ezt írja a geek

Nincs megjeleníthető elem

boardgame news

Nincs megjeleníthető elem

tengersam wh40k

Nincs megjeleníthető elem

warhammert bírod?

2008.12.10. 16:23 | Burnalot | 12 komment

Címkék: közlemény számítógép games workshop warhammer fantasy age of reckoning

A szerkesztőbizottság megint sztárigazolást ütött nyélbe, ezúttal a pécsi Warhammer-iskola legjelentősebb kortárs ideológusát ragadtuk el a konkurencia elől, aki a Specialist Games, a goblin mágia és a chaos dwarf kultúrantropológia nemzetközileg is jegyzett szakértője. Burnalot kolléga régóta jóbarátunk, hogy mást ne mondjak, az öt legcsúnyább berúgásom közül legalább három az ő hibája. Új szerzőnk nevéhez fűződik a világhírű Pécsi Blood Bowl Iskola, ami nem egy épület, hanem egy játékfelfogás, mondhatni ösvény, illetve életstílus. Mivel a blog GW-téren nem valami fejlett, Burn vállalta a Warhammer Online - Age of Reckoning (WAR) bemutatását. Mielőtt különösebben izgalmas dolgokkal támadna, megkértem, hogy foglalja össze for dummies, mi is az a WAR, aztán remélhetőleg sorban jönnek majd a részletes élménybeszámolók. Meg Gorkamorka, meg minden. - G. -

Mi az a WAR?
A WAR a Warhammer Age of Reckoning röviditése, ami egy MMORPG (massively multiplayer online roleplaying game). Ebből ki lehet találni, hogy a játéknak van valami köze a Games Workshop Warhammer világához. Bizony, ez ott játszódik. A MMORPG lényege, hogy az ember végre átélheti, amit mindig is szeretett volna, létezni egy varázslatos fantáziavilágban, barangolni a mesés tájakon, szép testű tündefiúkkal fajtalankodni, szeretetvallások papjait irtani tucatjával. Mindezt megtehetjük olyan kellemetlen kérdések nélkül, mint „Kik ezek a szemüveges fiúk, akik olyan szépen köszönnek, és megisszák az összes kólát?”

Mi a játék lényege?
Szigorúan véve a világon semmi. Ha ennél valaki jobban érdeklődik, akkor a következő dolgokat lehetne elmondani. A játékban roppant eredeti módon a Rend (Order) és a Pusztítás (Destruction) erői csapnak össze egymással. Ez hatalmas újitás az eddigi - mondjuk ki, idejétmúlt -Jó vs Rossz felállás után. Mindkét oldalon három-három faj képviselteti magát: a Rend oldalán az emberek, a törpék és a nemes elfek (high elves), míg a Pusztítás oldalán a káosz, a sötét elfek meg az orkok és goblinok találhatók. Mindegyik fajnak van 3-4 karriere, a játékos ezek közül választhat.

A cselekmény az egymással való háborúzás, a különböző egyéni feladatok teljesítése, illetve a csoportos feladatok teljesítése fegyvertársainkkal. Előbbinek alapvetően két változata van: vagy úgynevezett scenariókban öljük a világ többi geekjének pixeleit, vagy pedig a világban barangolva támadunk rájuk. A scenariók menete a következő: ráklikk kis ikonra, vár, scenario elindul, beszáll, mészárol. Ezek külön kis pályákon játszódnak, miután végük visszakerülünk oda, ahol épp voltunk előtte a világban. A másik lehetőség pedig, hogy bizonyos területeken (vagy bizonyos szervereken bárhol) mászkálás közben megtámadhatjuk a másik oldalhoz tartozó hősöket.

Az egyéni feladatok teljesítése normális esetben nem okoz nagy gondot, kb. annyi, hogy odamész egy archoz, akinek Zöld Könyv lebeg a feje felett, ráklikk, megbíz, elfogad, megcsinál, visszamegy, xp-t kap, örül. A csoportos feladatok (magyarul public quest) már körmönfontabbak. Míg az egyéni feladatok általában 1-1 dolog megtalálása/ megölése/ odavitele szinten mozognak, addig a PQ-k már nehezebbek, és egyedül nem is teljesíthetők. Ezeknek általában több fordulója (stage) van, menetük rendszerint: Stage I: öljetek meg X mennyiségű dolgot, stage II: öljetek meg kevesebb, de erősebb dolgot, stage III: ölj meg pár roppant erős dolgot.

