ezt írja a geek

Nincs megjeleníthető elem

boardgame news

Nincs megjeleníthető elem

tengersam wh40k

Nincs megjeleníthető elem

warmachine frakciók: cygnar

2008.01.14. 15:51 | geistwald | 28 komment

Címkék: warmachine privateer press cygnar

Immoren vagy speciálisan az Iron Kingdoms történelme, népszokásai és a GDP alakulása most nem téma, mindenki olvashat róluk itt. (Akinek kevés a webes infó, az vegye meg a heavy metal fantasynak is nevezett IK RPG-hez kiadott világleírást vagy a Witchfire trilógiát.) Cygnarról röviden annyit, hogy az Iron Kingdoms vezető hatalma, engem homályosan a néhány száz évvel ezelőtti Nagy-Britanniára emlékeztet. Jelképe a balra látható hattyú, a Cygnus – állítólag egy ilyen jószág vezette az első uralkodót arra a helyre, ahol az ország fővárosa, Caspia áll. A királyság innovatív és a lehetőségekhez képest civilizált hely, egyfajta feudális utópia. Ez persze csak a felszín, mert Cygnar körülbelül annyira jó hely, mint a Warhammerben a Birodalom. A lényeg, hogy Nyugat-Immorenben sokkal szarabb helyre is lehet születni. Cygnar körülbelül az összes szomszédjával hadban áll, amit csak a rövid fegyverszünetek tesznek változatosabbá. Nem csoda, hogy a felvilágosult királyságban megjelent a sovinizmus és az üldözési mánia. Az egyszerűség kedvéért mondhatunk olyat, hogy ők a játékban a "jó" frakció, de ilyesmi nemigen létezik a Warmachine morális alkonyzónájában.

Aki olyan sereget keres a Warmachine-ban, amely fejlett technológiával és a legjobb lőfegyverekkel rendelkezik, az máris vehet magának egy kék színű battle boxot, rajta jó nagy hattyúval. A távolsági harc alapvető eleme Cygnar hadviselésének, legyen szó puskákról, warjackekről vagy a különféle mágikus képességekről. Mindez nem jelenti, hogy a közelharcban vagy a játék más elemeiben nem lesznek lehetőségeink, de általában igaz, hogy nem ott fogjuk porba alázni az ellenfelet. A Cygnar egységek drágák és viszonylag törékenyek, azonban megfelelően rugalmasak is, ami nemcsak a hatékonyságukat, de a túlélési esélyeiket is növeli. Egy-egy összecsapás során különösen fontos, hogy specializált csapataink egymást segítve küzdjenek, vagyis összfegyvernemi hadviselésről beszélünk. (Van ilyen szó, megnéztem :)) Szerencsére az egységek között figyelemre méltó szinergiát tapasztalhatunk, ezért ha valakinek fekszik a játékstílus, akkor könnyen megkedvelheti ezt a frakciót.

Minden társaságnak, így Cygnarnak is megvannak a maga emblematikus képességei. Ahogy mondtam, Cygnar a távolsági harcban vezet, nagyon szép tematizált sereget építhetünk a lőfegyverekre és a lövészárok plusz földig érő kabát életérzésre. Ezen felül a frakció rendelkezik egy másik techy vonallal is, ami nem más, mint az elektromosság: számtalan warcaster, jack, solo és katonákból álló egység is képes mágia vagy generátorok segítségével villámokat szórni. (De minimum olyan kard van a kezükben, amivel nemcsak bökni lehet, hanem az áldozatot még a 220 is megbattya.) Ide tartozik, hogy Cygnar egyik erőssége gyakorlatilag használhatatlan a Hordes ellenfelekkel szemben, ugyanis sok figuránk rendelkezik valamilyen disruptor fegyverrel (ezek a warjackekről leszedik a fel nem használt fókuszt), illetve képes a jackek cortexét támadni. Utóbbi hihetetlenül hasznos dolog, de könnyen belátható, hogy egy Skorne titán először zavarba jön, majd elkezd röhögni, amikor kap egy automatikus cortex sebzést. Hát igen.

