ezt írja a geek

Nincs megjeleníthető elem

boardgame news

Nincs megjeleníthető elem

tengersam wh40k

Nincs megjeleníthető elem

M2E batrep: Őfelsége kapitánya

2014.01.08. 18:49 | Tartótiszt | 3 komment

Címkék: taktika wargaming vassal malifaux

Magyarázattal tartozom mind a 4 olvasónak, aki tavaly belenézett a battle report sorozatomba. Múltkor ott hagytuk abba, hogy jön a negyedik kör Arcanistok ellen. Na az sosem jött össze, mert a kábé 10 csoportra osztott nagy online liga bő felénél nem lehetett végigjátszani a körmérkőzéseket. Minden gruppban akadt 1-2 ember, akinek már nem volt annyira érdekes a játék, miután kikaptak kétszer, vagy akár csak egyszer is. Különösen neandervölgyi-díjas volt tőlük, hogy általában egy "No, thanks!" szöveget sem voltak képesek válaszolni az egyeztető levélre. Na mindegy, így jártam/-tunk.

keepcalm.jpg

Viszont ha már felszabadult a betervezett játékidőm, körülnéztem a többi csoportban és írtam három top dognak látszó embernek, hogy akkor játszhatnánk mi egymással, ha már így zátonyra futott a liga. A háromból kettő pozitívan visszajelzett, de aztán abból egy később szintén eltűnt. Sebaj, némi huzavona után a mythicFOX nevű, fórumon jól ismert arccal végül múlt hét vasárnap sikerült tető alá hozni egy gémet.

A srácról annyit érdemes tudni, hogy a szép számú, plusz a versengést meglehetősen komolyan vevő angol szcéna toplistájának élén szokott csücsülni - most éppen második. Szóval a meccs arra is jó alkalmat ígért, hogy kicsit felmérhessem, hogy űzik az ipart arrafelé Hurt me plenty! fokozatban.

Deploy: Standard
Stratégia: Turf War

A választható sémák és a tényleges vállalások:

A Line in the Sand 
Breakthrough - Seamus bejelentve, Ramos bejelentve
Deliver a Message - Seamus bejelentve
Distract - Ramos titkos
Take Prisoner

A 40 SS-es csapatok így néztek ki:

Seamus -- 6 Pool
+ Sinister Reputation (1)
Sybelle (8)
+ Not too banged up (1)
Bete Noire (8)
+ Decaying Aura (2)
Rotten Belle (5)
Rotten Belle (5)
Canine Remains (4)
Copycat Killer (3)

Ramos -- 6 Pool
+Arcane Reservoir [2]
+Combat Mechanic [2]
Electrical Creation [4]
Joss [10]
+Bleeding Edge Tech [1]
+Imbued Energies [1]
Moleman [4]
Moleman [4]
Myranda [8]
+Imbued Energies [1]

Da plan
Több okból sem lehettem túl optimista az elején. Seamus ugyan nagyon kemény süti, de ha valaki, akkor Ramos rettenetesen jó counter ellene. Armor ellen nincs semmi értelmes Resser oldalon, ő viszont nem dob sok corpse markert, magas Wp-kkel közlekedik és simán túlaktivál a meccs végére a röhögve idézett pókokkal. És akkor arról már ne is beszéljünk, hogy ellenfelem minden bizonnyal bitang jól tolja a témát. Ja, és előző nap Wild Card kör volt az NFL-ben, úgyhogy pettyet álmos voltam. :) 

A terv mindenesetre az volt, hogy a kint kezdő Bette Noire-t becsalom a totemem vagy a kutya kinyírásával Ramoshoz, ő átadja az üzit, aztán a Decaying Aura + paralizáló triggerrel jegelem őt ésvagy Josst, míg a crew többi részét lelövöm, szétlúrolom.

A Blog.hu gigantikus fejlesztésének hála van már galéria funkció is, így legalább nem kell bajlódnom a kis kép-nagy kép készítéssel. Cserébe viszont nem lehet képaláírásokkal ellátni a galériás fotókat, úgyhogy értelmi képességetekre lesztek bízva. Az első kép a start, a többi meg az a kör eleje, amit éppen mutat a számláló. (2. kör nincs, mert a meccs hevében sikerült a 3.-at rámentenem - ennyit az értelmi képességekről...)


Felállás
Sajnos vesztettem a felállási húzást, így nekem kellett először terítenem. Ennek nem örültem, mert a Lure-ok miatt nagyon nem mindegy, ki hol kezd. Kínomban mentem alulra, ahol egy kétszintes ház elég jó taktikai lehetőségeket tartogatott, mert úgy láttam rá mindenre, hogy közben nagyon nehezen fértek hozzám. Bónuszként pedig egy kis területen még a Turf War 6-os auráját is csípték az ott hesszelők.

Ellenfelem Ramost, Josst és az Electrical Creationt tette középre, a két Moleman és Myranda (a könnye(bbe)n lekapható figurák) meg nagy bánatomra ki a szélre, kulcsfiguráimtól elég távol kezdtek.

