ezt írja a geek

Nincs megjeleníthető elem

boardgame news

Nincs megjeleníthető elem

tengersam wh40k

Nincs megjeleníthető elem

utánégés

2008.12.02. 12:18 | geistwald | 14 komment

Címkék: verseny battle report warmachine privateer press hordes wargaming cygnar trollblood protectorate of menoth legion of everblight cryx

Na én is reportolok egyet, bár ez inkább tanulságos, mint izgalmas. Vagy szórakoztató, ha valaki szereti a Chaplin-filmeket. Arról lesz benne szó, hogy

  1. karmikusan visszaüt, ha kávé és zuhany nélkül szalad az ember a metró után,
  2. steamroller versenyekre ne vigyünk ad-hoc listát,
  3. aki hagyja, hogy a kockái elpofátlanodjanak, az megérdemli.

De legelőször is köszönet a verseny szervezőinek,
nagyon jól sikerült nap volt!

A lista, amit szombatra összeraktam, kísérleti jellegű volt, de aztán kiderült, hogy kísérleti jellegű és szar. Legalábbis a szcenáriókhoz. Meg a fajtajelleges ellenfelekkel szemben. És nem, a poszt címe nem arra utal, hogy kipróbáltam Feorát :) Íme a 494 pontos banda:

  • Major 'Siege' Brisbane
  • - Ironclad
  • - Reinholdt
  • Captain Strangewayes
  • Journeyman Warcaster
  • - Defender
  • Sword Knights (9)
  • Rupert Carvolo
  • Stormsmith

Megpróbáltam egy ritkán látható felállást hozni elsősorban a magam, másodsorban az ellenfelek szórakoztatására, ami azért hátha, esetleg, talán működik is. Figyelem, a roster nyomokban szinergiát tartalmazhat. Mindebből csak annyi jött össze, hogy a játszótársak elégedetten szuszogva bevasalták a pontokat, Brisbane őrnagy pedig a vezérkar döntése értelmében azóta közlekedési rendőrként szolgál Caspia külsőn. Viszont bezsebeltem a gamer közösség szociális felelősségérzetét szépen példázó Sárga Érmet, ami azóta kiemelt helyen díszeleg a nappalimban. Most pedig röviden a meccsekről.

1. Siege őrnagy vs. Kreoss
Menoth mindig kemény ellenfél, úgyhogy az a sereg, amelyik nem igazán tudja kezelni a klerikális reakciót, nem alkalmas versenyjátékra. Ebben a szcenárióban (Assassins) sima caster kill volt az objektíva, és a rendelkezésre álló időben erre egyik félnek sem volt sok esélye. Kreoss beállt a rohadék kis light jackjei mögé, a menita horda pedig elözönlötte a pályát. Cserébe Siege meg a defender kinézett magának egy-egy jól védhető pagonyt, és onnan szórta az áldást. A meccs érdemi részében egy szerencsés AoE-scatternek köszönhetően elpusztult Reinholdt, úgyhogy VP-vel 1-0-ra kikaptam volna, ami simán belefér. Ezzel szemben nyomtam egy tragikus feat kört, melynek során RAT+3d6-os támadásokra szakmányba' szórtam a szokásos 112 és 122 kombókat. Mivel ezután is 1 VP-s hátrányban voltam, minden mindegy alapon rohamra vezényeltem Cygnar fiait és jackjeit, amit annak rendje s módja szerint be is szoptam. A caster kill elmaradt, pontokban sok-kevés arányban alulmaradtam. Kreoss featje pusztító, amikor muszáj odaszaladni a pofonért. Mindegy, MP érsek személyében jó ellenfél vert meg VP-kkel, ami teljesen rendben van. Külön hálás vagyok, hogy nemcsak megvárt a kezdéssel, de a röhögést is visszanyelte, amikor az Army Transportba gabalyodva lezuhantam tíz lépcsőfokot. Már ha van, aki még nem hallott erről :)

2. Siege hadnagy vs. Grissel
Troll tégla ellen Killing Field, na ez az, amire a listám alkalmatlan. Ráadásul Grissel kezdett, és ez egyben azt jelentette, hogy a./ előbb fog megszállni a háromból két pontot középen, b./ soha az életben nem piszkálom ki onnan a kriel warriorokat és a championokat. Ez a csata volt az összes közül a legkellemetlenebb, azt is mondhatnám, hogy a legértelmetlenebb, de azt nem mondom, mert senki se kényszerített rá, hogy szar rostert hozzak :) Ráadásul még ostoba is voltam, mert hagytam, hogy Huntroll ingyen leszedje a journeymant egy jól irányzott hand cannon lövéssel. Az speciel meglepett, hogy a trollok nem mészároltak halomra; persze lehet, hogy csak azért, mert a biztos győzelem tudatában nem is szakadtak bele az erőlködésbe. Az ellenfélnek mindenesetre gratulálok, mert hibátlanul játszotta, amit játszania kellett. Erről a meccsről ennyi elég is.