Warcasterek
Cygnar casterei nem kifejezetten kemény legények, bár egyik-másik a közelharcra épített sereglistákkal is jól teljesít. Mindenesetre olyan "melee monstereket" nem találunk köztük, mint a többi frakció kínálatában – még Allister Caine, az egyszemélyes hadsereg sem hasonlítható össze velük. Amiben Cygnar mások fölé emelkedik, az a támadó és támogató varázslatok vagy képességek széles választéka: ilyen az arcane shield, a snipe, a chain lightning és még egy rakás hasznos holmi. Azt se felejtsük el, hogy a journeyman warcaster személyében egy fókuszpontokkal operáló, battlegroupot irányító solo is ott van a listánkon. Cygnar tehát praktikusan másfél warcastert használhat, miközben az ellenfél egyet. Nem játéktechnikai dolog, de nekem külön tetszik, hogy a Warmachine Prime-ból megismert karakterek az Apotheosis és a Superiority kiegészítőkben már sokkal sötétebb figurák, akiket eltorzított a hosszú háború.

Warjackek
Ugyanaz igaz rájuk, mint a frakció másféle egységeire: viszonylag drágák, de rugalmasak és sokoldalúak. A statokat nézve valahol a többi lista között foglalnak helyet. Khador és időnként Menoth gépei is vastagabb páncélzattal készülnek, a Cryx modellek törékenyebbek. A gyorsaság vagy a támadó és védekező értékek (cortex) szempontjából fordított a sorrend. Cygnar light jackjei a legjobbak közé tartoznak, de a heavy jackek között is akad pár életképes darab. Az egyetlen arc node-os modell, a lancer mellett – ami a legtöbb caster listájáról kihagyhatatlan – szinte minden elképzelhető feladatra megvan a megfelelő típus, és az elektromos témához is többféle megoldás közül választhatunk. (Ilyen például a sétáló trafóházra emlékeztető Thunderhead, amire – a journeyman warcasterek túlélését segítő kiskáté szerint – nem tanácsos ráhugyozni.) Érdekes, hogy a játék egyik legkeményebb warjackje, a centurion, szintén Cygnar fejlesztés. Azt mondanom sem kell, hogy távolsági harchoz kiváló anyag áll rendelkezésünkre, bár a területre ható (AoE) támadásokban Cygnar hagyományosan gyengébb, és ez a jackek esetében sincs másként.

Egységek és solók
Cygnar katonái nagyon jók, ami időnként nagyon rossz. Nem igazán találunk köztük olcsó ágyútöltelék junitokat, pedig nagy szükség lenne rájuk. A sereg javát a sztori alapján a long gunnerek (emberek puskával) és a trencherek (rohamsisak, bajonett, Maginot-vonal) adják, akikből több százezer dagasztja a sarat a lövészárkokban a királyság határain. Namost, egy trencher 13 pontba kerül, szemben a többi frakció 8-9 pontos átlag jóskáival. Ennyivel jobbak is, nyilván, de nem mindegy, hogy amikor a dire troll warbeast átgázol az első sorokon, mit tapos agyon. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy egy maxolt trencher egység hadnaggyal, mesterlövésszel, gránátossal együtt valami 192 pontot foglal el a listánkon. A helyzet persze nem súlyos, mert az említett katonák tényleg nagyon jók, de meg kell találni nekik azt a szerepet, amiben megtérítik a saját költségüket.



A közelharcban szintén elit katonák állnak rendelkezésünkre, kivéve talán a sword knightokat – egyedül őket nevezhetjük olcsónak. (Olcsó alatt nem azt értem, hogy kevés pontért bénák, hanem kevés pontért nagyon erősek. Nota bene, egyelőre nem jár hozzájuk unit attachment.) Az elektromos vonalat többféle gyalogság és a lovasság képviseli, utóbbit sokan tartják a Warmachine legjobb cavalry egységének. A kiegészítők közül személyes kedvenceim az operaház fantomjának öltözött gun mage-ek, akik Cygnar legtörékenyebb, de legmókásabb figurái. A rangerek és a field mechanikok szintén hasznosak lehetnek, de mindegyik jó példa arra, hogy a listák összeállításánál nem szabad kizárólag a túlspecializált csapatokra támaszkodni. Könnyen az angolul "one trick pony"-nak nevezett jelenségnél lyukadhatunk ki: a seregünk egy-egy adott feladatra kiválóan alkalmas lesz, de a többi alapvető helyzetet már képtelen megfelelően kezelni.

