ezt írja a geek

Nincs megjeleníthető elem

boardgame news

Nincs megjeleníthető elem

tengersam wh40k

Nincs megjeleníthető elem

Metamorphosis - első benyomások

2009.02.28. 20:03 | Huntroll | 4 komment

Címkék: könyv skorne privateer press hordes circle of orboros trollblood metamorphosis legion of everblight minions

A Royal Air Mail és a Magyar Posta jóvoltával tegnap délután végre vége szakadt a napokon át tartó gyötrő várakozásnak és az álmatlan éjszakáknak, és kezeimben tarthattam a friss, ropogós, keményfedeles Metamorphosisomat. Ez nagyjából meg is határozta a tegnap esti-éjszakai, illetve ma délutáni programomat, és miután nagyjából átrágtam magam a könyvön, azt hiszem, összefoglalhatom két szóban: k*rva jó.

Kevésbé proli módon és több szóban:

Kedvenc kiadónk ismét kitett magáért, és apait-anyait beleadott az új könyvbe, ahogy már eddig is megszoktunk tőlük (ilyet vajon mondanak a GW játékosok?). Az illusztrációk nagy része a szokásos recept szerint kissé (Matt Dixon trolljainál nem annyira kissé) képregényszerű, a háttérsztorik terén pedig Doug tényleg kitett magáért: a szereplők valódi karakterek, a sztori csavaros, és szerencsére elkerülik a fekete-fehér kliséket: például a "jófiú" trollok egyre kevésbé jófiúk, Madrak kezd megőrülni, Doomshaper még őrültebb lesz, ennek pedig jópár cygnari statiszta látja kárát, szerencsére a végtagokat eltűntetik a Dire Trollok...
Kedvencem a háttér alapján a Minion warlock Rorsh, baromi poénos karakter - már ha valaki tud röhögni egy kisstílű Farrow bűnözőn, aki a "munkahelyi baleseteket" a nagy disznójával eteti meg, és a Circle nem alkalmazza, mióta véletlenül felrobbantott egy druidát...

Bár a szép képek és a jó sztori is fontos, valószínűleg a legtöbben mégiscsak az újdonságok miatt veszik meg a könyvet, és ezekből is van dögivel. Mindenki kapott két epic és egy sima warlockot, egy normál és egy karakter beastet, új unitokat, solokat, UA-kat, és négyből három frakció egy karakter dragoont, egy pedig (Legion) egy lovas solo-t. A készítők nagyjából figyelembe vették az egyes seregek problémáit, gyengéit is, és ezeken próbáltak javítani, illetve új taktikai lehetőségeket biztosítottak számukra, de ezek nem teszik haszontalanná a régebbi könyvekben megjelent egységeket. Már ha az egyes seregek alatt a Skorne-t értjük. A nagyjából meg a Trollbloodsra vonatkozik (a régi egységek meg pláne. Champion powaaaa!). Na jó, rinya off, inkább következzék a rövid, velős, és nem feltétlenül igaz véleményem a Metás cuccokról, frakciókra lebontva. Természetesen ha valakinek más véleménye van, az megoszthatja a nagyérdeművel. Ez különösen a Circle játékosokra vonatkozik, a másik három sereget kicsit könnyebben átlátom.