3. Siege főtörzs vs. Goreshade
Cryxet szeretem, mert ránézésre sokkal aljasabb bárkinél, de nincs vele szemben az az érzésem, hogy már a felpakolásnál vesztésre állok. Ez a mostani is izgalmas csata volt, bár a seregem - mondanom sem kell - a harmadik szcenárióra, vagyis a King of the Hillre sem bizonyult különösebben alkalmasnak. Ezúttal az okozott problémát, hogy a hattyús (hattyas?) srácok simán felvették a küzdelmet a bane knight/thrall förtelmekkel, de nem volt annyi önálló modellem/egységem, amennyivel a domb megszállása ide termelte volna a pontokat. Goreshade meg a bane-ek egy rakás táp, de a Ground Pounder meg az Arlan + defender + explosivo kombináció se gyenge a Cryx infantrymachine ellen, úgyhogy nem mindennapi mészárlás zajlott a pálya közepén. A sword kinght egység gyorsabban olvadt el, mint a 18 darab bane-akármi, de az egy szem stormsmith kitett magáért, és azzal egyenlítette ki a dolgot, hogy minden körben sikeresen disruptolt egy Cryx jacket. A vége persze szopás, de hát ilyen a steamroller, pontokat kell szerezni. Jó meccs volt, gratulálok Dávidnak, az iron lich-nek.

4. Siege őrvezető vs. Thagrosh
Pendulum, és megint létszámhátrányban. Ennek ellenére az első két kör nagyon vadasra sikerült. Tibor és Thagrosh közösen benézték a Ground Poundert, úgyhogy Siege a hatfős strider egységből rögtön leszedett ötöt; cserébe a carnivean terrort okozó spray lövésére a sword knightok 11-et dobtak command checkre (a casterem 10-es commandot biztosít, ami azért nem annyira papír), majd rallyzni sem lehetett őket, mert a leghátsó trooper olyan 0,23 milliméterrel túlszaladt a tábla szélén. A kezdeti széles mosolyom itt kezdett el vicsorgásra hasonlítani. A raptorok 1-1 HP-val túlélték a defender lövéseit és rohamát, innentől pedig minden a megszokottak szerint ment: a forsaken és a shepherd is átaraszolt a térfelemre, úgyhogy a csata eldőlt, elvileg se termelhettem már elég pontot. Na akkor legalább egy caster kill, gondoltam magamban, aztán csodák csodája, Thagrosh is 1 HP-n úszta meg a dolgot. Amit viszont Siege nem úszott meg 1 HP-n. Game, set, match Everblight. Viszont ezt a meccset is élveztem, szóval bánja kánya. Gratulálok a blight és az Iron Maiden lelkes támogatójának.

Tanulságok Siege alközlegény szereplése nyomán
Egy szó mint száz, besöpörtem a nulla pontot és a citromdíjjal járó nyereményeket, ami azért mennyivel nagyobb stílus, mint mondjuk kilencediknek lenni a tizenkettőből. Mondhatnám, hogy fontos helyzetekben kivétel nélkül retek szarul dobtam, és ez igaz is lenne, de jó játékkal így is belefér bárkinek egy 2-2. Viszont a 0-4-hez már kellett a saját szétszórtságom meg a saját félreszabott listám is. A dolog tanulságait azért megosztom a nagyérdeművel, elvégre lesznek még később is versenyek, és semmiképpen sem szeretném, ha veszélybe kerülne a tizenkettedik helyem.

