel az egyikünk brillírozik, az más kezében teljesen haszontalan. Ez pedig csak a gyakorlatban derülhet ki, szóval a lényeg, mint mindig: gyűjtsünk olyan miniket, amelyek tetszenek, és építsünk olyan sereget, amellyel szívesen játszunk. Az ember hajlamos arra, hogy az ilyen-olyan ismertetőket készpénznek vegye, ami elég zsákutcás dolog. Ugyanígy igaz, hogy a mechanizmusok bemutatása csak annak mond valamit, aki tisztában van a játék alapelemeivel. A Battle College félelmetesen hasznos forrás, de megfelelő kritikával kell kezelni. Akkor ezt túlbeszéltük, lényegre.

A Battle College annak idején egyszemélyes kezdeményezésként indult, a Ringsnake fedőnevű fegyvertárs írt rövid cikkeket saját, battlecollege.com című lapjára. A tartalom gyorsan szaporodott, és egy idő után többé-kevésbé lefedte az összes Warmachine és Hordes frakciót. A PP-játékosok hamar odaszoktak Ringsnake oldalára, és Sas József Kossuth-díja sem taszította őket olyan mély depresszióba, mint amikor a szerző bejelentette, hogy idő/ pénz/ lelkesedés hiányában megszünteti a Battle College-et. Kezdetben a site tükrözésével próbálkoztak néhányan, meg levélben küldözgették egymásnak a cikkeket, de a kezdeményezés kimúlt, és az írások jelentős része is elveszett. Aztán valami webkettes dolgozónak (StJason) eszébe jutott a Wikispaces, és a homlokára csapott: lehet, hogy a Battle College romjaira építve ezerötszáz ember jobb enciklopédiát állíthat össze, mint egyetlenegy. És igaza is volt.

Az új Battle College szinte naponta frissül, ami nemcsak újabb bejegyzéseket jelent, hanem a régebbieket is folyamatosan bővítgetik. Az egységekről szólva a részletes leírás mellett elolvashatjuk, hogy közmegegyezés szerint mi az erősségük és gyengéjük, vagy milyen kölcsönhatásban állnak az adott lista más tagjaival. Ez nyilvánvalóan hasznos dolog, de akkor a legérdekesebb, amikor a szabálykönyvekben még ki nem adott figurákról van szó; ezek általában már megjelennek a No Quarter magazinban, és a minik is megrendelhetők, mielőtt az új szabálygyűjtemény megérkezne. Sok cikket ellátnak a Skeleton, a Theory Machine vagy az Unreleased jelöléssel, ami segít értékén kezelni az információt. Nagyon jó, hogy a nyitóoldalon végigfuthatja az ember a legutolsó frissítések listáját, és a How can I help? oldalon azokat a szócikkeket is összegyűjtik, amelyek egyelőre még nem készültek el. A miniket a kiegészítő szabálykönyvek szerint is csoportosíthatjuk – ez mindenkinek praktikus, aki nem teljesen naprakész az egyes könyvek tartalmát illetően.

A General Strategies és az Army List Archives rovatok elsősorban azoknak szólnak, akik még zöldek a Warmachine/ Hordes játékban, de a veteránok is biztosan olvashatnak bennük újdonságokat. (Magamat az első csoportba sorolom, nekem mindkettő tetszett.) Azokról az egységekről, amelyek megvannak, és már játszottam is velük, a Battle College korrekt információt tartalmaz, ezért semmi okom rá, hogy kételkedjem a többi szócikk minőségében. Ha időnként nem értettem egyet valamivel – ez néhányszor előfordult –, attól csak szimpatikusabb lett az enciklopédia, mert sosem éreztem azt, hogy most valami gyík éppen megmondja a frankót. A közös megfigyelésekkel akkor is érdemes tisztában lenni, ha a saját seregemet a saját ízlésem szerint építem fel.

Ha a Battle College hátrányait akarom felsorolni, akkor nehéz dolgom van, de megpróbálom ezeket is összeszedni. Az egyik kvázi-negatívum, hogy az oldal színtisztán angol nyelvű, így aki nem olvas folyékonyan angolul, az kénytelen lesz segítséget kérni orvosától, gyógyszerészétől. Nyilván megoldható lenne, hogy néhány lelkes játékos elkészítse a magyar Battle College fordítást, ennek azonban (most még) nem látom különösebben nagy esélyét. A másik negatívum, hogy az enciklopédia túlságosan is alánk pakolja a megrágott és megemésztett okosságot, ami hajlamossá teszi az embert arra, hogy lemondjon a saját hatáskörben végzett ötletelésről. Ha egy ismeretlen egységről azt olvassuk, hogy ilyen meg olyan warcaster alatt kiválóan vagy szarul működik, akkor az ítéletet gyakran vesszük készpénznek. Pedig lehetséges, hogy a mi seregünkben, a mi ellenfeleinkkel szemben teljesen más lenne a helyzet.

PS: azért lesz még egyszer magyar nyelvű Battle College, azt most mondom ;)

A bejegyzés trackback címe:

https://geistwald.blog.hu/api/trackback/id/tr80268840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása