ezt írja a geek

Nincs megjeleníthető elem

boardgame news

Nincs megjeleníthető elem

tengersam wh40k

Nincs megjeleníthető elem

megfogni a patkányfogót

2011.09.17. 20:55 | Tartótiszt | 2 komment

Címkék: taktika wargaming malifaux hamelin

Mivel Hamelin egyre több külföldi, nemzetközi és hazai megmérettetésen tűnik fel a listák élén, úgy gondoltam, jól jöhet egy kis taktikai értekezlet azoknak, akik készek felvenni a kesztyűt Malifaux aktuális közvélekedés szerinti omfgbr0k3n kategóriájú mesterével.

Kezdjük rögtön azzal, hogy Hamelin szerintem nem játékegyensúlyt bomlasztó, játszhatatlanul erős koncepciót képvisel, egyszerűen egy kemény mester, akit ha jól irányítanak ÉS az ellenfél nem tesz meg mindent a hátrányai kiaknázására, akkor általában könnyen behúzza a győzelmet. Előbbivel nem tudunk mit kezdeni (pechünkre Fehérváron és a Cantinában sem tehetségtelenek választották őt), utóbbiban viszont ezzel a mostani bejegyzéssel próbálok kicsit segíteni.

Csapjunk a lecsóba, és nézzük meg, hogy készül a patkánypörkölt!

 

Először végigfutunk Hamelin csapatának kulcsfiguráin, majd az ott felsoroltak alapján teszünk egy kísérletet az általános, mindenki számára használható továbbá a frakcióspecifikus ellenszerek összeszedésére.

Hamelin

A lelketlen, kívül-belül beteg patkányidomárral sok gond van. Rettenetesen jók a statjai, gond nélkül ver bele bárkibe 9 Dg-t egy ütéssel, és úgy szórja az Insignificant jellemzőt, mint a játékgépezők a pénzt fizetésnapkor. Ja, és persze Fast. Hát a lóf.szt abba, aki ezt kitalálta! – mondhatnánk. Persze ekkor még azt nem is említettük, hogy ha meghal, egy (1)-es akcióért körönként teremthető Stolenbe lazán beköltözhet, és -4 Ca-val, de ott folytatja, ahol abbahagyta.

Képességek

Van itt minden, mint a búcsúban. A Bully miatt Insignificant vagy Ht1 modellek nem targetálhatják. A Voracious Rats gondoskodik róla, hogy körülötte a patkányhalál csak örömteli esemény legyen számára, mivel kap egy új, aktiválatlant helyette.  Az egyetlen negatívuma az, hogy a második körtől nem húz lapot kör elején, ellenben bármikor, amikor az ellenfél csal, felhúzhatja a legfelső kártyát akár a normál pakliból, akár a dobott lapok közül.

Fegyverek

Hamelin közelharcban (is) halálos. A Cb6-tal leadott (-2)/3/9 azért brutális, mert egy (0)-s akcióval minden flipmódosítót ignorál egy akció során. Tehát ha döntetlenre hozza az ütést egy Hard to Wound 1-es ellenfél ellen, akkor nem -3 flippel megy a sebzés, hanem simával – ami ugye csalható, khm…

Rossz hír, hogy a lövése (sípolása) talán még kellemetlenebb. Sebezni ugyan csak maximum 3-at tud vele, viszont Cb 7-tel teszi mindezt, és ha van egy maszk a támadásban, a védőnek egy Wp-duelt kell tennie ugyanazzal a célszámmal, ami Hamelin eredménye volt a lövésnél. Erre általában bedob egy SS-t is Hami, úgyhogy sima minionnal nem sok esély van védeni. Az eredmény pedig egy nagyon jelentéktelen modell lesz.  Fontos megjegyezni, hogy ez Immune to Influence-es modellekre is megy, mert nem defensive duelről van szó. Ja, ha severe a sebzés, akkor a Wp6-nál gyengébb ellenfelekkel még egy ingyen Obeyt is csinálhat.

Spellek

Szerencsére a varázslatai már nem annyira vészesek. Van egy blight counterek mennyiségétől függő sebzőse, de ez általában AP-pocsékolás számára. Az Obedience egy speciális Obey, amihez fel kell áldoznia egy saját modellt (a patkányból így nem jön vissza patkány), ezért nem sokszor érdemes ellőni. Szintén feláldozás kell az ellenfél Insignificanttá tételéhez, az meg ugye általában könnyebb a síppal „lőve”. Az Irressistible Lure durva lehet, mert 12-es körzetben minden Ht1 vagy Insignificant ellenséges modellt magához vonz. Aki B2B-be ér, az még egy 0/3/6-os sebzést is kap. Azonban ha az ellenfél jól helyezkedik, ez ritkán használható ki teljes potenciáljával.

Az Inevitable Truth talán a legkellemetlenebb spellje. Ez ugyan csak 8-ra hat, viszont az ezt beszívó figura csak Hamelint támadhatja, ha 12”-en belül van tőle. Természetesen, ha történetesen ez a modell Insignificant is, akkor senkit nem támadhat. A hatás meg a következő ilyen spell elvarázslásáig vagy Hamelin pályaelhagyásáig tart. Gulp...

Nix

Szegény Nix jól megjárta, hogy Hamelin volt a gazdája, viszont az ellenfelei sem nagyon fogják szeretni. Rettenetesen sok képessége van, de most csak a legfontosabbakra fogok kitérni. Nix Spirit és Magic Resistant 2, így egyrészt mindenen átmegy, másrészt elég nehéz ledörgölni róla az elsőre kevésnek tűnő 6 Wd-t. Főleg úgy, hogy ha 2”-en belül bárki más elveszít egy Duelt, ő gyógyul egyet. Ez saját modell is lehet. Tehát ha két patkány mellette elkezdi harapdálni egymást, az jó eséllyel pillanatok alatt felgyógyítja, mivel a halott patkányból jön egy új, aki megint üthet. Gyász.

Szintén érdemes figyelni arra, hogy terelőkutyaként funkcionál. Egy (0)-s akcióval a közelében lévő patkányok (és Stolenek) pusholhatók 3”-et. Ez nem tűnik soknak, de a patkányoknál nagyon fontos lehet ez a kis csúsztatás.

Az agyeldobós képessége viszont még hátravan: egy másik (0)-sból felhúz egy 3”-as aurát, amiben nem Soulless figurák minden Duelje –flippel megy. Ha ezt sikerül ellőni csapatunk közelében, akkor onnantól általában kicsengettek.

Rat Catcher

Van pár trükkje, például képes paralizálni is, de igazából csak a patkányok kezeléséért kerül a csapatba. Egyrészt Hamelinhez hasonlóan, az ő 6”-es körzetében is mindig új patkány lesz a megöltből, másrészt egy (0)-s akcióval ugyanekkora távra meg is ölhet minden rágcsálót. Ez azért kellemetlen, mert a már aktivált patkányok helyett kap egy zsír új osztagot. Leverni őt sem könnyű, hiszen ha két patkány a közelében van, akkor Armor 2-es. Az eredetileg 8 woundos figurát szerencsére a kártya kiadására már 6-ra nerfelték, de még így is egy aktiváció alatt érdemes vele végezni, mert halott patkányokból simán felgyógyulhat.

Patkányok

A látszólag jelentéktelen, alacsony statokkal rendelkező, könnyen lecsapható, gyengén sebző rágcsálók jelentik a Hamelin-csapat lényegét. Igazából gyorsak, rettenetesen jól támadnak és sokan sokat sebeznek. És természetesen piszok nehéz megszabadulni tőlük. Mivel alapból Slow-t kapnak, ezért csak egy AP-jük és 2 (0)-s akciójuk van az Instinctual miatt. Ebből az egyiket általában arra használják, hogy egy 5”-re lévő társukhoz hoppanjanak, míg a másikból elnyomják azt a szemét abilityt, hogy a köv akciójuk minden flipje plusszal megy. A sebzésük 1-2 lehet, de mivel Blightot raknak boldog-boldogtalanra, így ez a második sikeres támadásnál már minimum 2 lesz. És mivel sokan vannak, hamar eljön a vég.

