ezt írja a geek

Nincs megjeleníthető elem

boardgame news

Nincs megjeleníthető elem

tengersam wh40k

Nincs megjeleníthető elem

jobb, mint a moziban

2007.10.08. 15:18 | geistwald | 19 komment

Címkék: figura fantasy flight games táblás játék marvel heroes

Szögezzük le rögtön az elején, hogy a Marvel univerzuma zseniális dolog. Aki gyerekkorában nem lelkesedik a Pókemberért, azzal valami komoly probléma van. Később már kínosabb a nyílt utcán kijelenteni, hogy a Human Torch nagyon ott van, mert ez is olyasmi, mint Fenyő Miklós vagy a tejbegríz. Tehát százból kilencvenkilencen szeretik, de csak százból egy vállalja. Ha félretesszük a ránk száradt viselkedési mintákat, és figyelembe vesszük, hogy a Fantasy Flight Games még nemigen csinált rossz játékot, akkor rögtön felmerül a kérdés: mi tart vissza attól, hogy Marvel Heroes dobozt vegyünk a fűtésszámlára félretett pénzünkből? A felesé A normáli A nyilvánv Semmi a világon.

Kivitelét tekintve a Marvel Heroes annyira igényes, amennyire csak egy tömeggyártásban készített táblás játékot meg lehet csinálni. Az illusztrációkkal nem hiszem, hogy vért kellett izzadniuk az FFG-s dizájnereknek, mert a Marvel saját anyagait végiglapozni sem lehet százharminc évnél rövidebb idő alatt. Amiért minden dícséretet megérdemelnek, az a forrás átgondolt felhasználása. Ha a céljuk a képregények hangulatának közvetítése volt, akkor profi munkát végeztek, mert indokolt esetben habozás nélkül alkalmaztak olyan minimálmegoldásokat, amihez valószínűleg hatalmas önuralomra volt szükségük. A tábla és a kellékek a megszokott FFG minőség, a húsz darab 40 mm-es plasztikfigura pedig egyszerűen remekül néz ki. Ennek megfelelően Marvel Heroes dobozt pénzért árulják, viszont négyen egy kocsmában sem nagy mutatvány tizenezres számlát összehozni. (Időtöltésnek sem sokkal rosszabb, tökmindegy.)


A játéktábla New York közepét hivatott ábrázolni, kerületekre és kisebb városrészekre osztva. Mindenki kap egy négytagú szuperhős-bandát (X-Men, Fantastic Four, Marvel Knights és Avengers), illetve megkapja a tőle balra ülő játékos csapatának az ősellenségét (Magneto, Dr. Doom, Kingpin és Red Skull). A játék egyszerre versenyszerű és kooperatív, mert az ember a saját körében a négy széplélekkel igyekszik rendet tenni a városban, miközben a többiek mindent elkövetnek, hogy együttes erővel megakadályozzák a különféle nehézségű problémák megoldásában. Az aknamunkához a töméntelen mennyiségű antihőst hívják segítségül, akiket megkenhetnek a különleges eseményeket, szupererőket és szövetségeseket jelző kártyákkal. A helyszínek, a feladatok és a látványos párviadalok folyamatosan életben tartják a képregényszerű hangulatot.

A célok és a szabályok egyszerűek, mint a kő-papír-olló (ami meg is jelenik a harc során), azonban rettenetesen sok szereplő és módosító van a játékban. Ez egyrészt azt jelenti, hogy nagyon hamar meg lehet tanulni az alapokat, de minden egyes hős és antihős képességeit, plusz a lehetséges kombinációkat lehetetlen rövid idő alatt memorizálni. Mivel a rendszer jól működik, a hatalmas adatmennyiségtől kombinatív lesz a játék, és szinte korlátlanul újrajátszható. Az apró hiányosságokat simán kiegyensúlyozza, hogy az FFG tökéletesen életre keltette a Marvel univerzumot. A hangulat akkor is elkap, ha életünkben nem olvastunk a Fantasztikus Négyesről. A Marvel Heroest egyébként magyarul még nem adták ki, és állítólag egy darabig nem is fogják, mert itthon nem kapkodnák el a méregdrága dobozt. Viszont a szabálykönyv angol nyelvű PDF-ben letölthető a gyártó oldaláról, ami lehetőséget ad arra, hogy fontos információkat szerezzünk a befektetés előtt.

