ezt írja a geek

Nincs megjeleníthető elem

boardgame news

Nincs megjeleníthető elem

tengersam wh40k

Nincs megjeleníthető elem

meta minions

2009.03.18. 00:20 | geistwald | 6 komment

Címkék: hordes metamorphosis minions

You know I'm born to lose, and gambling is for fools
But that's the way I like it baby, I don't wanna live forever

A Motörhead is egyetértene abban, hogy a lesser warlockok és általában a minionok (a Meta só-bors-varázsgombája) külön posztot érdemelnek. A Légióról lemaradtam, a Circle nem az esetem, a Trollokat is megírták már az avatottabb kezek, a Skorne-ra pedig beszervezünk valakit - hogy én is hozzátegyek a metás agymenéshez, kisajátítom a könyv számkivetett figuráit. Ők azok, akik csak a legritkább esetben lesznek nyerőemberek, és általában annak is örülni kell, ha lépést tartanak az in-faction kollégáikkal - viszont jópofák. Annyira, hogy a giliszta kivételével be is gyűjtöm őket (erről később), aztán maximum többször kapok ki, mint szoktam. Még annál is többször.

Ha valaki egy mélytengeri kutatóállomáson töltötte az elmúlt fél évet, annak rövid összefoglaló az úgynevezett lesser warlockokról. A Metában lértejött új beosztás lényege, hogy a PP-s dolgozók összecsomagoltak négy darab fury-manipulációra képes solót egy-egy heavy warbeasttel. (Ígyhát a warlock elnevezés játéktechnikailag solókat takar.) Az új versenyzőknek van 1-2 varázslata, a bísztjüknek van animusa, látszólag mini-warpackokról beszélünk. Mindezt olyan 100-110 pontért, ami olcsóbb, mint a legtöbb in-faction szörnyeteg. Ezt viszont kiegyensúlyozza, hogy minion modellekről van szó, így a frakciókon belüli animusok/ varázslatok/ featek/ tápok legnagyobb része nem hat rájuk. A warlock kategóriás warlockok nem képesek kezelni a minion beasteket, és a lesserek sem segíthetnek be kenyéradó gazdájuk fury-gazdálkodásába.

Lényeg a lényeg: meglehetősen önálló és esetenként elég hasznos kiegészítőkről van szó, amelyek semmiképpen sem pótolják a hagyományos lock-beast megoldásokat, de jól mutatnak az asztalon. A hormonkezelt versenylistákban ritkán fogjuk látni őket, akkor is csak 750 pontban. Mindenesetre akinek többet ér a győzelemnél, hogy órák hosszat egy cilinderes krokodillal riogathassa az ellenfelét, arra boldog idők jönnek.


Brun Cragback & Lug
Brun egy mogorva rhulic zsoldos, aki már az 1 fő/km²-es népsűrűségű helyeken is úgy érzi magát, mint a 7-es buszon délben. Lug az ő jól-rosszul idomított medvéje, aki a gazdája szerint tökhülye, például imád játszani a nagy piros robotokkal. Kár, hogy azok mindig elromlanak.

A páros érdekessége, hogy beállhatnak a WM-es Searforge Commissionba is, így rhulic hadvezérként egyik kezünkben fókusszal, másik kezünkben furyval indulhatunk csatába. Brun és Lug máskülönben annyival szélesíti ki a seregünk taktikai és stratégiai mozgásterét, mint egy betonrépa. Jól bírják a strapát, rettenetesen nagyokat ütnek, jónapot. Brun egyetlen varázslata lehetővé teszi, hogy mínusz kockával kapja a sebzéseket, és a káótól is megmenti nem csak saját magát, hanem a medvéjét is, ha BtB állnak. (Utóbbi esetben a sebzés is ingyé száguld át a mackóra.)

Lug bármit elgázol, mint a tehervonat, az animusza és a chain attackja (2 claw!) pedig gondoskodik róla, hogy a túlélőknek elég problémája maradjon. Ehhez adjuk hozzá, hogy mindkét figura pathfinder, és flank bónuszt kapnak egymásra. Igaz, hogy a törpe baltája csak POW10-es, de a weapon masterrel meg a flankkel együtt már az átlag khadori jackekről is lever másfél oszlopot. Nem sorolom tovább, B&L egyszerű és nagyszerű. Ami egyben a gyengeségük is, mert a begazolt ellenfél sosem akarja a véletlenre bízni, hogy megérik-e a nevük napját.


Rorsh & Brine
A Hordesban a vaddisznó-ember farrow-k összesen két minion egység (brigands és bone grinders) formájában képviseltetik magukat, úgyhogy Rorsh és Brine nem okozott különösebb meglepetést. A második lesser warlock egy kispályás bűnöző, aki óriás disznajával eteti fel az áldozatok hulláját, és nemzetközi jogállását tekintve Fülig Jimmyre hasonlít.

