ezt írja a geek

Nincs megjeleníthető elem

boardgame news

Nincs megjeleníthető elem

tengersam wh40k

Nincs megjeleníthető elem

légió of evertáp

2010.10.29. 14:31 | Gróf Úr | 11 komment

Címkék: könyv privateer press hordes legion of everblight mk ii

Megérkezett a Forces of Hordes: Legion of Everblight könyvecském, ennek kapcsán írnék egy rövid összefoglalót minden kedves érdeklődőnek. Szeretném hangsúlyozni, hogy mindez theoryhordes, ami körülbelül annyit ér, mint szellentés a hurrikánban, de első közelítésben képet kaptok arról, hogyan látja az újdonságokat egy gyakorló - bár nem túl sikeres - Légió-játékos.
 
Először is maga a könyv: 112 oldalas, színes-szagos, festőiskolás, fluffos, hibátlan kis füzetke; azért mindez keményborítósban elég viccesen nézhet ki. Így, puhafedelesben pont jó annak, ami, de nem egy lexikon - igaz, nem is célja, hogy az legyen. Szóval azt kapjuk nagyjából a fontunkért/forintunkért, amit vártunk, ebben hiba nincs.
A fluff első részén vagyok túl, ahol az új 'lockot és háziállatát mutatják be; maradjunk annyiban, hogy aki heroic fantasy rajongó és komolyan veszi a fluffot, nem őt fogja választani ennek alapján, ugyanis először megijed Mortenebrától, majd hagyja, hogy az új Minion 'caster (Dr. Arkadius) elfogja és élveboncolja, majd összeszövetkezik vele és nem árulja el, amikor túlerőbe kerül. Szóval csetlik-botlik, szimbiózisba megy, szétválik, varázsol és elbűvöl, mindezt valahogy olyan esetlegesen adja elő, mintha muszáj lett volna beírni a Dokit is a történetbe marketing okokból; mintegy összeerőltetik kettejüket. A szerelmi szál egyelőre elmarad, de ki tudja? Mindegy, tucat-fantasy úgyis az egész IK.
 
Lássuk hát a lényeget: hány kockával dobja a sebzést rohamból a legújabb karakter-unit? avagy újdonságok, érdekességek. Haladjunk talán a könyv felépítése szerint és nézzük meg az új 'lockot, Bétadint, nem, Bethayne -t (magam is beblájtolódnék, ha ilyen gyógyszernevem lenne) és hűséges követőjét, Bélférget (Belphagor). Bétadin szolid darab, magas DEF, milyen ARM?, kis damage-output, de az legalább savas; jó kis varázslatok, három unit/model fentartható, amit szeretünk, mert bestére és másra egyként lehet tenni (egy concealment a célpontnak és -2 attack rol az ellenfélnek 2"en belül, egy fegyver-savasító és a szokásos carnivore), Eruption of Spines, amit méltán kedvelünk és Gallows, szétzilálni a hús/fémfalakat. Szerintem decens és helyre kis válogatás, nekem tetszik, 7 furyval meg még használni is lehet némelyiket. A featje is hasznos, minden mágikus támadás autoboost és a sebzés dettó. Ez a Hex Hunterek, Sorceress-upon-Avon-on-Hill (on-Helion, fenébe), Blackfrost Shard ismeretében elég durva kört eredményezhet, amihez hozzájárul a besték ingyenes animus-használata is. Eddig jó. Emellé jön még az eddig nem látott szabály, az összeolvadás; ez kivételesen nem azt jelenti, hogy apró, csillogó tócsává változik extrém hő hatására, hanem belemászik a Bélféregbe, szó szerint a hátára veszi, cserébe az páncéljával védi és kész is Karcsi bá' Hordás változata a Beast-(wo)man. Lifespiral meg power-attackok (ingyé'), minden, mint a moziban. Ha ebben a formában egyonverik, akkor persze gémóver, de bármelyik maintenance fázisban szét tud válni. Ebben azért, lássuk be, van fantázia többféle szempotból is. Nagyon gyomroznak? Bemászok. Félig agyoncsapták a Bélférget? Kimászok. DEF kell? Kimászok. ARM kell? Bemászok. Túl sok kint a fury? Bemászok, mert akkor legalább a Bélféregről lemegy. Maga a Bélféreg egy könnyűbeste nehézpáncélban, immúnis mindenféle környezeti ártalomra (biztos abból készült, amiből a repülők fekete dobozai), van két keze dobálni, bár nem túl nagy sebzéssel és van egy Blight Bringeres animusa. Ja, és Arc Node. Hehe. A figura megvalósítását három babában képzelném el, külön-külön, meg egybe. Dögös lesz! Kicsit féltem, hogy elfogyott a fejvesztők kreativitása, amikor kihozták a Cygnar Longgunnereket előbb a Khadornak, majd a zsoldosoknak is, de most visszatért a hitem; ez a beolvadás valami új és egyedi dolog, nem csak "plusz egy kocka sebzésre, ugye örülsz, paraszt?".
 