Skorne

Az abszolút No. 1, nem véletlenül kezdtem velük az összefoglalást. A Meta előtt a Skorne seregnek volt egy-két (konkrétan két) nagy gyengéje, amik elég komolyan befolyásolták a hatékonyságukat: a Pathfinder és az Advanced Deployment teljes hiánya. Aki azt hitte, hogy ezek hozzátartoznak a Skorne játékstílushoz, az baromi nagyot tévedett: kaptak AD-s, Pathfinder, Stealth-es osztagot, akik mellesleg baromi jók közelharcban, és egy sebet mindenképpen bekarcolnak, és Solo is dukál melléjük, a további tápolás jegyében. Nesze neked Widowmakers... Van kvázi-Weaponmaster solojuk is, aki Ghostly, vagyis megint csak nem zavarja a terep, az új warlock-kal, Mordikaar-ral extra kockát kap támadására is, és az utóbb említett úriember egy osztagot/modelt is Ghostly-vá tehet. Amúgy olyan kétfős osztagot is hozzájuk vágtak 35 pontért, ami akár 11"-en belül is Pathfindert adhat más Skorne osztagoknak. Amikor épp nem Pathfinderek, vagy szellemek, akkor skornék épp MINDENEN keresztüllőnek az Extoller Soulwarddal, esetleg keresztül is rohamoznak az utóbbi hölgyemény és Epic Morghoul segítségével. Meglepő módon a négy közül nekik van talán a legdurvább karakter beastjük is, a legkevesebb pontért. Íme így kell az eddigi egyik leggyengébb seregből hirtelen versenyképes, "easy button"-tól sem mentes bagázst csinálni. Vagyis a vérpistikék egyik fele a csöcsös nindzsaelfektől át fog térni a randa szamrájelfszerűségekre, akiknek már nindzsái is vannak. Ha tartják ezt a szintet, a következő könyvben talán lesz Blue 13 Champion Strike Team is...

Legion of Everblight

Mi a teendő akkor, ha egy sereget 10 játékosból 9 táposnak tart, a maradék egy pedig velük játszik? Természetesen beteg kombókat kell adni nekik, hogy a másik 9 még jobban utálja őket. Lásd még "a Warchiefem egy kör alatt megöli a seregedet", illetve a "Striderjeim az első körben megölik a fél seregedet" - kombók. A lovas solojuk (FA: 2, úgy mellesleg) segítségével akár az "íjászaim egy kör alatt nullára karcolják a Devastatorodat" kombó is lehetővé válik, bár valószínűleg nem lesz túl életképes. Ellenben a +2 MAT-tal ingyen rohamozó Angelius-szal... A Légió háza táján eddig hiánycikknek számító Throw-ra is adódott pár lehetőség; az egyik az új warlock, Absylonia (aki természetesen nőnemű és nagy mellei is vannak, csak éppen Forsaken, ez meg kicsit korlátozza az esztétikai értékét) "Playing God" varázslata képében, a második pedig nem más, mint Typhon, a legdrágább karakter beast, akinek kapásból van 3 támadása, ami vagy harapás, vagy spray template, előbbivel el is dobhatja az áldozatot, utóbbi pedig automatikus tüzet okoz. És jobban regenerálódik, mint egy troll. Randa egy dög, szerencsére egy Head Lock tönkreteszi a napját... Epic Thagrosh pedig pontosan olyan, mint amit a figura sugall.

Circle of Orboros

A Circlet eddig sem szerettük, és ez ezután sem fogjuk, annak ellenére, hogy ezúttal nem ők kapták a legdurvább dolgokat  - sőt, egyes vélemények szerint épp ellenkezőleg, ők húzták a legrövidebbet. Legalábbis első látásra, mert ugye a Circlenél ezt soha nem lehet tudni... Az új beastjük "csak" egy feltápolt Woldwarden, és bár elég jó gyalogos opciókat kaptak (még a dragoonjuk is a Wolves of Orboros osztagot erősíti), túl sok gyalogsággal eddig nem találkoztam Circle seregben, és szerintem ezek után sem fogják lecserélni az eddig bevált trükkjeiket néhány bolhás erdeiparaszt vagy degenerált kannibál kedvéért. A Woldstalkerektől azért jobb lesz félni, a Championok óta tudjuk, hogy a Concert jó dolog. Pláne lövésnél.
Jó hír a Circle játékosok számára, hogy a síelő szatír és a gyépés Epic Krueger után az új warlock, Moshar figurájára egy rossz szót sem lehet szólni. (Legfeljebb a "nem elég dinamikus" bullshitet, de aki dinamikát akar, annak ott van eKrueger)