Rorsh egy viszonylag erős, de inkább fineszes solo, tele mindenféle támadásokkal és trükkökkel. A lényeg mégis az, hogy remekül összedolgozik Brine-nal a mozgás, a harc meg a board control tekintetében. Brine-nak például csak egy közepesen erős támadása van az agyaraival, de a rohamtávját, a sebzését és az erejét is fel lehet húzni. A nagy disznó különben annyira ostoba, hogyha nullára verik, akkor is szaladgál még egy kört, a souie! nevű képességgel pedig kör elején beszaladhat Rorsh kontrollzónájába, ha kívül állt volna.

Rorsh varázslatával feltúrhatják maguk körül a földet (AoE rough terrain), de a legelborultabb mégis a bacon nevű tulajdonság: ha Brine megdöglik, akkor a BtB álló warbeastek gyógyulhatnak belőle. Döbbenet. Meg is vettem őket, nemsokára bemutatkoznak Vayl üszkösödő bandájának társaságában.


Wrong Eye & Snapjaw
A Meta csúcs- és fénypontja. Kifejtem: egy voodoo-babákkal, zsebórával és konyakos üveggel felszerelt, cilinderes krokodilról beszélünk. A touch of genius, mondja erre a zangol. Wrong Eye a mocsár kétes hírnévnek örvendő keresztapája, Snapjaw pedig a házikedvenc heavy beastje.

WE&S az alapokat tekintve a legkeményebb páros, ezen kívül a nagy dög self animusa lehetővé teszi mindkér figurának, hogy megússzák lövéseket vagy a mágiát. Mindketten tiszteletre méltó ütőerővel rendelkeznek, és Wrong Eye trükkös varázslatokat lövöldöz az ellenfélre. Elsőre két problémát látok velük kapcsolatban: egyrészt a WM/Hordes rendszerében a defenzív tápok ugyanúgy hátrányban vannak az offenzív képességekkel szemben, mint ahogy a lövések is gyengébbek a közelhatci támadásoknál; másrészt Wrong Eye-nak hiába van két frankó varázslata, ha mindkettőt a négyes mágiájával kell használnia.

Szerencsére a két krokót minden frakció beválogathatja, és lehet, hogy túlságosan légiós szemmel nézem őket, közben a többieknek nagyobb hasznot hajtanak. Az rájuk is mindenképpen igaz, hogy ~100 pont egy heavy beastért meg egy warlockért nagyon kedvező ajánlat, úgyhogy a problémáim csak annyira problémák, amennyire egy minion mindig is elmarad a frakción belüli egységektől. Nem tudom, kinek mennyit számít, de így már lehetőségünk van összerakni egy kellemes, New Orleans-i jellegű 500 pontot swamp gobberekkel, gatormenekkel, bog trog halakkal és egy csövesebb warlockkal, például Grim Angussal vagy Kromackal. Man probiert.


Dahlia Hallyr & Skarath
Dália egy elf, igen, egy elf, pföjj, aki annyira nem akarja letenni a fuvoláját, hogy még a csatatérre is magával viszi. Sajnos mást nem pakolt be a retikülbe, de ott van vele Skarath, a nememlékszem milyen féreg, aki segít neki kiegyensúlyozni az erőviszonyokat. NA MOST VAN TELE NAGYON A TÖKÖM A BLOG.HU-VAL, MÁSODSZOR SZÁLLT EL A HÁROMNEGYEDE ANNAK, AMIT ÍRTAM.

Elsőre úgy tűnik, hogy a négyből az egyetlen duó, amelyikre nagy a kabát. Dahlia hasznos, bár esetleges varázslatokat tud, de egy kóbor zealot is darabokra veri a hatodéves konzis lányka arcát. Skarath sem gyenge fiú, van neki például bounding leap képessége, és kritikus találatra lenyelheti a small base ellenfeleket, de egy heavyhez képest papírból van. Valószínű, hogy olcsóbban válogathatnánk be őket a seregünkbe, ha nem lennének a minion mellett Retribution modellek (mint az epikus Eyriss) - szinte biztos, hogy a még ki sem adott WM frakcióban majd sokkal jobban teljesítenek.

Brunt és Lugot megvettem, mert remekül illenek a Searforge seregembe, és Rorsh-t meg Brine-t is beleerőltetem valahogy a légióba. Wrong Eye és Snapjaw még nem jött ki, de ott vannak a listámon. Ezzel szemben Dahlia és Skarath még a lesser warlockok diszkontos árához képest is gyengének tűnnek. Ha valaki megvette, és esetleg már ki is próbálta őket, az minél előbb ossza meg velünk a tapasztalatait. Engem D&H annyira sem motivál, hogy a szájkarate szintjén elméleteket gyártsak róluk.


