ezt írja a geek

Nincs megjeleníthető elem

boardgame news

Nincs megjeleníthető elem

tengersam wh40k

Nincs megjeleníthető elem

Nuffle titkai

2008.04.28. 18:22 | picidzé | 2 komment

Címkék: amerikai foci blood bowl

Könnyen beláthatjuk, hogy a futballnak egy fantáziavilágban is muszáj megszületnie, mivel a tűzgyújtáshoz vagy a pálinkafőzéshez hasonló alapkészségről van szó. Tehát Warhammer és amerikai foci kettő az egyben. Ez ugye nem hangzik szarul.


- írta nagyrabecsült Geistwald kollégám, és milyen igaza van. Ámde. Lehet, hogy az amerikai foci egyre népszerűbb hazánkban (rohamos terjedésről azért még nem beszélhetünk), de még mindig tartja magát a sztereotípia, hogy ez a sport nem áll másból, mint szarvasmarha-hormonon nevelt, két lábon járó tankok agyatlan verekedéséből a fura alakú labdáért. (Eszembe jut az a szegény gyopár, aki valamelyik vérfoci-fórumon azt írta, hogy jónak tűnik a játék, de sajnos sokban hasonlít az amerikai focihoz, és fujj. Na egen. Itt leszögezném, hogy én nem azért nem gombfocizom, mert túlságosan hasonlít az európai focihoz.) Szóval a sztereotípia nem igaz. Elismerem, hogy nem kell minden játékosnak képesnek lennie arra, hogy egytagú szavaknál bonyolultabbakat kimondjon, de maga a játék igen bonyolult stratégiai harc az edzők között, melyet valóban eldönthetnek a hústornyok is.

Akinek tetszenek a stratégiai játékok, annak tényleg ajánlom, hogy próbáljon meg kicsit elmélyedni a sportban, nagyon fogja élvezni. Igaz, ehhez kell egy tanulási folyamat, de enélkül egy sakkjátszma lépéseiről sem tudjuk azt mondani, hogy "jajdeszép". Ez tehát az egyik vonzereje az amerikai futballnak, a másik viszont, elismerem, hogy az a fajta dekadencia, amely a Colosseumba csődített több tízezer embert már 2000 évvel ezelőtt is. Igazi vérre menő viadal, nem ritkák a sérülések (arányaiban viszont kevesebbszer fordul elő komoly sérülés, mint az európai fociban, hoppá), óriási csattanással ütköznek egymásnak 100-130 kilós emberek, és a pejslijüket kidobják azért, hogy minket szórakoztassanak. (És bezsebeljék a sok millió dollárt, igen.)

Szabálykönyvet nyiss! Harmadikra! Break!
A hosszúra nyúlt bevezető után következzenek már tényleg a futball alapjai. Kifejezetten a Vérfocis poszthoz kapcsolódva írom, ezért a játék kifejezéseit (is) fogom használni, hogy érezzük a fílinget, kovbojkalap a fejembe, vár a préri, hahó, írta Troppauer Hümér. Házigazdám szavaival élve megtaláltam a gyógyszeremet, lássuk mifene a futball.

A pálya hasonlít az európai focipályákhoz, csak pontosabban meg vannak szabva a méretei: 120 yard hosszú és 53 yard széles. A hosszúságból 100 yard az effektív játéktér, plusz 2x10 yard a végzónáké, melyek végében ott áll a villa alakú kapu. Egy csapatból egyszerre 11 játékos van a pályán, és amelyik csapat a labdát birtokolja, az megpróbálja eljuttatni azt az ellenfél végzónájába. Ha ez sikerül, a csapat 6 pontot kap, és ezután 1 pontért megpróbálhatják átrúgni a labdát a kapu szárai között, vagy megpróbálhatják mégegyszer bevinni a bőrt 1 yardról 2 pontért. Ha pedig "csak" átrúgják a labdát, azért 3 pont jár.

A meccs nettó 60 perces, de az óra nem fut folyamatosan, ezért körülbelül 3 óráig tart egy mérkőzés - ezért is panaszkodnak sokan a játék nézhetetlenségére, mondván, olyan szaggatott. Ebben hasonlít a táblás játékokra: egy-egy pár 10 másodperces akció után az edzők mindig új tervet készítenek, hogy átverjék a másik csapatot. Vagyis percről percre fontos döntéseket kell hozniuk az edzőknek, apró jelekből meg kell állapítaniuk, mire készül az ellenfél.

No de hogy lehet előrehaladni a pályán? Alapvetően két módja van ennek, lehet passzolni egy szép látványosat, de egy gyorslábú kolléga kezébe is lehet adni a labdát, hogy hadd fusson vele, ameddig a védők el nem magyarázzák neki, hogy ők ennek nem örülnek. Ha a passz során a labda nem érinti a földet, és az elkapó játékosnak sikerült megszereznie, tovább futhat vele, míg a földre nem döntik. A futásra ugyanez igaz, a futó addig haladhat, míg a védők le nem viszik a talajra. Saját csapattársai természetesen ebben megpróbálják segíteni a labdavivőt, blokkolnak neki.

