ezt írja a geek

Nincs megjeleníthető elem

boardgame news

Nincs megjeleníthető elem

tengersam wh40k

Nincs megjeleníthető elem

mennyi az annyi?

2009.03.06. 17:01 | Tartótiszt | 10 komment

Címkék: wargaming

Matekozni fogunk. Nem nagyon, csak egy kicsit. Mivel minden wargamerben van több-kevesebb a Számkivetett archetípusból, talán nem árt önmagunk figyelmét felhívni arra, hogy az átlagos dobás nem egyenlő azzal, hogy aki aládob (ne adj isten, akár egymás után többször is), az már a világ bevazelinezett fenekű lúzere.

Lapozzuk fel a Zöld Összefoglaló Feladatgyűjtemény 362-ik oldalát. Majd csukjuk be, és próbáljuk kitalálni, az alább felvázolt esetek közül melyiknél van a legnagyobb esély a sikerre!

a) 1d6-tal 4+t dobni;

b) 2d6-tal 7+t, 5+t és 3+t megdobni zsinórban;

c) 3d6-tal egymás után háromszor négyszer 8+t dobni;

d) 2d6-tal 6+, majd 3d6-tal 10+ abszolválása;

e) 2d6-tal kétszer 4+ és 3d6-tal kétszer 9+.

Pluszpontért találjuk ki, ezek közül melyiknél van több esély a sikerre, mint a buktára! Magyarul: 50%-nál nagyobb eséllyel állunk bele a dobás(ok)ba.

Akinek van kedve, az most itt álljon meg kicsit. Válaszolja meg a kérdés(eke)t, majd a videó megtekintése után vesse össze a megoldással. Kedves volna, ha kommentekben beszámolnátok az eredményről.

 

 

Megoldás:
Az első eset a legcsanszosabb, azaz egy kockával minimum 4-et dobni. A többire sincs sokkal kevesebb. Mind 45-50 körül mozog, azaz durván ugyanakkorák az esélyek. Ez megválaszolja a másik kérdést is. A fentiek egyike sem olyan akció, aminél több esély lenne a sikerre, mint a buktára. Ha mindenki így hitte, akkor jó. Csak a táblánál is hasonló józansággal mérlegeljünk, mert abból nem lehet baj. Vagy lehet, de kisebb rá az esély...

A bejegyzés trackback címe:

https://geistwald.blog.hu/api/trackback/id/tr38985603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rudeboy1969 2009.03.06. 17:59:48

Vajon miért is érzem úgy, hogy ez a poszt nekem íródott? :)

Pedig nem is nagyon vagyok számkivetett, csak mostanában szopatnak a kockáim...

tengerSAM (törölt) · http://tengersam.blog.hu 2009.03.06. 19:27:35

Azt csinálja valaki utánam, hogy 6D6-tal ötöt dobtam (az elgurult kockát meg elnyelte a warp, mert sehol nem találtuk).

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2009.03.06. 22:05:57

egyszer középsuliban kaptam egy egyest, mert matekórán a valószínüségszámításnál (nem azt számítottunk, annyira nem táp suli, csak az elméletet vettük) kijelentettem, hogy "az életben minden 50-50%-on megy, azaz vagy ránkömlik a szar, vagy nem"

esélyek helyett is sztem inkább azt lehet mondani, hogy van sikeres dobás, meg sikertelen (na jó van a kritikus is, de az ritka, nem?)

és what is warp? a warpwolf megvan, de az nem kockán él
asszem

Gróf Úr 2009.03.06. 22:36:26

...az egyik kedvenc filmem :-)))

Quirin 2009.03.08. 23:25:52

c) 3d6-tal egymás után háromszor 8+t dobni;

az mennyi is? ;)

Tartótiszt · http://geistwald.blog.hu 2009.03.09. 09:27:52

@Quirin: Ja, tök igaz. Adatfeldolgozási hiba történt. Az 4x 8+ akart lenni. Piros pont a legszemfülesebb olvasónak!

Egyébként a lényeg az volt, hogy önmagában az nem jelent garanciát a sikerre, ha átlag alatti dobások kellenek. Már amennyiben ilyesmiből egymás után több is szükséges valami ördögi terv végrehajtásához.

Másrészt különbséget kell tenni lényegtelen, lényeges és szuperfontos dobások között. Ha elhibázunk egy lövést egy beastre, ami átlagos sebzésnél kapna 1,5 sebet, az nem ugyanaz, mint ha elbukunk egy trashold vagy command checket. Habár előbbinél még az is elképzelhető, hogy az a jó, ha elbukjuk.

És akkor még arról szó sem esett szó, hogy számtalanszor előfordul, hogy a saját pechünk, vagy az ellenfél brutál szerencséje hoz létre olyan szitut a pályán, amit kihasználva megnyerhetjük a meccset. Lásd még elbizakodottság.

Na, szóval ez egy bonyolult kérdés, és ritkán lehet annyival kiértékelni, hogy nem dobtam meg a 6+t.

Huntroll 2009.03.09. 09:52:31

@Tartótiszt: "És akkor még arról szó sem esett szó, hogy számtalanszor előfordul, hogy a saját pechünk, vagy az ellenfél brutál szerencséje hoz létre olyan szitut a pályán, amit kihasználva megnyerhetjük a meccset. Lásd még elbizakodottság."

Tapasztalat? :D
süti beállítások módosítása