Ja igen, fontos. Nem vagyok egy comic geek, de le kell szögeznem, hogy Superman és Batman ciki. Gyerekkorban is és később is. Kriptonit, Lois, batmobil, Robin, unalom, idiotizmus, halhatatlanság. A DC Comics dolgait összemosni a Marvellel olyan, mint sörnek nevezni a Borsodit.

A bejegyzés trackback címe:

https://geistwald.blog.hu/api/trackback/id/tr7190182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sam. Joe · http://www.vizlepcso.blogspot.com/ 2007.10.10. 13:05:35

Jácccúúúúnk!!! Akarom!!!

limesz 2007.10.11. 18:53:23

Nagyon szép, tömör beszámoló, köszi! Jó látni, hogy egymás folyamatos beszopatása ellenére is megtetszett a játék. Két apróságot azért még hozzátennék, amit a szabálykönyv elolvasása nem világít meg annyira.
Az első, hogy a játék hosszú, de szerencsére csak az elején. Hála a tervezőnek, a készítők azokra gondoltak, akik nem egyszer szeretnék újrajátszani a hősök kalandjait. Ahogy azt már Geistwald kollégám is kiemelte, számtalan apró módosító tényezőt, csatákat eldöntő harci képességet, szövetségeseket, stb. kell irányítanunk, ezért az első néhány partinál ne is álmodjatok végigjátszásról. Aki ismeri valamilyen szinten a Yu-Gi-Oh! intézményét az tudja miről beszélek.
A másik dolog, ami egy kissé zavar, annak ellenére, hogy a Marvel univerzuma teljesen elvakít, az ún. Scenario kártyák kidolgozatlansága. A Scenairo a történet fő szálát jelenti, gyakorlatilag ez határozza meg a célokat és hatással van az egész játékra. Példa! A múltkor galaktuszos scenairo volt terítéken, ami arról szól, hogy érj el egy bizonyos számú pontot (gonoszok legyőzésével, vészhelyzetek elhárításával, stb.), azután pedig meg lehet (nem kötelező) próbálni elhárítani a főfőfő-veszélyt. Ha nem sikerül akkor az adott kör végén akkor a legtöbb ponttal rendelkező játékos nyeri a az egészet. Na most ezt, hadd érzékeltessem egy képregényben.

"Manhattanben sikerült a szuperhősöknek elhárítani néhány tűzesetet és zombi támadást, amíg Dormammu átlépett a mi létsíkunkra és a Buldózerrel (a.k.a Juggernaut) karöltve randalíroznak a városban, járókelőket hajigálva, és épületeket lerombolva. Eközben a gyanútlan földlakókat egy rémséges lény, Galaktusz a bolygófaló közeledése tartja rettegésben.
Elszánt hőseink egy emberként (külön-külön) szállnak szembe a Földre éhes szörnyeteggel, de képtelenek legyőzni. A szétvert csapatok egyike győzelmi kiáltások közepette veszti el eszméletét, ahogy a végső csapást méri rájuk az univerzum gigantikus gourmand-ja. Ezután megemésztette a rágós kis sárgömböt és továbbállt..."

