ezt írja a geek

Nincs megjeleníthető elem

boardgame news

Nincs megjeleníthető elem

tengersam wh40k

Nincs megjeleníthető elem

matekfakt, előre fuss!

2008.07.15. 14:32 | Tartótiszt | 2 komment

Címkék: taktika warmachine privateer press hordes

Úgy vettem észre, hogy a matekot mint olyant illik lenézni, megvetni, a feleslegesen oktatott tárgyak listájának élére helyezni. Talán azért van ez, mert a polgártársak többsége képtelen megoldani egy egyismeretlenes egyenletet. Amit nem értünk, attól meg félni szoktunk - tisztelet a kivételnek, per se. Szerencsére a gyakran vudumágia szintjén emlegetett matematika önzetlen, kedves és megértő. Éppen ezért természetes, hogy időről időre felbukkannak olyan segédletek, amelyek spártai egyszerűséggel mutatják meg a helyes utat azoknak is, akik gimiben a nagydolgozat megoldásait rendszeresen a szomszédtól lízingelték.

Az alábbi, első pillantásra meglehetősen bonyolult táblázatot a PP fórumán leltem. A lényege annyi, hogy a megfelelő sor és oszlop kiválasztása után két másodperc alatt választ kapunk arra a gyakran felmerülő kérdésre, hogy mire érdemes költeni a rendelkezésre álló FOCUS vagy FURY pontjainkból. (Katt a képre, és mindjárt látszani fog, miről van szó!)

Némi segítség ez értelmezéshez: a táblázatok közül azt kell néznünk, amennyi elkölthető pontunk van. Elvileg ez Warmachine-ra lett kitalálva, de FURY-vel szintén működik. Ha megvan, melyik a nekünk való téglalap, már csak be kell lőni, mekkora eséllyel találunk (felső sor vízszintesen), valamint azt, hogy az alap sebzésünk (POW) mennyivel tér el a célszemély páncélzatától (ARM). Majd az adott koordináták alapján leolvashatjuk, mit kell tennünk az optimális sebzés érdekében.

Biztosra veszem, sokan idegenkednek egy ilyen segédlettől, merthogy a "játék esszenciáját", a szabadon szárnyaló elme intuícióját rombolja. A dologhoz kozzátartozik, hogy ez a táblázat nem vesz figyelembe speciális eseteket (pl. kritikus találat, harctéri közeg), így a kreativitásnak akkor is van szerepe, ha ezt a számhalmazt esetleg kívülről fújnánk. Másrészt egy csatában bőven van mit kitalálni, megérezni, rizikózni, attól ezek az elemek nem fognak elveszni, hogy magunk előtt tartjuk ezt a segédletet. Ami változni fog: a jó taktikai húzásokat követő ütlegelésből a lehető legtöbbet tudjuk kihozni. Ez talán nem probléma, ugye?

A bejegyzés trackback címe:

https://geistwald.blog.hu/api/trackback/id/tr54568859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2008.07.18. 20:42:41

Na, látjátok! Matchboxozni azért is jó, mert ott nincs ilyesmi! ;-)
süti beállítások módosítása