A solók közül érdemes minél többet kipróbálni. A journeymanről már volt szó, de a pisztolyhős gun mage captain adept vagy a villámokat dobáló stormsmith-ek is népszerűek, mindegyik olyasmit ad a sereg képességeihez, amire nagy szükség lehet. Ugyanez a zsoldosokra (mercenary) is igaz, alig van köztük olyan, amelyik ne bukkanna fel időnként a Cygnar listákon. A drága figurák miatt az ellenfél gyakran kerül létszámfölénybe, azt pedig csak a minőség kompenzálhatja.



So what

Ha valaki kezdő játékosként akar belevágni a Warmachine-ba, és pont Cygnart választja, akkor a battle box mindenképpen jó vétel lehet. Állítólag a szabályok tanulásához is megfelelő, és egy magasabb pontértékű, 350 vagy 500 pontos sereg alapjának is alkalmas. Ha számít a belépő költség (miért ne számítana), akkor a battle box ebből a szempontból is simán megéri. Persze aki már játszott ilyen-olyan wargame-ekkel, az a szabálykönyvben és a Privateer Press fórumain bőven talál magának annyi információt, hogy rögtön eltérjen az alapcsomagtól. A figurákról annyit, hogy nagyon szépek, de főleg annak fognak tetszeni, aki a WM-en belül a hi-tech vonalat keresi. (Tehát nem vágyik zombikra vagy szőrsapkás kozákokra.) Egyes miniket nem könnyű összehegeszteni, és a csapolás sem minden esetben egyszerű, de ilyet minden frakció képviselőitől hallani, úgyhogy nem feltétlenül csak a Cygnar figurákra jellemző.

Ugyanerről bővebben itt és itt, de mindkét forrást kezeljük fenntartásokkal. Mint ahogy ezt az ismertetőt is :)

A bejegyzés trackback címe:

https://geistwald.blog.hu/api/trackback/id/tr66289375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tengersam (törölt) 2008.01.14. 17:06:52

Ez egy tizes listán úgy 12 körül lehet, ha visszafogom magam és nem nyalok be tövig.
Köszi, hiánypótló mű!

tengersam (törölt) 2008.01.14. 17:54:50

Egyébként tudtok magyar szabálykönyvről valahol? Én lusta vagyok lefordítani, de tudok olyanokról, akik nem tudnak olyan szinten angolul, hogy rendesen megértsék a szabályokat, de szintén érdeklődők.

tartótiszt 2008.01.14. 19:06:53

B@sszameg! Ezzel érezhető nyomás nehezedik rám, hogy elkészüljön a Circle of Orboros virtuális sétahajózás is. Sebaj, mivel ingyen dolgozom neki, így nincs eszköze a fenyítésre.

garrotter · http://www.garrotter.hu 2008.01.14. 20:23:37

Azaz érzésem, hogy rá leszek beszélve a játékra :). Már csak helyet kell majd találni, ahol lehet játszani.

schimiczkay 2008.01.14. 21:48:42

tengersam: még nincs sajnos magyar szabályköny
garrotter: Pesten már két klubban is van szervezett játék, régebben a troll2-ben is volt, csak az sajnos bezárt...

geistwald · http://geistwald.blog.hu/ 2008.01.15. 00:08:13

A szabályok érdemi része néhány oldalon elfér, de én is lusta vagyok lefordítani :)

Amúgy a megértésükhöz mindenképpen szükség van pár próbajátékra, ahol viszont lehet kérdezni is. Onnantól meg elég a statokat olvasgatni, ahhoz nem kell nyelvtudás. Annó tizenöt-tizenhat éve simán toltuk a D&D-t, pedig összesen nem tudtunk annyi angol szót, ahányan voltunk.