Lanyssa Ryssyll
Egy menekült nyss boszorkányról van szó, aki megszállottan küzd a Légió ellen. Idáig rendben volna, ilyen pl. az egyik legerősebb mercenary egység, a Cylena Raefyll & the Nyss Hunters nevű alakulat is. Azonban a nyss vadászok úgy általában jók, Lanyssa viszont csak a Légió ellen ér valamit. Ennyire specializált figurát nem hiszem, hogy valaha is betennék egy seregbe (kivétel lehet valami nyss téma), de aki nagyon utálja Everblightot, vagy akkora powergémer, hogy Lanyssa nélkül többé nem áll ki a Légió ellen, az vegye meg. Nem drága figura, és nagyon szép - ugyanaz, mint ami évek óta kapható IK réndzsben Nyss Sorceress néven. Én a sajátomból valami unit leadert fogok faragni, mert annak több értelme van.


Professor Victor Pendrake
Az ugyancsak IK-s Pendrake prof már tavaly augusztus vagy szeptember óta kapható, úgyhogy róla tényleg csak röviden. Mivel egy hivatásos szörnyvadászról van szó, értelemszerűen a beasteket szivatja, illetve ellenük tápolja a saját egységeket. A bolájával a warbeasteket és a warjackeket egyaránt magukba gabalyíthatja, ezen felül mezei utility szóló létére úgy lefejeli a light beasteket, mint béka a földiepret. Ő a második Alten Ashley, vagyis Hordes ellen brilliáns, Warmachine seregekkel szemben viszont nemigen éri meg beválogatni. Pendrake Lanyssához hasonlóan IK-s figura, amihez a kiadó utólag megküldi a statkártyát a kártya értékének tizenhétszeresével felbélyegzett válaszboríték ellenében.


Saxon Orrik
Ő az anti-Pendrake, mester-tanítvány ellentét, miegyéb. Míg a jó Victor harangvirágokat présel le a jegyzetfüzetében, Saxon troll óvodistákat lövöldöz halomra. Lényeg, hogy mindkettőt a veterán szörnyvadász professzionalizmusa vezeti, de úgy vannak egymással, mint a kobra és a languszta, ezért nem lehet őket beválogatni ugyanabba a seregbe (animosity). Kettejük között a legnagyobb különbség, hogy Saxon bá' képes ugyan támogatni a saját egységeit (trail blazer, mint a cygnaros ranger unit), de ezzel együtt is magányos farkarkas, akinek nem fekszik a teamwork, semmi kedve egy fiatal és dinamikus csapat részévé válni. Amellett, hogy jól lő, neki is van dismantle képessége (csak saját magára), és a stare down nevű trükkjével az őrületbe kergeti az általában alacsony CMD értékű warbeasteket.


Azt hiszem, hogy egyszerre elég volt ennyi az új minionokról. Nekem a Meta elsősorban a lesser warlockokról szól, ami egyrészt béna dolog, másrészt jó is, mert nem én leszek az, aki epic Thagrosh vs epic Thagrosh csatákat fog vívni szakmányban. Készüljetek, bokáig fogtok állni a farrow seregeim vérében :)

A bejegyzés trackback címe:

https://geistwald.blog.hu/api/trackback/id/tr57982227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gerik001 2009.03.18. 08:54:04

Nekem kisebb az "akarom" listám:
Maci, kroki, nyss baby. :)

rudeboy1969 2009.03.18. 11:40:09

Juppppiiiii elkészült a poszt!

Nekem mind a négy minion lock bejövős, fel is kerültek a listára. Namár most a gáz az, hogy ez a lista baromi hosszú, hisz még a Khador seregemre is rá kéne pengetni minimum egy teljes SZJA visszatérítésnyit...

Az írás meg nájsssz, megérte rá ennyit várni.

Tartótiszt · http://geistwald.blog.hu 2009.03.18. 12:14:08

Doksiban kell írni. MINDIG!!! Hát nem tanultad még meg a munkahelyeden? ;)

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2009.03.18. 15:08:56

nekem akkor is a kék hernyó jön be legjobban :) bár a varacskosok is jól néznek ki, ha lesz (lesz) állatfarmom, tuti jönnek :) a cilinderen meg visítottam, bár én viktoriánus fekete kalapot flesseltem, mikor még nem láttam a képet, de így is üt :)

Huntroll 2009.03.18. 15:15:37

Én elsőként a disznók meg a törpe közt vacillálok Grim Angus mellé, aztán később természetesen jönnek a krokik is. Az elf-kígyónak meg annyi hasznát látom, hogy a Reach + Paralytic Venom kombóval Skaratk körönként két nem-reaches warbeastet tehet mozgásképtelenné, ezzel pedig gyakorlatilag hasznavehetetlenné. De ennyit nem ér meg nekem egy elf...
süti beállítások módosítása