Ez viszont picit azért mást jelent, mint a vérfociban. A BB-vel ellentétben nem az az elsődleges cél ugyanis, hogy az ellenfél meghaljon vagy megnyomorodjon (bár szigorúan játéktechnikai szempontból mindegy, hogy csak hanyattesik, és nem zavarja a futót, vagy meghal, és nem zavarja a futót), a lényeg az, hogy a labdavivő előtt megnyíljon az út. A képen például a 82-es játékos remekül blokkolja az ellenfél 16-osát. Látható, hogy semmi brutális nem történik, egyszerűen nem engedi oda az ellenfelet, így a 34-es értékes yardokat futhat a háta mögött a labdával.

 


Apropó yardok, nem árt gyorsan tisztázni, hogy meddig haladhat egy csapat előre. Az egész futball alapja annyi, hogy a támadó csapatnak 4 azaz négy próbálkozásból meg kell tennie legalább 10 yardot. Ha ez sikerül, van újra négy próbálkozásuk, egész addig, míg nem sikerül megtenni a kellő távolságot, vagy touchdownt érnek el.

A kísérleteket downnak hívják, így ha a csapat megteszi a szükséges 10 yardot, újból az első próbálkozás következik, tehát ángliusul ez a first down. A magyar szaknyelv (haha) ezt sok más kifejezéssel együtt egy az egyben átvette, tehát a "megcsinálták a first downt" egyszerűen annyit tesz, hogy sikerült előre haladni 10 yardot, játéknyelven szólva megint ők jöhetnek.

Mi van akkor, ha nem sikerül megtenni 10 yardot 3 próbálkozás alatt? Ekkor a csapatok általában elrúgják a labdát, nem kockáztatnak, hiszen ha negyedikre sem sikerül, az ellenfél következik onnan, ameddig sikerült eljuttatni a labdát. Ha elég közel van a támadó csapat az ellenfél kapujához, megpróbál mezőnygólt rúgni (átrüsztölni a labdát a nagy villa két szára között) 3 pontért, ha viszonylag messze járnak, akkor jön az ún. punt (ejtsd: pánt), ilyenkor a rúgójátékos kézből minél messzebb igyekszik rúgni a labdát, a másik csapat ezt visszahordja, a labdát vinni ilyenkor még kevésbé tűnik bölcs ötletnek, mint általában, majd következik a first down onnan, ameddig jutottak. Ez elsőre kicsit bonyolult talán. Viszont meccsnézés közben 10 perc alatt megérti az ember, és onnantól már középhaladó a fociban.:)

Posztok
A vérfocihoz hasonlóan a futballban is nagyon erősen specializáltak a játékosok, ezért is baromi zavaró meccsközvetítést nézni első pár alkalommal - még azt sem érti az egyszeri wannabe rajongó, hogy kiről beszél a riporter, azt meg pláne nem, hogy mit mond. "Az endet jól blokkolta a guard, a gyenge oldali linebacker pedig blitzre ment, így a cornerre maradt, hogy megállítsa a runningbacket". Első hallásra kicsit sok lehet. Fussunk gyorsan végig a posztokon, igyekszem mindegyikhez 1-2 BB-skillt is írni, hogy tisztább legyen a kép. Az ábrán egy viszonylag gyakori felállást látunk, szerepel rajta az összes poszt, a kék csapat támad, a piros védekezik. Fontos megjegyezni, hogy a Vérfocival ellentétben az esetek döntő többségében egy játékos csak támad, vagy csak védekezik. Ez évtizedek alatt alakult így, főleg a rengeteg (gyakorlatilag fejben tarthatatlan mennyiségű) figurának, és a feladatok egyre élesebb szétválásának hála. 



A támadók
A legfontosabb a Quarterback (QB), azaz az irányító. Ő kapja meg a labdát, ő adja azt oda a futójátékosnak (vagy indul meg vele maga), illetve ő passzolja át az elkapóknak. Ő mondja meg a többieknek, mit fognak csinálni a következő játéknál (32 rabló, 32 rabló, másodikra! Break!), egyértelműen a csapat lelke. Leginkább az ember csapat throwerjére emlékeztet Leader és Sidestep képességekkel. A képen az idén visszavonult élő legenda, Brett Favre passzol. Olyan ő az NFL-nek, mint Griff Oberwald és Luthor gróf együtt a Vérfocinak.


Az OT (Offensive Tackle), OG (Offensive Guard) és C (Center) posztok alkotják a támadó falat. Ők azok, akik utat törnek a futónak, illetve akik megvédik az irányítót, míg az el nem tudja dobni a labdát. A black orc, a flesh golem és hasonló, legalább 4-es erejű játékosok azok, akik alkothatnák a falat. Hatalmas, nem ritkán 130-150 kilós emberek, akik útját állják bárkinek, félretolnak bárkit. Egyértelműen a Block és a Guard képességekben kell jártasnak lenniük. Nem túl dicsőséges pozíció, de ezeken a hústornyokon áll, vagy bukik minden egyes akció - ez abban is megmutatkozott idén, hogy a draft (új játékosok válogatása) során a legeslegelsőként elkelt játékos támadó falember volt.