A 'lockokhoz kapcsolódva megemlíteném röviden a Tiereket is. Látszik, hogy a Spawning Vessel-eladások grafikonja nem verte le a plafonról a stukkódíszt, ezért berakták mindenhová, ahová való és sok helyre, ahová nem, néhol meg egyenesen kötelezővé tették a magasabb szintekhez, amivel kiérdemelték a géwé-fossal kivert aranyozott faszkorbács első fokozatát. Fiúkák, itt volt az MKII, lehetett volna olyan szabályokat írni hozzá, hogy meg is vegyék a népek. Nekem sincs, pedig én gyűjtő vagyok és csak ez nincs meg a teljes kínálatból. Szóval elkurvulás megindult. Ettől eltekintve a Tierek érdekesek lettek, kiemelném Lylythét (igen, mindkettőét), aki fury-management nélkül vághat neki a harcnak mind az 5 furyját bátran lengetve illetve ellenpontként Absyloniáét, akihez vettek egy ideális, kimaxolt versenylistát, és közölték, hogy az egyben a Tierje is, olyasmi bónuszokkal, mint a Tecsós nehézbesték (igen, olcsóbban, pont ő, pont őket). A többi valahol kettejük közé esik, ahogy azt megszokhattuk már.
 
Az új besték megjelentek már mind, itt semmi újdonsággal nem szolgálhatok, csak külön megdicsérném a Scytheant, aki egy állat. Ehhez nézzük meg Absylonia Tierjeit, vegyünk mély levegőt és próbáljunk nem káromkodni/hangosan ujjongani, attól függően, hogy a felkínált hímivarszerv melyik végén vagyunk. Mindenestre sosem fogom elfelejteni, amikor a Scythean lefelezte az ellenség seregét és még csak egy furyt kellett hergelni rajta...
 
Az egységek sorát erősíti a forradalmian új repülősbrigád, akik elég ergyák, bár a gang kicsit megdobhatja a bangjukat. Ehhez képest olcsók és lassúak, amit megintcsak nem értek, ezek lassabban repülnek, mint ahogy az átlag Nyss gyalogol. Biztos a légellenállás, de akkor minek a szárny? Ezt ellensúlyozandó bekerültek a seregbe a Hex Hunterek, akik megintcsak ki fogják váltani a "Broken négynégynégynégy" felkiáltásokat, viszont egy olyan problémát orvosoltak, ami miatt a Légió játszhatatlan volt bizonyos Cryx konfigurációk ellen, nevezetesen a varázs-támadások hiányát. Gyorsak, nehéz őket eltalálni, osonkodnak és közelre varázsolnak relatív fájdalmasat. No meg olcsók, ezt még sokan fogják ideges fejhangon visítani és igazuk lesz. Természetesen kapnak karakter-csatolmányt is, mert az jó (és tényleg). A főnökkel átlátnak az erdőn (bokron, fedezéken), előretoltan kerülnek táblára és maga a főnök is egy áldás: weapon master (PEKSUÖP), két fegyvere van, tud szprézni és ha valakit megüt karddal, az hozzáragad az árnyékához. Három pontért ez is ingyen van, előre szégyellem magam. Tudom, kellett a kompenzáció az MKIInek becézett altáji mae geri után, de a túlzások nem tesznek jót senkinek; eddig csak a Menoth játékosok menekültek szemlesütve szégyenükben gyermekjátékokhoz, most miért kell minket is kitenni a csőcselék gúnyának? Sebaj, emelt fővel fogadjuk majd a rinyát, a blight kötelez. Elérkeztünk az egységek elitjéhez, a karakter-unithoz, ami minden seregben az autoinklúd, ide nekem, tényleg-ez-van-a-kártyájára-írva kategória. Itt is. Néhány megtévedt Koldun anno Nyssekkel hálhatott, bevonva a buliba Lady Aiyanát (jó döntés, inkább, mint az Old Witch!) és valamelyik, remélhetőleg akkor még élő Withershadow Kombinés licset, erre kavart még be a blight, így jött létre a varázs-támadós, jégketreces, Kiss of Lylisses, weapon masteres (PEKSUÖP), osonós, Disbindingos csapat. Két kártyára csak ráférnek, ikonokkal meg gyorsírással. Blackfrost Shard, eszem-faszom megáll, óh, yeah!
Végezetül említeném az új szólót, Aannyyssaa Rryyvvaall -t (betűkettőzések+ÁFA), aki egy meglehetősen túlárazott Raptor, kard nélkül. Azért elfér majd a seregben, főleg, ha olyan gyönyörű szkulptja lesz, mint ártvörkje.
 
