ezt írja a geek

Nincs megjeleníthető elem

boardgame news

Nincs megjeleníthető elem

tengersam wh40k

Nincs megjeleníthető elem

lojalista cygnar-lista

2008.07.29. 16:04 | Tartótiszt | 11 komment

Címkék: warmachine privateer press wargaming cygnar magnus agenda

Mint azt már beharangoztam, Warmachine-témában is egy Magnusról lesz szó. Apropót nem kéne keresni, de történetesen akad: második seregem tagjait ugyanis a Magnus’ Agenda elnevezésű zsoldoslistából fogom kimazsolázni. De mielőtt rátérnénk a karakterisztikák és a gennyesen durva egységek taglalására, lássuk, ki is a sereg névadója!

Magnus, az áruló. Így hivatkozik rá mindenki, aki első ránézésre nem lát benne mást, mint a hazáját eláruló, honfitársait öldöklő volt katonatisztet. A valóságban azonban Magnus motivációja, céljai és tettei mögött mindent találunk, csak árulást nem. A helyzet az, hogy ő a régi királynak tett hűségesküt, amit az után sem gondolt felmondani, hogy a jó és igazságos (muhahaha!) Leto puccsal eltávolította idősebb testvérét, Vinter Raelthorne-t. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy mindentől függetlenül Magnus egy pszichopata állat, és Vinter uralkodása alatt is sokan rühellték már pusztán ezért.

Visszatérve: míg az elüldözött uralkodó nyugaton próbált erőt gyűjteni visszatéréshez, addig hűséges tisztje a Vinter-párti erők felkutatásával, ellátásával, felfegyverzésével volt elfoglalva, miközben minden eszközt megragadott arra, hogy keresztbe tegyen annak, aki Cygnar hamis királyának dolgozik. Mindezt úgy tudta megvalósítani, hogy jackjeivel (saját, speckó tervezésről beszélünk!) és a vele szimpatizáló társakkal zsoldossereget alakított, amellyel bármit, bárkinek bevállal, except of course for Turkmenistan, azaz Cygnar. A fenti képen látható jobb karnak egyébként komoly története van. Még a régi, egységes időkben Magnus nehéz helyzetbe került egy csatában. Konkrétan fölötte magasodott egy soktonnás Khador jack, aki éppen arra izzította szervóit, hogy palacsintát készítsen a kiszolgáltatott warcasterből. Az akkor még egy csapatban focizó Stryker ezt látva kihúzta a talajt a jack lába alól, de sajnos amaz olyan szerencsétlenül zuhant, hogy Magnus jobb karja menthetetlenül összeroncsolódott. Ezért kell gépi rásegítést használnia, ami nem mellesleg nagyon jól jön a csatatéren. Magnus elborult elméjében az egész történet természetesen úgy ülepedett le, hogy Stryker nyomorékká tette. No comment.

A traitor egyébként nemcsak saját listáján, de a Four Star Syndicate keretein belül is bevethető. Pusztán power gaming szempontjából talán utóbbi csábítóbb megoldás, mert lényegesen nagyobb szabadságot kapunk a sereg-összeállításnál. Ugyanakkor a fluff mindenképpen az önálló, specializáltabb Magnus’ Agenda mellett szól. Ráadásul kiderült, hogy Geistwaldnak mégsem kellenek trencherek, így hozzám is dobott egy rakat vasbilivel rohamozó minit, hogy használjam egészséggel. Márpedig az Agenda bevethet egy Long Gunner vagy Trencher unitot, a cygnaros listán található karakterisztikákkal és képességekkel (sajnos unit attachment és hasonló jóságok már nem hozhatók). Ezeket az egységeket Cygnar határán belül dezertőröknek, lázadóknak hívják, Magnus viszont ragaszkodik a lojalista jelzőhöz, ami mindennél jobban rávilágít a nézőpontok között tátongó szakadékra.