Obedient Wretch

Nem éri meg nem hozni Hamelinnel, mivel ugyanannyiba kerül, mint egy patkány, és ha meghal vagy feláldozzák, mindenképpen jön helyette egy rágcsáló. Amíg viszont pályán van, körönként húzhat egy lapot, ami Hamelinnel nagy kincs. Ha úgy adódik, ellőheti mestere varázslatait, és van egy (all) akciója, amivel játék végéig Insignificantté tesz 6”-re egy modellt, ha az nem dob 2 lapot. Apró búcsúajándékként még -2 Wp-t is ad kör végéig minden nem Soulless modellnek 6”-es körzetben, mikor elhagyja a csatamezőt.

The Stolen

Jelentéktelennek tűnő figura, ám sok szempontból jól jön gazdájának. Egyrészt ugye olcsó, mivel egy (1)-es akcióból, mindenféle húzás vagy egyéb követelmény nélkül teremthető. Amíg egy is van a pályán, Hamelin visszatér a játékba. Van sebzős varázslata, és le tudja szedni a Wp-immunitást és bónuszokat. Védekezésben sem rossz, mert Harmless, Df5 és általában nem a frontvonalban van. Ha mégis megöljük, akkor rögtön jön egy Wp->13 az ellenfélnek, ha bukja, paralizálódik. Plusz - a totemhez hasonlóan - ilyenkor ő is ad -2 Wp-t kör végéig és biztosan termel egy friss patkányt.

Ellenszerek

Ezzel végére is értünk a patkányhorda fő figuráinak felsorolásának. Ideje, hogy megnézzük, mit lehet ezzel a tömény undormánnyal kezdeni!

Kiemelés

Hamelin ellen játszva a legfontosabb, hogy a lehető leggyorsabban megszabaduljunk Nixtől és a Rat Catcher(ek)től. Ők tudják eszméletlen módon gyorsítani a patkányokat, nélkülük sokkal kiszámíthatóbb és kezelhetőbb lesz a horda. Plusz Nixnek egyszerűen nem engedhetjük meg, hogy a mesterünk vagy más kulcsfiguránk közelében felnyomja a – flip mindenre képességét.

A precíziós támadásra, gyors kiemelésre minden frakciónak megvannak a megfelelő megoldásai. A Guild például hozhat Ninót, Ryle-t, Austringereket, de jól jön az Obey is. Az arkanistáknál Kirai vagy Colette számára ez csuklógyakorlat, Marcus beastté teheti őket, de további opció lehet a Cerberus, reaktivált pókok, Mechanical Rider vagy akár zsoldosok használata. Ressereknek szintén nem okozhat sok gondot a likvidálás: Bete Noire például elég könnyen jön ki a folyamatosan haló patkányokból, a zombik.rvák meg házhoz tudják szállítani bármelyik kulcsfigurát, akit aztán valami durvasággal már könnyen leverhetünk. Neverlose-ék kacagva válogathatnak: Dreamer, Lilitu+Lelu kombó, Obeyező Zora mama, figurákat cserélgető Lilith, Coppelius, Siluridok, plusz még számtalan szebbnél szebb gondolat. Az Outcastoknál Von Schill, Hans, Convict adja magát. A gremlineknél a Pigapult, Ophelia, Rami mind jó lehet.

Fontos, hogy ne engedjük meg, hogy lehetőség legyen Nix vagy a Rat Catcher gyógyítására, hiszen – mint már említettük – nagyon könnyen gyógyulnak. Ha támadjuk őket, végezzünk is velük, bármibe is kerüljön.

Terelgetés

Hamelin játékának az egyik kulcsa a kiirthatatlan patkányokban rejlik, azaz kábé olyan, mint a magyar politika. Nekünk tehát nincs más dolgunk, mint megbontani az egységet, és egyesével, vagy akár tömegével kipurgálni a fekélyt. (Ja igen, most Hamelinről beszéltem éppen, mielőtt Valaki félreértésből bezáratná a blogot.) Patkány akkor termelődik, ha 6”-re tőle Hamelin vagy Rat Catcher van. Ebből adódóan két megoldásunk van: vagy a fejeseket távolítjuk el a patkányoktól, vagy a patkányokat a menedzsmenttől. (Illetve van egy speciális megoldás is: Sacrifice után nem keletkezik új patkány. Aki teheti, csinálja.)