Jönnek a tankok

A WR, avagy a Wide Receiver az a játékos, aki villámgyorsan elfutva mélyen az ellenfél területén belül várja, hogy az irányító neki passzolja a labdát. Vékonyabb, gyorsabb játékosok, de iszonyú jól kell bírniuk a gyűrődést, mivel az elkapás után általában 1-2 másodperccel már beléjük is rohan egy 110 kilós fenevad. CSATT! Gyakran előfordul az is, hogy az edző blokkolni küldi őket, hogy egy kulcspozícióban lévő védő ne tudja megállítani a futást. Az ember catcher vagy a gutter runner írja le őket a legjobban, Catch és Sprint képességekkel - ugyanakkor blokkolniuk is tudni kell.


Az egyik legnagyobb sztár, Randy Moss sikeres rerollját láthatjuk

Az FB (Fullback) és a TB (Tailback, de gyakoribb a runningback, RB kifejezés) a futó játékosok, ők azok, akik belerongyolnak a legnagyobb hirig közepébe, hogy 2-3 yardot előrehaladjanak - vagy éppen cikázva kerülik ki a lomhább védőket, stílusa (és edzője) válogatja. A különbség közöttük annyi, hogy a fullback legtöbbször csak blokkol a labdát cipelő runningbacknek, próbál még pár métert nyerni számára, vagy pedig fejjel megy a védőfalnak, erőből oldja meg a helyzetet. Ebből következik, hogy a runningback kisebb, gyorsabb, technikásabb játékos. Értelemszerűen az ideális fullback legalább 100 kiló színtiszta izom, hogy gyorsan tudjon futni és lyukat tudjon ütni a védőfalban. Block mindenképpen kell neki, illetve  a Juggernaut talán még testhez álló. A RB-hez a Sprint, Dodge, Sidestep illik.


Fullback blokkol, runningback iszkol

A TE (Tight End) fura szerzet, ő kicsit a jolly joker a csapatban. Látszik, hogy a falban áll fel, tehát blokkolhat az irányítónak, ugyanakkor passzt is kaphat, tehát egy nagyobb darab WR-ként funkcionál esetenként. Ritka idegesítő egy poszt, első kézből mondhatom. Annyira, hogy nem is mutatok róla képet.

A védelem
No igen. A futball esszenciája. Az erőszak prófétái, a csapat vérebei. A védelem. Nekik nehezebb dolguk van, mint a támadóknak, akiknek mindent a szájukba kell rágni. A védelemnek le kell olvasni az ellenfél felállásából, hogy mire készülnek, a labda indítása után tizedmásodpercek alatt fel kell ismerni, merre kell mozdulniuk, hogy a földbe döngölhessék a labdavivőt, és maradványait a kutyáknak vethessék. Szerintem sokkal izgalmasabb és szebb feladat, mint lépésről lépésre végrehajtani egy ezerszer begyakorolt dolgot, de ízlések és pofonok. Tényleg nagyon röviden következzenek a védelem posztjai. Ismét idevágom a fenti ábrát, hogy ne kelljen szkrollozni annyit. Jó vagyok.



A támadó fallal szemben meglepő módon a védőfal áll, ők próbálják először megállítani a futást, illetve áttörni a támadókon, hogy az irányítót elcsípjék. Ha ez utóbbi sikerül, van mindig nagy öröm a kerek erdőben. Körülbelül ugyanaz igaz rájuk, mint a támadó falra, csak egy Tackle skillel kiegészítve a futás, és Pass Blockkal a passzok ellen. A fal mögött állnak a Linebackerek (LB), ők a falnak segítenek, ha látják, hogy éppen kilyukad, illetve a rövid passzok ellen is védekeznek. A futball szerintem legsokoldalúbb játékosai, nagyon sok sztár kerül ki közülük. Tackle, Sprint, Strip Ball, Wrestle...ilyesmikhez kell érteniük.


Brian Urlacher (LB) megszeretgeti a támadót

A Cornerback (CB) alapvetően a WR árnyéka, tükörképe, őt követi, próbálja elütni, vagy épp elkapni a labdát. A Strong Safety (SS :) ) és a Free Safety (FS) a söprögetők, oda mennek, ahol baj van. A különbség csapatról csapatra, felállásról felállásra változik, a SS általában jobban benne van a sűrűjében, közelebb áll fel a LoS-hez, de - mint az ábra is mutatja - semmi nincs kőbe vésve. A Tackle nekik is kijár, nem árt a Sprint sem, hogy odaérjenek az akcióhoz.

Első alkalomra ennyi jóval több, mint elég. Találkozunk szeptemberben, szezonkezdéskor!

A bejegyzés trackback címe:

https://geistwald.blog.hu/api/trackback/id/tr16445792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sam. Joe · http://www.vizlepcso.hu 2008.05.05. 17:19:10

Apám! Ez gyönyörű volt! Rögvest ki is linkelem a médiatámogatóba!

tengersam (törölt) 2008.05.05. 17:58:57

Én Colt drukker vagyok (naná hogy Manning miatt), és öröm ilyen jól összefogott ismertetőt olvasni. Tenk juh.
süti beállítások módosítása