A konkrét listám még meglehetősen képlékeny. Egy biztos, hogy a Magnus nevéhez köthető, csak vele használható warjackeket nem hagyom ki. Közülük is kiemelkedik a Renegade nevű szerkezet (lásd mellékelt ábra), amelyik egyrészt nagyon jól néz ki, másrészt a bal karján lévő egylövetű, nagy hatótávolságú rakétának köszönhetően őrülten komoly területet képes fenyegetni. Ahogy a sakkban szokták mondani, a fenyegetés fenntartása néha többet hoz a konyhára, mint az, ha azonnal beváltjuk azt konkrét ütésekre. Bár nem tudom, hogy fog alakulni mindez a pályán, de szerintem két ilyen jackkel szigorú idők jönnek az ellenfélre. Szintén vicces a hatalmas láncos buzogánnyal közlekedő Mangler. A visszajelzések szerint, alacsony MAT-ja miatt nem sokat lehet remélni a körkörösen mindenkit bántó speciális támadásától, de legalább van stílusa.

Egységek közül említettem már a Trenchereket, akikkel azért van egy apró gond, főtiszt nélkül meglehetősen könnyű őket megfutamítani. Merthogy csóró Magnusnak 7-es parancsnoki érték jutott, amivel maximum tengeri uborkákat tud meggyőzni arról, hogy nem is akkora para, amikor egy percen belül minden második társukat széttépi egy hatméteres sárkánygyík. Szinte biztos, hogy megveszem Croe válogatott haramiáit, már csak azért is, mert jók a figurák, valamint erősen gondolkodom az Idrian Skirmishereken (képünkön). Ők a Menoth-listán tűntek fel nemrég, de Leto király iránti gyűlöletüket Magnus is kihasználhatja. A játék egyik legdurvább, egyben legköltségesebb alakulatáról beszélünk, akik mindent tudnak. Amit nem, azt meg elbábozzák.

Végül beszerzek pár szólót, hogy legyen mivel feltölteni a hiányzó pontokat. Kell Bailoch roppant megnyerő, mint ahogy az egykor inkvizítorként ténykedő Orin Midwinter is. Azt meg nem értem, hogy tud valaki Gorman Di Wulfe kémiai gránátjai nélkül elleni egy békétlen szombat délutánon. Nekem speciel nehéz lesz lemondani róla, ha esetleg nem jövök ki a limitből.

A bejegyzés trackback címe:

https://geistwald.blog.hu/api/trackback/id/tr51591052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

huntroll 2008.07.29. 21:25:37

Egyik legszimpatikusabb caster (másik Reznik), ha lett volna alapdoboza a trollban most nem Grissel osztaná az áldást :)

Mondjuk Four Starban szvsz már csak Alexia Ciannor miatt megérné hozni, egyrészt mert Commander a csaj, másrészt meg elég vicces dolgokra képes... De az Agenda a fluff miatt tényleg pozitív. Trenchereket én nem hoznék mellé, egyrészt mert nem tetszenek a figurák, másrészt szerintem túl drágák, és ahhoz képest könnyen halnak. Ízlés kérdése, nekem a Long Gunnerek jobban bejönnek.

Egyébként én vagyok az egyetlen, akinek az alapdobozos Magnus modell-és szín jobban tetszik, mint a királykék epic?

geistwald · http://geistwald.blog.hu/ 2008.07.29. 22:30:11

Azért azzal vitatkoznék, hogy a trencherek könnyen halnak, főleg a long gunnerekhez képest, akik egy könnyebb szellőtől halomba pusztulnak. A smoke meg a dig in nagyon felértékeli a túlélési esélyeket. Ráadásul a long gunnerek akkor a leghatékonyabbak, ha nem mozognak, amitől még jobb célpontokká válnak.
Mindezzel csak azt akartam mondani, hogy mindkét egység kurvajó, és megéri a pontját :)

A színek nekem úgy jönnek le, hogy a normál Magnus inkább Four Star caster, az epic Magnus meg Agenda. Mármint hangulatában. Ezért vannak az egyiknek dzsunka mercenary jellege, a másik meg már egy cygnaros sith.