Ismételni tudom csak magam: minden frakciónak van erre módja. Lure, Obey, mozgató varázslatok, triggerek (pl. Knock Aside, Drag), elásás, satöbbi. Minden egyes patkány végleges kinyírásával alaposan csökken ellenfelünk potenciálja. Szóval ne lamentáljunk azon, ha például két drága figura együttes munkájával tudunk egy 2 SS-es modellt likvidálni. Ha ezt körönként stabilan hozzuk, kihúztuk Hamelin méregfogát.

Robbantás

Bár alapból nem tudunk sokat kezdeni a blastot okozó fegyverekkel, varázslatokkal, mivel – mint az közismert – a patkányokból patkányok lesznek. Ennek ellenére az ilyen eszközök sem használhatatlanok. Ha például ugyanabban a támadásban meghal a Rat Catcher (netalán Hamelin) és a mellette lévő ratek, akkor utóbbiakból már nem jön új figura. A blastos támadások másik felhasználási módja a nehezen támadható, jól védekező Hamelin kivéreztetése. Ha elég sok ilyen lehetőségünk van, az még a ragyakirály egészségére is veszélyes tud lenni.

Ijesztgetés

Tény, hogy az ellenséges sereg jó része konkrétan lesz.rja a Terrifying-tesztet, mégis kincset érnek az ilyen modellek. A patkányok és a Rat Catcher ugyanis élő figurák, ráadásul nem is magas Wp-vel. Ha be tudunk pár rágcsáló közé állni, akkor jó eséllyel szanaszét szaladnak. Ez pedig ugye kiváló alkalom arra, hogy büntetlenül leszedjünk párat. Fontos, hogy Hamelin ne nagyon jöjjön már a körben, mert ő könnyen kiiktathatja a kulcsfiguránkat, mielőtt az meg tudná szívatni a patkányokat. Nix szintén elterelheti őket a veszélyzónából, mint ahogy a Rat Catcher is képes magához hívni őket. Szóval csak okosan!

Egységes fellépés

Mivel Hamelin kedvenc mókája az Insignificant trait osztogatása, nagyon bosszantó tud lenni neki, ha ez a figuráinkra semmi hatással nincs. Hogy lehet ez? Hát olyan modellek pályára állításával, amelyek alapból ugyan Insignificantok, de csapatosan a skilljük miatt elvesztik ezt. Tehát a Guild Hound, a Canine Remains, a Wicked Doll, a Malifaux Raptor tömeges alkalmazása melegen ajánlott és roppant hasznos lehet stratégia/sémák végrehajtásánál.

Szintén jól jönnek az olyan varázslatok, képességek, amelyek effekteket szűntetnek meg. A Dispel Magic és a Shrug Off sokszorosan kifizetődő Hamelin ellen. Az Insignificant lerázása mellett ez a Blight Counterek leradírozására is kiváló. De említhető például a Student of Conflict, akinek (1)-es spellje szignifikánst csinál egy baráti modellből annak következő aktivációjáig. Játék végén ebből kettőt ellőve könnyen az ellenfelünk arcára fagyasztható a győzelmi mosoly.

Kivéreztetés

Bár magára Hamelinre nem hatnak a lapdobató skillek, a csapatára igen. Minthogy számára minden egyes lap kincsnek tekinthető ritkaság, alaposan bekavarhatunk azzal, ha leolvasztjuk nehezen feltöltődő készletét.  Lap nélkül már maga a mester sem annyira veszélyes, és még az SS-használat sem garantálja akciói sikerességét akár egy sima Minionunk ellen sem.

Aktivitás

Első ránézésre Hamelint nem lehet túlaktiválni, mivel tele van olcsó modellekkel a serege. Ez azonban az esetek többségében nem igaz, hiszen az egymástól 4”-en belül lévő patkányoknak egyszerre kell aktiválódnia. Ezt maximum az első körben lehet kikerülni azzal, hogy szétszórva kezdenek a rágcsálók, de a második körtől kezdve már egyben kénytelen tartani őket az ellenfelünk, ha ki akarja használni előnyeiket. Innentől tehát szabad a pálya, a lényeg, hogy elég sok figuránk legyen. Vagy például lehetőségünk a reaktiválásra.