Ez nem jelenti persze, hogy ne lenne helye egy jó fordításnak...

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.blogspot.com 2008.01.15. 22:27:45

Jelentem, ma megvolt az első Warmachines közeli élményem. Klubban, két buszmegállónyira otthonról. Mindenki kedves volt és segítőkész, annak ellenére, hogy életükben először láttak, 10 perc után együtt röhögtünk. Senki sem volt kioktató és okoskodó. A beleszeretés borotvaélén egyensúlyozom. A cimborám 313 pontos Cygnar különítményét egyetlen Victory ponttal verte meg egy zsoldos halálbrigád, extra-tápos warcasterekkel.

Millió és egy kérdésem van, de sajnos félek tőle, hogy a Cygnarral estem vonzalomba, ami azért megnehezítené a házi partik összehozását. Most megyek a Privateer Press-hez kezdődobozokat gusztálni!

geistwald · http://geistwald.blog.hu/ 2008.01.16. 13:15:39

Mi a manó. Bár a nászutamon én is sakk-vébét néztem, úgyhogy egy szavam se lehet :)
Majd jössz, azt megbeszéljük. Addig visszateszem az államat a helyére.

schimiczkay 2008.01.16. 15:39:40

Ha nem tévedek, a zsoldos halálbrigád tápos casterrel André Laci törpe bandája volt :)

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.blogspot.com 2008.01.16. 18:49:28

A múlt héten hétfőn délután belázasodtam, akármit csináltunk 38-39 közt volt a lázam szombatig. Szóval a nászút mint olyan kimaradt. Majd májusban újra próbáljuk.

Schimi: Ahogy mondani tetszik! 8-)

Szeretnék még ismertetőt! Még! Még! Mert most éppen longgunnert akarok, meg trenchert, meg cuki light-jackeket. 8-)

schimiczkay 2008.01.16. 19:06:49

:) Engem kértek meg egyébként, hogy hozzam le a trolljaimat, csak sajnos nem tudtam időben lejönni... Pedig akkor WM vs. Hordes bemutató is lehetett volna :)

schimiczkay 2008.01.16. 19:08:42

:) Engem kértek meg egyébként, hogy hozzam le a trolljaimat, csak sajnos nem tudtam időben lejönni... Pedig akkor WM vs. Hordes bemutató is lehetett volna :)

schimiczkay 2008.01.16. 19:09:12

:) Engem kértek meg egyébként, hogy hozzam le a trolljaimat, csak sajnos nem tudtam időben lejönni... Pedig akkor WM vs. Hordes bemutató is lehetett volna :)

schimiczkay 2008.01.16. 19:10:50

Engem kértek meg, h hozzam le a trolljaimat játszani, csak sajnos nem tudtam időben lejönni... Pedig akkor WM vs. Hordes bemutató lett volna. :)

schimiczkay 2008.01.16. 19:40:24

sry a floodért, épp karbantartás kezdődött el, amikor elküldtem, és úgy tűnik, nem csak egyszer küldte el...

geistwald · http://geistwald.blog.hu/ 2008.01.16. 21:14:25

Nem baj, olyan jól mutat, hogy 16 komment van :))

Joe: konzultációs időpontot követelek, mielőtt vásárolsz. (Nem azért, hogy ne legyen egyforma csapatunk, hanem hogy együtt agyaljunk a sereglistádon. A metagame brainfarting a hobbim...)

schimiczkay 2008.01.16. 22:11:10

Szép hobbi... De úgy az igazi, ha már a WC-re is szabálykönyvekkel jársz :)

geistwald · http://geistwald.blog.hu/ 2008.01.16. 22:29:20

Csak akkor, ha úgy néz ki, hogy 30 másodpercnél tovább leszek bent :D

schimiczkay 2008.01.16. 22:32:57

úgy gondoltam, magamból kiindulva :) megfogadtam, hogy addig nem szerzek be új figurát, amíg az eddigi 740 pontnyi trollfélét ki nem festem, de már a +1 osztag champion-ön, +1 felcalleren, gatormen posse osztagon, totem hunteren ééés Grissel Bloodsongon agyalok :D

tengersam (törölt) 2008.01.17. 07:33:04

Szinte biztos, hogy én is belevágom a fejszémet a Warmachine nagy fájába, anyagi fedezet úgy tűnik, hogy lesz rá, most már csak az a kérdés, hogy melyik frakciót válasszam és hogy mit érdemes venni.
De mindenekelőtt azért megnézek majd egy meccset... :)

picidzé · http://librarian.blog.hu/ 2008.01.17. 08:29:35

Hosszú és drága lesz a tavasz...