Gróf 2008.07.30. 08:20:57

Azért annyit okoskodnék a Renegade jackokhoz, h egylövetű fenyegetők; igaz, arra eléggé hatásosak, mivel Kreoss papa featjét miniatürizálják és régi mondás a gőzgépek környékéről: fekvő warcasternek kicsi a DEF értéke :-)
Még tegyük hozzá, hogy "kis" 3,75 tonnás barátunk nem utolsó a közelhacban sem, mert amíg sebez, addig újra támad kókuszpont allokálása és költése nélkül is; ez pedig bizonyos kombókban autokillt is jelenthet.

A fektető hajlandóság okán javasolt a nem-annyira-fluffos-de-azért-elfér Mule HWJ megemlítése (ő egy régi, kiselejtezett Cingár jack, aki a szemétdombon tengődés helyett a különböző zsoldos csapatok távolharci slágere lett), mivel eléggé alkalmas a Renegade-ek eredményeit konkrét sebzéspontra átváltani, ráadásul a kritikus támadása eléggé hasonló hozzájuk és nem játékonként, de körönként egyszer lehet vele próbálkozni.

A Mángorló kicsiny MAT értékét pedig pont Magnus Mester képes elfogadhatónál is jobb eliti magasságokba emelni némi spell support keretében.

Manus, A Hűséges (áruló mindenki más, aki kéket hord, period) örök dilemmája hasonló, mint a trónbitorló cingároké: long gunner vagy trencher? A válasz eléggé játékstílus kérdése; aki szereti a házigazda szerepét, vagyis áll az alapvonal környékén és várja, hogy nemes ellenfele (That Bastard) látogassa meg, miközben útját virágeső helyett ólommal és rakétákkal öntözi (végül is ünnepi tüzijátéknak is felfogható eme fogadtatás) az inkább a többlövetű fiúkat fogja preferálni.
Ellenben egy agresszívabb játékost nagyban segít a trancsírok előretolt bevetése, akik ráadásul füstfüggönnyel tudják fedezni a Magnus korai featelődése esetén villámgyorsnál is kicsivel hamarabb bekövetkező felfejlődést.

(Amúgy imádom a blogot és kezdek, ismétlem kezdek elégedett lenni a frissítés gyakoriságával :-D)

Gróf 2008.07.30. 08:33:12

...és ha már: boroljunk le egy néma percre Hű Magnus, a zseni előtt; nem elég, hogy saját fejlesztésű jackeket konstruál, amire eleddig csak teljes népek közös erőfeszítése volt képes, de arc nodeot is fabrikál a harctéren szerzett példányok javítgatásával; igaz, néha orrán-száján dől a vér a migréntől a használat közben, de mondjatok még egy zsoldos-listát arc nodeos jackkel... ugye?!? Vagy vegyük akár az északi keménylegényeket, akiknek egyetlen, igaz elég drága arc nodeja annyira ritka, hogy egy teljes vénasszony jár hozzá ajándékba, vasorral, vaskörmökkel, lélekgyűjtéssel és sok fókusszal (felárért ehető, abuzálható Jancsi és Juliska szettel, ajándék ketreccel és kemencével) ha egy órán belül tárcsázod a Teleshop számát...

Tartótiszt · http://geistwald.blog.hu 2008.07.30. 11:07:11

huntroll:
Az alexiás trükk valóban megoldás lenne, de ugye ott meg nem jönnek trencherek, más gyalogságnak meg általában lehet attachment, vagy egyéb jóság, amivel lényegesen jobban bírják a stresszt.
A trencherek szerintem se szorulnak különösebb pátyolgatásra, tudnak ők magukra vigyázni. Long gunnernek meg csak a nemi identitásukban bizonytalanokat sorozzák be. :)