  • model count: a közös 1 óra plusz utolsó kör szabály nem sújtja a nagyobb sereget, ezért nem érdemes kevés figurát hozni. Már csak azért sem, mert a négy szcenárió közül háromban területet kell foglalni, ami értelemszerűen könnyebb, ha több figuránk / egységünk van. Sima VP-alapon nem feltétlenül előnyös, de négy győzelemmel senki sem a VP-ket számolgatja.
  • AD / pathfinder: mindkét képesség önmagában is hasznos, de a steamrollerben szinte luxus, ha nincs sem advance deploymentes, sem pathfinderes egységünk. Nekem legalábbis nem volt, és az Assassins fordulót leszámítva nagyon-nagyon jó lett volna, ha van. Igaz, hogy Rupert 3 körönként egyszer pathfindert adHAT valakinek, de az pisipogácsa, az egy-egy jó rohamra elég, és annyi. Erdőbe például nem futhat be vele senki, mert aztán meg nem tud kijönni a túlvégén.
  • unit attachmentek: magamtól eszembe sem jutott volna, hogy az elesett zászlós helyére beállhat valaki más. Tehát nem az új trooperből lesz zászlós, hanem a zászlós marad a helyén, és a trooper esik le. Asszem innentől világos, hogy ez miért gennyes dolog a kontrollpontos pályákon. (Nekem eddig nem volt világos, most tanultam meg a saját káromon.)
    Na kiderült, hogy mégsem így van, lásd a kommenteket. <3
  • magas ARM: az ironcladem a jó példa rá, hogy az ARM18 egy heavy esetében egy frottír fürdőköpeny védettségét biztosítja. Ami persze nem baj, ha az illető heavy a második vonalban várja a counter charge lehetőségét. Akkor viszont problémás, ha az ő dolga lenne bárkit is 1-2 körig feltartani, vagy ha a charge távolsága nem elég magas, hogy hátrébb várakozzon. Ez persze ízlés dolga, de innentől haevy jacknek csak a defendert és a centuriont veszem számításba. Az első távolról is veszélyes, így nem vész kárba a pontértéke, hogyha messze van a tűztől; a centurion ARM-ja simán feltornázható 24-ig, azzal meg vagy túléli a kritikus kört, vagy annyi erőt leköt az elpusztítása, hogy az már-már nyereség. Az ironclad ezekből a szempontokból nem jó semmire.
  • magas DEF: tény, hogy az alapvető eszközökkel (pl. boostolt támadás és sebzés, power attack) szemben sokkal hatásosabb, mint a magas ARM, viszont sokkal többféleképpen megkerülhető (autohit, AoE, stb). Most éppen úgy gondolom, hogy a sok HP-s figuráknál értékesebb a relatíve magas DEF, míg a troopereknél az ARM19-20 ér aranyat, de ezen mindenki folyamatosan vitatkozik, úgyhogy kinek-kinek a magáét.
  • seregtípusok: a négy ellenfelemből három nagyon jellemző volt a saját frakciójára. Éppen ezért - gondolom - nem árt, ha a steamroller szabályain kívül az ember minden listát legalább fejben végigtesztel egy verseny előtt. Olyasmire gondolok, hogy remek a seregem, mit csinálok a shadow shifttel? Azzal azt csinálom, hogy beszopom. Na akkor újratervezés. Én eddig elsősorban a magas DEF vagy magas ARM kezelésében, a rough terrainben vagy a ranged / melee / sebesség arányában gondolkodtam; mostantól inkább abban fogok, hogy így vagy úgy, de hogyan szállok szembe két osztag championnel. Meg a többi ocsmánysággal.

Hogyha a szombati listámat kellene módosítanom, akkor most ezt a felállást hoznám:

  • Major 'Siege' Brisbane
  • - Lancer
  • - Reinholdt
  • Captain Strangewayes
  • Journeyman Warcaster
  • - Defender
  • Sword Knights (9)
  • - Sword Knight UA (a verseny napján még nem jelent meg)
  • Stormsmiths (3)

Viszont sokkal valószínűbb, hogy az alapoktól kell kigondolnom egy új rostert. A feladat nem lenne nehéz, de sajnos feltétel, hogy minden modellt (sculpt) szeressek a csapatban. Így már nem annyira egyszerű, mert jó sokat utálok. Siege Brisbane long gunnerek nélkül elég fura, márpedig long gunnert nem engedek be a lakásba. Satöbbi. Peace for all mankind.