Ennek ellenére a játék maga tényleg visszadja a szuperhős életérzést, sokszor hihetetlenül izgalmas harcokkal és számtalan újrajátszási lehetőséggel (ami egy 13,2K HUF ellenértékű játéknál nem elhanygolható). Amikor a magyrítás felől érdeklődtem a kiadó cég (mind az FFG, mind a magyar) leintett, hogy a magyar piac nincs készen egy ilyen horderejű és ilyen árú táblajáték tömeges befogadására. Kérdem én, mi ha nem a szuperhősök tudnák behozni a köztudatba a minőségi, 200 Forintnál drágább, "high-end" tárasjátékokat?

geistwald · http://geistwald.blog.hu/ 2007.10.12. 07:27:19

Köszi a kommentet! Mondjuk szóltam, hogy írd meg te a posztot, erre mikor megírom én, hozzácsapsz több mint 2500 leütést >:)
A Scenariókban igazad lehet, bár nekem az még nem derült ki. Marvel parti jövő szombaton? ;)

limesz 2007.10.12. 08:46:53

1. A poszt megírásáról nem szóltál egy szót sem, ennek ellenére tényleg írhattam volna valamit. (Igen a tengeri utazóval még mindig lógok, tudom, mea cupla)

2. Szombat kiesik, Sopronban leszek családi hepajon.

3. Nagyon szívesen a kommentet. Nem vagyok túl aktív hozzászóló, mint azt a mellékelt ábra is mutatja. Vagy egy egysoros primitív poént dobok be, vagy hadbaküldöm a klaviatúrán található összes billentyűt egy koncentrált támadásra az oldal teherbíró képessége ellen. Fene a lepcses számat!

picidzé · http://librarian.blog.hu/ 2007.10.12. 15:36:39

Én is vendégszereplésre biztatnám limesz kollégát. Sőt, ha ír valamit a battle royale-ról, leközlöm, hogy lássák a kedves gyerekek, milyen tehetségetelen vagyok.

Továbbá játsszunk, igen, igen, még!

limesz 2007.10.12. 22:00:35

Azt hiszem ezennel jogosultságot nyertem a hontalan/bér blogger címre.

tartótiszt 2007.10.13. 14:15:41

Örömmel hallom, hogy dZ pajtás kedvét végül nem szegte az a tény, hogy a Pokolmanó (vagy valami hasonlóan elmebeteg néven tisztelt villain) példás rendszerességgel küldte hőscsoportja színe s javát a közkórházba egy kis rehabra. Gihi...

picidzé · http://librarian.blog.hu/ 2007.10.15. 13:00:34

Azt hiszem, a Marvel korlátlan lehetőségei utólag csapódtak le bennem. Másnap jöttem rá, hogy egyszerűen másképp kell kezdeni a játékot, nem kell egyből durchmarsot mondani.

geistwald · http://geistwald.blog.hu/ 2007.10.15. 14:16:36

Alternatív megoldás: legyünk együtt, te játszol Hulkkal, én meg a többiekkel :)

limesz 2007.10.15. 15:49:11

dZé: A körültekintőbb kezdés egészen addig működik, amíg tele nem lesz a város kataklizma szintű szalgcímekkel. Nem egyszer volt rá példa, hogy rögtön kezdéskor beütött a krach, no akkor biza ki kell küldeni a nehézlovasságot. Természetesen a nehezebbek szinte kizárólag mastermind-gyanúsak, esélyed sincs győzni.
A vicces az, hogy simán előfordulhat ennek az ellenpéldája is. Láttam már a Red Skullt terpeszben állva, falhoz szorított fejjel, ahogy Thor és Hulk osztoztak a szerelmén.

feleség 2007.11.15. 13:05:49

Nahát, nahát! Tényleg semmi a világon.:)
Én azóta is fagyoskodom...

geistwald · http://geistwald.blog.hu/ 2007.11.15. 14:37:41

vörös riadó, ismétlem, vörös riadó

buldózer · http://hu.marveldatabase.com 2007.11.18. 18:52:20

Hi!