schimiczkay 2008.01.17. 16:55:20

tengersam:
Ha azt akarod, hogy az ellenség a felmenőidet emlegesse, mert még oda sem ért hozzád, és már elhullott a serege egyik fele, a másik pedig fele sebességgel araszol akkor Cygnarral
Ha azt akarod, hogy az ellenfél azért dícsérje a közeli hozzátartozóidat, mert HIÁBA lő rád mindennel, odaérsz, és elsöpröd, vagy mert már az alapdobozos meccseken is neked van az egyik leggusztustalanabb castered, akkor Khadorral
Ha minden vágyad, hogy rokonságod egyes tagjai csuklásrohamot kapjanak játék közben, mert az ellenfél alig bír mágiázni, és még azt a közeledő két lovagot sem képes lelőni, ami a hatfős osztagból maradt, vagy az, hogy a "Most a High Reclaimer használja a featjét. 2d6 halott egységet visszahozz a táblára. Akkor visszateszem ezt az Exemplar Vengert" mondat, és a deliverer osztagok lövésének háromnegyed órás kiszámítása után ellenfeled a fejét az asztalba verve adja fel a játékot, játssz Protectorate of Menoth-szal
Ha csak egyszerűen gusztustalan sereget akarsz, játssz Cryx-szel. Ha még annál is, legyen Goreshade a warcastered.
Ha pedig NAGYON SOK hasznos (értsd: táp) dolgot akarsz egy seregben látni, játssz zsoldossal.

Ha pedig nem csak gyalogosokat akarsz látni az igazán hatékony seregekben, játssz Hordes-szal. Csak ha Orboros-szal vagy, Kruegert hagyd otthon ;)

tartótiszt 2008.01.17. 16:56:03

Felejtsétek már el a WM-et, az soooo yesterday! Hordes kell nektek, apafejek, én mondom! Lehet választani a skótdudás trollok, a szadomazo Skorne, a perverz Everblight és persze a nagyon szép és nagyon jó Circle közül. Period.

schimiczkay 2008.01.17. 17:16:34

Még jó, hogy a Hordes a jobb :) Mondjuk a 'Jack-ek jópofák, meg nagyon hangulatos dolog LETÉPNI a jobb kezüket egy jól célzott lándzsával (Impaler rulz) de azért mégiscsak milyen gusztustalan már egy full infantrys sereg, amiben a caster minden körben megkapja a max focust... :D

Trolloknál meg nem a duda a lényeg, hanem a BLITZER :) Ami nekem egyhamar nem lesz, mert nem illik a seregkoncepciómba, porfogónak meg ráér később, ha jobban tudok festeni...

geistwald · http://geistwald.blog.hu/ 2008.01.18. 08:31:42

Egyrészt büdösek, ja. Másrészt olyan aranyosak, amikor benyelik a soooo yesterday armor piercing lövéseket.

Sam. Joe · http://www.vizlepcso.blogspot.com 2008.01.18. 17:45:12

GW: "Metagame brainfarting" granted. Sőt, én kössz. Bár most még alapvetően ott tartok, hogy sok-sok meccset meg kell nézni, hogy ne legyek bűzhödt Noob. Kezdődoboznál komolyabbra amúgy sincs még igényem, különösen, hogy a kifestésüket én semmi esetre sem tudnám elvégezni.

schimiczkay 2008.01.18. 22:17:33

Miért ne tudnád elvégezni? Nekem első figurám az alapdobozos Axer volt, és egész jó lett többek szerint... Most már egy Impaler is kész van nagyjából :)
süti beállítások módosítása