1. kör
Az első köröm pompásan alakult. Tudtam ásni a kutyával egy extra hullát, majd kivártam, míg mozog az elektronyos szerkezete (EC). A trükk az lett volna, hogy utánapusholódik Ramos, aki ezzel lesebzi nullára és voilá, máris van egy jó kis Scrap markere a pálya közepétől nem messze. Ezt megakadályozandó Sybelle felfutott a bérház második emeletére és magához rendelte az egyik lányt, mondván hogy meló van. Az rögtön jött is és kétszer meglure-olta az EC-t. Erre égtek a jó lapok, de muszáj voltam dobni, mert az EC laza Wp10-zel közlekedik. Ha jól rémlik még a másik kurva is kettőből egyszer sikeresen húzta, így Sybelle upgrade-jének is köszönhetően kábé az én deployom mellett találta magát a kreálmány. Ez azt jelentette, hogy első körben Ramos nem idézhetett semmit, ami nem kicsit fájt neki.

Seamus a Back Alley képességgel lenézett a központi tér déli oldalára, és ha már ott volt, bele is durrantott a móka kedvéért Ramosba. Negatív sebzésflipre sikerült severe-t húzni, úgyhogy még Ramos korai nyugdíjazási lehetősége is felmerült. Ahelyett viszont, hogy a Copycattel elkezdtem volna lövöldözni távolról (Armor után is min. 2 seb, ha bemegy - vagy égessen követ), lerohamoztam, hogy majd köv körben belőle fogom kihozni a Bettit és jól átadom az üzit. Viszont nem emlékeztem Ramos Df-triggerére, ami simán elpushsol magától 2"-et. Így nem is lőttem, nem is ütöttem és nem is maradtam eléggé a közelében, hogy Ramos mellé jöhessen Betti. Pablo, genial!

A kör érdekes momentuma volt még Myranda. Ő ment egyet előre, lerakott egy séma markert a zürgék haladását könnyítendő, majd átalakult Cerberussá. Mivel rajta volt az Imbued Energies upgrade, a feláldozásával rögtön 4 lapot is kapott kézbe. Egy kis arkánista matekpélda: 8 SS (Myranda) + 1 SS (upg) = 9 SS (Cerberus) + húzhatsz 4 lapot. Hmm... tudnak valamit! A többiek nem sok izgalmasat csináltak: a Molemanek a jobb oldalon áskálódtak, Joss meg középen lépdelt magabiztosan.

2. kör
Sajnos - ahogy említettem - a második kör elejéről nincs képem, így kicsit nehezebben is tudom összerakni, pontosan mi történt. Azt hiszem, Ramos kezdett és gyorsan csinált is vagy három pókot. Én odamásztam hozzá a totememmel, hogy legyen kiből kihozni Bettit. Joss eldobta az upgrade-jét egy Fastért és így már le tudta rohamozni Seamust. Ennek mondjuk nem sok teteje volt, belevágott 6 Wd-t - oszt akkó mi van? Ellure-oltam egy Belle-lel Seamus mellől, aki így szabadon mozgott, lőtt valakire és végül elnyomott egy Live for Paint a 2 Wd-n álló Copycatre, aki ettől meg is döglendett és kijött a Bette Ramos mellé.

A déli fronton megérkezett a cica és a vakondokok, de egyelőre még nem tudtak semmi harci cselekménybe bonyolódni. A feljövő pókokat a kutya és a lenti kurva próbálta agyonverni, de ekkor már rémes lapjárásom volt, négy támadásból jó, ha egy bement. Ezért kénytelen voltam Sybelle-lel rájuk kiáltani egy fókuszáltat, aminek köszönhetően fel is robbant a maradék 2 pók.

A kör utolsó aktivációja a Bette Noire-é volt, aki előtt két lehetőség volt: a) megpróbálom bevinni a paralizáló triggert és köv körben így semmit nem csinál Ramos ÉS átadom az üzenetet, b) azonnal átadom az üzenetet, köv körben meg lesz, ami lesz. Az a) verzió mellett döntöttem, ami végzetes hibának bizonyult. Dobtam az utolsó lapot, hogy akkor Flurry Ramosra, aki MEGINT elsütötte a triggerét és elpusholt magától. Ez szánalmasan gyenge akció volt a részemről, és a kialvatlanságon kívül nem sok mentségem van rá. 

3. kör
Mindenesetre még így sem álltam rosszul a 3. kör elején, hiszen Seamus felgyógyult, Betti ott volt Ramos közelében, Joss már ellőtte a Fast opcióját és egyetlen teremtett pók sem volt a pályán. Talán megint Ramos kezdett: most csak két pókot pattintott fel, meg azt hiszem gyógyította magát ésvagy Josst. Én a lenti lányommal beluroltam Bettit Ramos mellé, hogy köv aktivációban majd jól átadom a meszidzst.