Elit képzés

Az előző két ponttal körülbelül teljesen ellentétes ez a tipp. Hiszen most azt mondom, hogy minél jobb karakterisztikával, netán pluszos flippekkel vagyunk felvértezve, annál több esélyünk van Hamelin ellen. Az elitista hozzáállás alapvetően sem rossz dolog. Nem tudok olyat elképzelni, aki fanyalogna, ha Cb8-cal és pozitív flippel kell támadnia, vagy ha a Wp-je 6-os, de sok esetben 8-as. Hamelinnel szemben viszont kritikus jelentőségű, mert minden erőnkkel azon kell lenni, hogy egyrészt mi nyerjük a starting dueleket, másrészt – amennyire elkerülhető – ne csaljunk. Előbbivel a Hamelint irányító játékost kényszeríthetjük laphasználatra, utóbbi ugye meg azért fontos, hogy minél kevesebb lehetőséget adjunk ellenfelünknek a keze feltöltésére.

A starting duel megnyerése azért is jó, mert ilyenkor mi csalunk másodszorra, így egy nagyon fontos támadásnál az sem probléma, ha éppen egy 13-as virít Hamelin Discard Pile-jának tetején. Miért? Mert hiába húzza fel, ő már azt nem használhatja fel a duelben.

Választás

Ha nem sikerül Nixet és a Rat Catchereket időben kitenni, a stratégiák többsége nem fog gondot okozni Hamelinnek. Ezért érdemes kifejezetten megfontoltan döntenünk a saját stratégia és a sémák kérdésében. Ha Individual Strategyből választunk, akkor egy SS-ért újra is húzhatjuk a feladatot. Ezt mindenképpen tegyük meg, ha olyan küldetés van, ahol a kinek van több modellje kérdést kell feltenni a végén (Recconoiter, Claim Jump stb.). Slaughter, Deliver a Message és társainál általában nekünk áll a győzelmi zászló.

Sémáknál válasszunk olyat, amihez nem kell szignifikáns modellek seregét felmutatnunk. Ilyen lehet a teljesség igénye nélkül: a Bodyguard, a Kill Protege, a Kidnap, a Sabotage, Leveticus vagy a Viktóriák saját sémája.

The weapon of mass destruction

Végezetül egy nagyon egyszerű tipp: Jack Daw. Bármilyen frakcióval, bármelyik mesterrel is vagyunk, szinte biztos, hogy jól járunk a felkötött szellemmel. Hamelinnek alig van lehetősége a megsebzésére, hiszen a támadás gerincét jelentő patkányok a Slow miatt egyáltalán nem bánthatják. Ha valahogy mégis megbántják Jacket, akkor maximum eldobunk egy lapot, jót kacagunk, majd felrakjuk a nem lehet csalni és SS-t használni aurát. És távolról agyonlőjük, varázsoljuk Hamelint. Vagy bárkit. A patkányok meg rettegve szétfutnak a Terrifying miatt. Muhahhaahaa!

Ahogy máskor is: ha valakinek ötlete, kiegészítése vagy javítási javaslata lenne, ne tartsa magában!

Disclaimer: a Book3 figuráit nem vettem figyelembe a mostani posztban, mivel elég keveset tudok még róluk. Azonban az már látszik, hogy inkább Hamelin ellen való dolgok vannak benne, mintsem őt erősítők.

A bejegyzés trackback címe:

https://geistwald.blog.hu/api/trackback/id/tr433234849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Calebros 2011.09.18. 16:39:08

Nino tényleg jól kiszedi Nixet, ez tapasztalat :) Viszont Hamelinnel nem az a gond hogy legyőzhetetlen, ha ellene készülsz fel a mestereddel / csapatoddal, akkor van esélyed. A gond az, hogy ellene kell készülnöd konkrétan, és nem azzal a csapattal játszol, amivel szeretnél. Emiatt a fun factor lemegy épphogy pandora szintjénél kicsit följebbre, ami még így is a béka segge alatt van :P

rudeboy1969 2011.09.23. 08:04:04

Tökre hasznos cikk! Amint meglesznek az új vásárlásaim, már le is zsírozom Márkóval a métát!
süti beállítások módosítása