Gróf:
Köszi a kiegészítést és a támogatást. Mondjuk a rakétánál konkrétan leírtam, hogy egylövetű, és inkább a fenyegetésre kell vele bazírozni, mint magára a lövésre. Azt csak akkor, ami után már nem kérdéses, hogy ki marad a páston.
A frissítés téma jogos, de sajnos a kenyeret nem ezért adják, úgyhogy akkor foglalkozunk vele, amikor tudunk. Esetleg megkérem Geistwaldot, hogy tegyen ki egy donate ikont, és ha becsörög a havi félmilla per kopf, akkor felmondunk és lesz friss poszt naponta 3. :)

huntroll 2008.07.30. 11:25:38

A Mule tényleg baromi hatékony Jack (legalábbis annak tűnik statok alapján, ingame egyszer futottam össze vele, második körben már színesfémhulladékka verte egy osztag trollkin champion...) ráadásul a figurája is gyönyörű. Mondjuk aki szerintem különösen szereti kettesével is, vagy akár egy Marinerrel együtt, az Bart, a kalóz. Egy spelltől kétszer lőnek, egy másiktól autoboosted sebzés, knockdownos feat? Yes, please :)

Tartótiszt:
Azért azok a kis identitásválságosok még mindig sokkal olcsóbbak, mint a sárdagasztók. És ha hirtelen az arcodba fut valaki, akkor a trencherek engagelve nem maradnak sokáig a pályán. Legalábbis az én tapasztalataim ezt mutatják, de nem játszom olyan sokat Cygnar ellen.

Másik jóság, amire én vetnék egy pillantást a Croe's Cutthroats. Illik Magnus személyiségéhez, árban kb az Idrianok szintjén mozognak, jól lőnek, AD, Bushwack, Stealth, Pathfinder, Backstab, és a legundorítóbb, élő ellenfelek ellen +1 kockát kapnak sebzésre. Reszkess Hordes....

Tartótiszt · http://geistwald.blog.hu 2008.07.30. 11:31:18

Croe alapból szerepel a kívánságlistámon, ha figyelmes tekinteted a bejegyzés végére illeszted.

huntroll 2008.07.30. 11:49:28

Valóban, nekem még kissé reggel van, elnézést :)

Gróf 2008.07.30. 11:51:27

TT: igazad van, figyelmetlen voltam.
Adakozás: felajánlok egy Mulet, ha megígéred a gyakori frissítést :-) A feles Renegademet sajna tegnap elajándékoztam, ha előbb hallom, h te is Magnus, a Hű vonzáskörébe kerültél, te lettél volna a kedvezményezett, már csak a közös rendelésünk okán nyújtott segítségedért is ;-D (Végtére ideért, nem? Nem pont az, nem pont annyiért, nem pont akkorra, de ez nem a te hibád :-D)

Croe és a Banda (avagy Alice Cooper bemutatja a Poison átdolgozását: Fájdalom és Méreg Blues):
Jók. Horda ellen duplán jók, mert ott a nagy dögökre is veszélyesek a mérgezéssel. AoE érzékenyek erősen és hullnak mint a legyek közelharcban, de egy figyelmetlen/kezdő ellent, aki alapvonalról indul meg lehet lepni velük egy elsőkörös mészárszékkel :-)

Lelki szemeim előtt egy trancsír+torokmetsző gyalogság lebeg némi Renegade támogatással: első körben mészár és/vagy füst, feat, jackek felfejlődnek, köv körben fekvő ellen, mészár és mészár és vérfürdő és zsigerek a fákra tekerve és kinyomott szemekésletépettkarokésszétszakadtizmokésésésésés..... Éjen Vinter, a Negyedik e néven!

Sam. Joe · http://www.matcboxmemories.hu 2008.07.30. 15:01:21

"A fenti képen látható jobb karnak..."
Helyesen: "A fenti bélyegen nem látható karnak..."
Bőgni tudnék mint egy versenymotor! Használható méretű képeket kér a nép!
süti beállítások módosítása