De mielőtt ezt megtehettem volna, jött Joss és lerohamozott. Df7-tel és teljes kézzel ugyan illett volna legalább az egyik ütését kivédeni, ám itt már annak ellenére nagyon rosszul ment a lapjárás, hogy rendszeresen kértem kőért +2 lapot a kör elején. Be is ütött kettőt, a második pedig levitte Bettit. Sebaj, majd visszajön - gondolta az egyszeri kelet-európai malifaux-s, aki nem olvassa el rendesen az ellenfele upgradjeit. Lényeg a lényeg, az 1 (egy!!4!!!négy!) SS-ért vehető Bleeding Edge Tech fejlesztéssel nem csupán egy 8-as (!!!) aurában kap minden Minion construct Regen +1-et, hanem van egy bónusz (0)-s akció is, ami a modell következő aktivációjáig fenntart egy 3-as aurát, amiben mindenki más [-] flippel castol. --> 8+2 pontnyi figurám ment a levesbe egy 40 pontos meccsen - mert megérdemlem!

Innen már húzós volt a téma. A halott Betti helyett sikerült lerohanni/leesni Sybelle-lel annyira közel Ramoshoz, hogy egy kurvát magamhoz rántva utóbbi át tudta adni az üzenetet. Délen viszont a Cerberus és a Molemanek elkezdték kiosztani a Distracted conditionöket, amiről kiderült, hogy sokkal keményebb dió, mint azt első olvasatra gondolná az ember. (2)-es interacttal lehet leszedni, de azt nem tudod melee-ben csinálni, így szépen el is kezdte írni a pontokat érte.

4. kör
A negyedik körben Seamus és egy frissen készített kurva elindult északra teljesíteni a Breakthrought, de sajnos újabb 3 pók érkezett, amiből jött egy Swarm, ami pont elérte Seamust, sőt a nevetségesen tápos (0)-s akciójából meg is tudta semmisíteni a lerakott séma markerem. Középen ment a bruszt, délen meg a Molemanek lepakolgatták az ő Breakthroughjához szükséges markereket. A kutyám jobb híján egy fókuszáltat harapott a cicába, ami 4 sebet és 2 Poisont okozott.

(Random nyavalygás: az miért van, hogy miközben minden más summon általában B2B-be vagy max 1"-re érkezik, addig Ramos pókjai 2"-re helyezhetők fel, a Swarm belőlük meg további 3"-re? Ezzel így teoretikusan egy pálya közepén lévő Scrap markerből is képes majdnem a pálya teljes területén leszedni ellenséges séma markereket. És mivel a végére már képtelenség tartani létszámban a lépést vele, mindezt mindenféle ellenállás nélkül teheti a túlaktiválás végén. Hát, köszi!)

5. kör
Az ötödik körben visszahúztam az északra átdobott Cerberust középre és két Pounce-szal meg is öltem. Majd jött vissza a Swarm is. De hiába: jött újabb 2 pók és azok ismét pont elérték Seamust. Így nem tudtam vele Interactolni, csak AP-k pazarlásával, ami miatt ebben a körben már biztosan nem tudtam megcsinálni a sémát. Seamus azért megpróbálta újragyártani a közben megölt Belle-t, de rá maximum akkor lett volna szükség, ha lesz 6. kör. Nem lett, de a nyomorúságos kártyáim miatt amúgy sem sikerült az idézés. A vége 10-7 lett Ramosnak.

After
Visszatekintve a meccsre egy elég izgalmas, fordulatos csatát sikerült lenyomni, ahol az első 1-1,5 körben ő húzott szarul, követett el hibákat, utána viszont bőséges kárpótlást kapott Lady Luck mellett sajnos tőlem is. Gyermeteg hibáimat a kialvatlanságra se nagyon lehet fogni, mert félvakon is jobban kellett volna lépkedni.

Ennek ellenére számomra pozitív tapasztalatokat hozott a meccs, merthogy Anglia egyik legjobb spílere ugyan szépen kihasználta a bénázásomat, de közben ő is hibázgatott, és összességében egy dekával nem mutatott többet, mint amire itthon legalább féltucat ember stabilan képes. Szóval ki merem jelenteni, hogy egy magyar verseny semmivel nem rosszabb színvonalú, mint egy ottani viadal.

Persze egy mérés, nem mérés - megpróbálok egy visszavágót összehozni, vagy kihívni a No1-t is egy újabb mintavételre.

A bejegyzés trackback címe:

https://geistwald.blog.hu/api/trackback/id/tr855744858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tengerSAM (törölt) · http://tengersam.blog.hu 2014.01.08. 19:11:50

Wildcard meccset másnap kell letölteni HD-ben és munka helyett nézni, így a kialvatlansággal sincs gond. :) Egyebekben meg grat!

Tartótiszt · http://geistwald.blog.hu 2014.01.08. 20:03:46

Kivéve, ha saját magad alkalmazottja vagy. Akkor nem kifizetődő a munkahelyi lógás. :)

Viharmadár, Vihar 2014.01.08. 21:01:56

Köszönjük az ismét remek és szinvonalas ismertetőt. Sok sikert a visszavágóra!
süti beállítások módosítása