Ja és a reggeli hirtelen ébredéstől estére már olyan migrénem volt, hogy le a kalappal. Mindent a közösségért :)

A bejegyzés trackback címe:

https://geistwald.blog.hu/api/trackback/id/tr24799538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Huntroll 2008.12.02. 20:29:04

Két osztag Champion ellen max 750 pontnál érdemes felkészülni, 500 pontos versenybe ugyanis épeszű Trollblood játékos nem hoz be ennyit. Döglassúak, kevesen vannak és vonzzák a tűzerőt.

Mellesleg jobb, ha Trolloknál Grim Angusra készülsz, Vihar vele játszik, és nekem is sikerült megunnom Grisselt. :)

Tartótiszt · http://geistwald.blog.hu 2008.12.02. 22:42:24

"Tehát nem az új trooperből lesz zászlós, hanem a zászlós marad a helyén, és a trooper esik le."

Khm... rühellem magam kijavítani, de kénytelen leszek, mivel ezt a hülyeséget én adtam be Huntrollnak, ő meg tovább Geistwaldnak. A bejegyzés olvasásakor lett gyanús a dolog, és még egyszer elolvastam az idevágó passzust (Evolution 16. oldal), hogyaszongya:

"If the Standard Bearer is destroyed or removed from play, a non-leader trooper model in this unit that is not part of an attachment and is within 1" of the Standard Bearer may take the Standard Bearer's place immediately and become the new Standard Bearer."

Idáig úgy tűnik, nekem volt igazam. Ámde:

"Remove the trooper model from the table and replace it with the Standard Bearer."

Könnyű az előző bekezdés "place" szavát fizikai helynek értelmezni, de valójában az egységnél betöltött szerepkörre utal. Máshogy nem került volna be a "replace" kezdetű félmondat a második részbe.

Tehát a dolog úgy néz ki, hogy a kopjafás embert halántékon csapják, a kezéből kifordul a rúd, de még elkapja a mellette tébláboló társa, és ha már nála van, magasba is emeli a morál fenntartása miatt. De a mama a helyén marad, az egykorvolt zászlósé meg megüresedik.

Sorry for the confusion.

Gróf Úr 2008.12.03. 00:16:06

Hmm, ha még az is kiderül, h a Druida solo nem tud AKÁRHOVÁ teleportálni... :-DDD

geistwald · http://geistwald.blog.hu/ 2008.12.03. 01:28:35


Készülj, Gróf, nemsokára hozza a postás a papírokat meg a bronzérmet :))

Huntroll 2008.12.03. 15:16:23

Csak akkor teleportálhat akárhova, ha 2"-re van egy shitting stone-tól.

Gróf Úr 2008.12.03. 15:38:46

Jaja, az stimmelt. Akkor mégsem kapom meg a citromdíjat ;-)

Tartótiszt 2008.12.03. 15:55:50

"shitting stone"???

Ne próbáld megmagyarázni, hogy elütés volt! :)

This means WAR!!!

Huntroll 2008.12.03. 16:32:32

A beastek lefurryzése szerintem durvább volt, de ha hozzád a kövek állnak közelebb...

Gábor 2008.12.04. 21:06:12

Geistwald, ez egy igazi kamikaze-akció volt, le a kalappal, a kommentekben zajló kis családi vitátok pedig annyira mosolyogni való, hogy elhatároztam: szerzek valahonnan egy szabályismertetőt, hogy ne csak nagy vonalakban értsem, miről is beszéltek :)

Gróf Úr 2008.12.05. 07:24:12

Gyere le vasárnap a Gamesdayre!

Jinx · http://inkvizitor.hu/ 2008.12.05. 09:05:52

Mindenki jöjjön le vasárnap a Games Dayre!

Hajnal 2-ig festettem a kígyókat...

Gábor 2008.12.05. 16:57:08

Elvileg lesz ott egy bizniszem, szóval valószínűleg megyek, csak a barátnőmet kell rábeszélnem, ő nyugis vasárnap délelőttöt akart, de majd hazudok neki :) Ti lesztek felelősek a Warmachine/hordes-os részlegért?

Huntroll 2008.12.05. 17:52:03

Grófék fognak elvileg WM-et bemutatni, de szerintem több ember is hoz sereget. (Én legalábbis biztos, hátha valakit érdekel, és belekezdhetek a "milyen jók is a trollok, csak kicsit táptalanok, és a Tough se megbízható, és mindenki más a Skorne-t és a zsoldosokat kivéve sokkal táposabb, stb" monológomba ;))
süti beállítások módosítása