Trollbloods

Az új könyvről érkező spoilerek hatására először mindenki teljesen odavolt a Trollbloods fórumon, aztán amikor kiderült, hogy mit kap a Skorne, hirtelen mindenki átment emósba, és borzalmas sírás kezdődött több topicon keresztül. Ez nagyban befolyásolta az én hozzáállásomat is az egészhez, már el is terveztem, hogy inkább Cryx seregbe fektetek... De úgy tűnik, Mortenebra drágámnak még várnia kell. Tény, hogy nem kaptunk Skorne-szintű agyatlan tápolást, és Mulg első ránézésre egy csődtömegnek tűnik a többi karakter beasthez képest, második-harmadik ránézésre kiderül, hogy az összes újonnan kijött figurának lesz valami haszna a papírnehezéken kívül. Végre van olcsó Reaches gyalogságunk elfogadható MAT-tal és magas sebzéssel, Reaches Heavy Beastünk, aki SOKKAL mozgékonyabb, mint azt a statjai sugallnák, több módszerünk, hogy elbánjunk az Incorporeal ellenfelekkel és egy Warlockunk, aki megoldja a fury problémáinkat és garantáltan idegrohamot fog okozni a featje (akinek remek figurája van, ha valaki a szilikonkezelt anorexiás elf macák és a ráncos Skorne csajok helyett igazi, nőies nőkre gerjed, akik még kékek is). A legjobbat pedig a végére hagytam: WHELPEK! Annak, aki nem tudná, mik ezek, ők a warbeastjeink levágott végtagjaiból a regeneráció során kinőtt apró, torz lények, akik egyébként tündériek, amíg bele nem gondolsz, hogy honnan jöttek, és mire jók. Konkrétan desszertnek...

Minions

Minion warlocks rule. A legnagyobb baj velük, hogy mind a négynek gyönyörű figurája van, és mindegyik dolgozik nekünk, én meg sajnos diák létemre ilyen nem-annyira-diákpénztárcbarát hobbit találtam füvezés helyett... A Légió utálói (értsd: mindenki minusz Geistwald és Gróf) kaptak egy anti-Legion solot, aki azért más seregekkel is ki tud cseszni, és természetesen ott van Pendrake is, aki aranyban is megérni az árát Hordes ellen.

Záráskén csak ismételni tudom önmagamat, a PP-s srácok egy újabb remek könyvvel rukkoltak elő, ami a Warmachine Mk II. és a MonPoc fejlesztése mellett különösen jó teljesítmény. 10-es skálán 10-et kapna, ha nem pont a Trollbloods előtt fogyott volna el a fű...

Trollbloods témában egyébként még várható egy részletesebb összefoglaló az új babáinkról, amit remélhetőleg nem hullafáradtan fogok megírni, mint ezt. Szerintem a többi hordás szerzőnk tollából is számíthunk hasonlóra. Csak ne olyan tempóban, mint ahogy egyesek battle reportokat írnak, mert akkor már a Mk II-ről is írniuk kell. :P

A bejegyzés trackback címe:

https://geistwald.blog.hu/api/trackback/id/tr54972137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geistwald · http://geistwald.blog.hu/ 2009.03.01. 01:07:57

Hejj, ez nagyon kerek lett, elsőre nekem is 99%-ban ugyanez volt a véleményem a Metáról. És igen, a rohadék lesser warlockokat be kell sajnos gyűjteni, annyira jól néznek ki.

PS: kabbe :))

rudeboy1969 2009.03.01. 08:05:52

a minion lockokat még én is legyűjtöm... Mondjuk lassan nekilátok a trolloknak, és akkor már nem is lesznek olyan feleslegesek :)

Gróf Úr 2009.03.01. 08:47:51

"Mi a teendő akkor, ha egy sereget 10 játékosból 9 táposnak tart, a maradék egy pedig velük játszik?"

Meg kell tanulni ellenük játszani. Nekem két frakció ellen nincs sikerélményem: a Circle és a Troll. (OK, leSkarréztam egyszer Csontit, de az nem győzelem, hanem szimpla easybutton-nyomkodás). Tehát nem rinyálni, gondolkodni, próbálgatni és okulni kell :-))))
süti beállítások módosítása