Megrendeltem, kiprobaltam. ATOM. Eddig ez a legallatabb (Odalent es Retteges Arkhamban egy dobogon toporogva)

A honlapomon (Marvel Adattár) es a kepregeny.net-en is nyomatom egy kicsit, es elkezdtem leforditani: myfreefilehosting.com/f/1e01e4bf8f_0.22MB

E mellett a hivatalos Wikipediara is felvettem, az angol cikkrol attukrozve...
hu.wikipedia.org/wiki/Marvel_H%C5%91s%C3%B6k

Tungsram777 · http://kepregeny.info 2007.11.18. 19:19:45

Geistwald az utolsó pár sorodból kiderült, hogy foggalmad sincs a képregény műfajáról, egy okoskodó laikus vagy. semmit sem tudsz sem a DC comicsról, sem Batmanről. Kár volt azzal a néhány ostoba gondolattal elrontanod ezt a frappáns és jó beszámolót.

geistwald · http://geistwald.blog.hu/ 2007.11.18. 20:30:39

buldózer: kösz a linkeket! Limesz barátunk el lesz ragadtatva.

tungsram: szerintem is okoskodó laikus vagyok, ki is írtam legfelülre :DD Amúgy mit értesz az alatt, hogy semmit sem tudok Batmanről? A rokona vagy?

Tomi 2007.11.19. 16:33:54

Köszi a cikket, felkeltetted az érdeklődésem, megveszem valahonnan. :) :)

Tungsram777 · http://kepregeny.info 2007.11.22. 12:37:08

geistwald: nem vagyok professzor Batman univerzumából, de rólad viszont süt, hogy egy képregényt nem olvastál el. De olyan alapműveket mint a Batman:Year One, Long Halloween, The Dark Knight, Killing Joke még közelről sem láttál, mert akkor nem annyi maradt volna meg a fejdben erről a 60 éves karakterről, hogy batmobil meg robin. Belenéztél Batman&Robin című filmbe majd gyorsan véleményt alkottál? A DC Comicsot nyilvánvalóan nem ismered. Utánanézés nélkül tudsz sorolni Supermanen, Batmanen Robinon kívül még karaktert? Még a kiadó jellegével sem vagy tisztában, sokkal felnőttesebb, érettebb sztorikat publikál általában mint a Marvel. Ott van pl a leányválalatuk a Vertigo, csupa Eisner díjas alkotásokkal mint Y-man, Hellblazer stb. Én is szeretem a Marvel világát, de ha totálisan sötét van nálam DC-ből, akkor nem írom le, hogy aki azt hiszi a DC-re, hogy jobb kiadó mint a Marvel, az nem ért hozzá. Segítek, te vagy a totálisan hozzá nem értő. Ami nem baj, csak ne legyen ekkora a búra.

geistwald · http://geistwald.blog.hu/ 2007.11.23. 00:48:14

tungsram: fogadd meg a saját tanácsodat, és mielőtt írsz, olvass. Például:
"Aki azt hiszi a DC-re, hogy jobb kiadó mint a Marvel, az nem ért hozzá."
Ha megmutatod, hogy hol írtam ilyet, akkor nem hordok többé kalapot.

A felsoroltak közül egyébként Killing Joke-ot olvastam. Ettől nem leszek hozzád hasonló szakember, de a naplómban bármikor leírom, hogy rosszul vagyok a DC-s mesterkéltségtől. Én is segítek neked: ez itt a naplóm.

A Vertigót semmi értelme belekeverni, mert teljesen más világ. Pár Hellblazer van a gépemen, és eléggé tetszenek. Azonban a poszt a Marvel társasról szól, az utolsó bekezdése pedig a dobozban lévő hősök kvázi DC-s megfelelőiről. Mindezt szigorúan hozzá nem értő üzemmódban. Itt minden abban fut.

Ja és magas labda: a következőre már nem válaszolok, mert a tököm fog itt magyarázkodni. Üsd le, hajrá.

buldozer (aki miatt a flame beindult:) · http://hu.marveldatabase.com 2007.11.23. 19:52:37

Zarjuk le a versengest:

Szerintem a Marvel ugyan jobb kepregenykiado, de a DC-vel meg tobb kepregenyt toltok le :)))))))
süti beállítások módosítása