Összefoglalva elég jó lett az "új kódexünk", kijavítottak némi alaphibát, adtak a hangulatnak az új 'lockkal és létrehoztak olyan egységeket, amikre lehet esküdni vagy lehet ellene lázadni, mindenesetre nem hagyják hidegen a népeket; sem a Légió-játékosokat, sem az ellenfeleket, ezt megígérhetem.

A bejegyzés trackback címe:

https://geistwald.blog.hu/api/trackback/id/tr122407908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

xorand_ht 2010.10.29. 16:08:23

Jó kis leírás, csak nem kell ennyire adni a szlengblogos feelingnek :)

bbzs 2010.10.29. 19:29:43

köszi, jó kis leírás lett!
+LOL:
"eddig csak a Menoth játékosok menekültek szemlesütve szégyenükben gyermekjátékokhoz"

Tartótiszt · http://geistwald.blog.hu 2010.10.29. 20:27:02

@xorand_ht: ez itt alap, megszoksz, vagy megszöksz :P

@bbzs: haha, én ezt ki sem szúrtam, muhahahaha!!!

azért a jól(?)öltözött, reptérre tartó úr mentségére el kell mondani, hogy ismét kóstolgatja a Malifaux-t is :)

@gróf: alig várom, hogy a kosommal lefejeljem az új drágaságaidat!

Huntroll 2010.10.29. 21:43:16

A disbing alatt az unbingra gondoltál? Mert akkor a jó k*rvanyját a PP-nek hogy mindezt belerakta egy unitba, és nem mi kaptuk :D

Huntroll 2010.10.29. 21:46:47

Közben megnéztem, más a képesség, ezek csak magukról szedik le az upkeepeket. Huh. :D

Huntroll 2010.10.29. 21:47:25

A PP anyukájától pedig elnézést kérek.

Gerik001 2010.10.29. 23:19:57

Ezt nem is Gróf irta. semmi alliteráció. Fake post. :)

Atis52 2010.10.30. 07:33:08

10/10es poszt :D

'azért mindez keményborítósban elég viccesen nézhet ki.' - Teljesen jól néz ki, kicsit vékony, de nem a röhelyes kategória.

A kis bevezető történet bejövős, főleg amikor Arkadius a végén rájön, hogy [spoiler].

Komolyabban kétszer káromkodtam (a tierjeitekhet nem értek :D), a karakter csatolmánynál (persze, hogy a légió kapja a használhatót :D) és a karakter egységnél...nem baj, bronzeback-nek mindegy kit tapos a talajba :)

Huntroll 2010.10.30. 09:17:32

@Atis52:
"Arkadius a végén rájön, hogy [spoiler]."
Thagrosh az apja?
aláfestő zene: www.youtube.com/watch?v=Tn_95hdy6Nw

rudeboy1969 2010.11.01. 09:37:24

a reign of death viszi mindet

Mértkellnick? 2010.11.01. 22:56:05

Régen nem kis része volt a hobby elkezdésében Gróf úr remekbe szabott írásainak. Ez egy újabb nagyszerű ismertető, köszönet érte!
süti beállítások módosítása