A feladatok elvégzése után tapasztalatot szerzünk, ami nem különösebben avantgarde megoldás, de jobbat nehéz kitalálni. Ebből nyilván fejleszthetjük az emberünket, ami jó. Persze ahogy fejlődünk, annál jobb cuccokat használhatunk, satöbbi.

És ez akkor miért jó?
A játék nagy előnye a remek grafika, illetve az, hogy pompásan eltalálták Öregvilág (Old World) hangulatát. Az orkok zsírtaplók, de viccesek, az empire poroszos, a high elfek fennhéjázó, de meglehetősen kemény nőimitátorok, a káosz brutális, a dark elf szigorú, a törpe meg szakállas. Ennek megfelelően mindenki találhat kedvére való fajt, fajokat. Jó móka, hogy rámentek a pvp (player-vs-player, játékos játékos ellen) módra, azaz nem folyamat a kóbor szörnyeket kell gyakni, hanem élvezhetjük mások pixelhőseinek a gyilkolászását is.

Mi kő hozzá?
Ahhoz, hogy játszhassunk, kell egy személyi számítógép. Hogy milyen, arról ez az oldal ad tájékoztatást. Meg kell venni a játékot, ami 12 000 Ft. Ez soknak tűnhet, mert az is. Viszont jár vele egy 1 hónapos előfizetés; amennyiben megtetszett az embernek, akkor vagy hitelkártyáról fizeti a geekség adóját, vagy pedig beszerez egy előre fizetett kártyát, ami 2 hónapos előfizetést jelent, és 7000 pénzért adják.

Verdikt
Kellemes, szórakoztató játék, és annyira talán nem is drága, ha belegondol az ember. Viszonylag addiktív, de valószínűtlen, hogy azért legyen valaki idős gavallérok esti kísérője, mert már két napja nem ölt a mágusával. Mindent egybevetve, szerintem érdemes kipróbálni.

folyt. köv.

A bejegyzés trackback címe:

https://geistwald.blog.hu/api/trackback/id/tr18805948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tartótiszt · http://geistwald.blog.hu 2008.12.10. 16:55:02

A Pécsi Iskola úgy ösvény, ahogy a felekezeti népírtás egy út. Viszont ugrásból rúgni tényleg stílusos. Ja, és Isten hozott, baranyai hadúr!

Gábor 2008.12.10. 20:17:38

Ez is nagyon faja post, lassan minden írástudó wargamert felszipkáztok :)

Huntroll 2008.12.10. 20:25:33

Üdv köreinkben. A WAR-t meg én is néztem, csak sajnos érettségi évében alig festett sereg mellett elég nagy luxus lenne ilyen életrabló dologba belevágni :)

Burn 2008.12.10. 23:11:39

Kedves mindenki!

Köszönöm a biztató szavakat. Majd igyekszem szinvonalasabbnál szinvonalasabb anyagokkal gazdagitani a nagyszerű blogot. Egy dolgot senki se várjon tőlem azonban. Ez pedig a hosszú "i" betű. Sajnos ilyen nincs a billentyűzetemen.

blogvezér kartárs: veszek majd, baszki:)

Huntroll 2008.12.10. 23:49:25

Akkor már csak egy igazhitű Warmachine-os kell a blogra, és minden frakció le lesz fedve. Jippí.

tengerSAM (törölt) · http://tengersam.blog.hu 2008.12.11. 08:07:44

Some help: í = AltGr + j. Enjoy the feeling!

picidzé · http://librarian.blog.hu/ 2008.12.11. 14:24:52

Long time, no see, ronda szőrös politoxikomán barátom. Isten hozott!

tengerSAM (törölt) · http://tengersam.blog.hu 2008.12.12. 16:37:19

Csak szólok, hogy délutántól sajnos csak regisztrált felhasználók kommentelhetnek, én is nagyon megszívtam a dolgot, tudjatok róla ti is (részletek itt: inda.blog.hu/2008/12/12/valtozas_a_blog_hu_kommentezesebenentezes).

Mértkellnick? 2008.12.25. 23:12:43

Túl nagy itt a lazítás, mikor lesz már új bejegyzés? :P
süti beállítások módosítása