ezt írja a geek

Nincs megjeleníthető elem

boardgame news

Nincs megjeleníthető elem

tengersam wh40k

Nincs megjeleníthető elem

Jerry, a mozgékony

2008.10.16. 12:25 | Gróf Úr | 11 komment

Címkék: taktika press warmachine cygnar privateer

Szűzbeszédem elmondása után lássátok valami hasznomat is:

 A Gróf Prodáksönz bemutatja a hallatlanul mozgékony, irgalmatlan lábmunkájú, ellenfelét a végsőkig üldöző és kimeríthetetlen kitartású bajnokot: a hattyúval jelzett kék sarokban Jeremiah Jeeeeeeeeeeeeeerrryyyyy Kraye!

Kedden tesztelés alá vettük Jeremiah Kraye mestert, a Cygnar Felderítők 'casterét, az első (és remélhetőleg nem sokáig (k)egyetlen) lovas 'castert. Nem annyira csataleírás lesz (nincs sok írni való egy második körös 'caster killről egy bátor ellenfél ellen), csak néhány gondolat.

Kraye meser egy sokat próbált felderítő, afféle lovas ranger akinek lappangó képességeit, miszerint 'jackeket tud irányítani nemrégiben fedezték fel. Hirtelen megjelenésével számos vesztettnek látszó csata menetét fordította már meg. Ezenkívül a legszebb Cygnar ’caster-modell, akit valaha láttam, talán csak eCaine macho-desperado-pistolero póza érhet a nyomába, bár ez ízlés kérdése.

 Statisztikái ésszerűek, eszement SPD (lova, Tom állítólag Kincsem vérvonalából való), konditermi rádolgozásra váró STR, elférős MAT/RAT, ’caster szinten belépő értékű DEF és Cygnar vonalon kedvező ARM jellemzik, parancsolni azért tud, bár nem ő a legrátermettebb eme téren, no meg egy alap-alacsony szintű FOC értékkel rendelkezik.

Különleges tulajdonságai számosak, részemről alig várom már a három-négy-öt kártyán kiadott ’castereket, hogy elférjen minden férges kis kiegészítő szabály, természetesen bolhabetűkkel tisztelegve a gyengénlátók esélyegyenlősége előtt.

Némi mazsolázás: Kiváló lovas (még szép), ezért nem lehet földre vinni, Hírszerző, kedvezményt kapva ezzel a kezdeményre, Vaslovú (hehe, nem Tomról van szó, de erről később), Útkereső és Újrapozícionáló, vagyis ha ölt, nehéz hátbatámadni.

Jerry mozgékonysága (lovas+pathfinder+free strike sincs ellene) elképesztő. Oda megy és akkor, ahol legnagyobb a szükség. Fokozni már csak szárnyas lóval lehetne, hogy modelleken is átmenjen; ezt a kiegészítést errátába várjuk. A fegyverzete kielégítő, rohambónuszos kard, trancsírokét távban és long gunnerekét erőben szégyenítő puska, plusz a ló rugdosása; a magas POW hiányzik, tehát közelharcba rohamból érdemes bocsátkozni (haladó mesterstratégák és szabály-szakítószilárdság tesztelők előreküldik a lovat és Jerryvel őt rohamozzák meg), de a rohamtávja meggyőző, a pozícionálásával sincs gond, így ez egy megoldható feladat. Persze nem egy Butcher, de nem is arra való, meg senki nem egy Butcher, kivéve Orsus Zoktavirt, aki viszont a Flowerlover epikus jelzőt választotta volna szíve szerint, csak közbejött az a kis rebellió Khardovban.

A varázslatai általában úgy kezdődnek, hogy végy egy/minden 'jacket a battlegroupban, kontroll távban... Ebből is látszik a Legends törekvése, hogy visszacsempéssze a kiszorított Machinet a Warba és Jerry ebben remekel. Természetesen én is engedtem a kísértésnek és a színes egyéniségű Lady Ai és elmaradhatatlan társa mellett csak 'jackeket hoztam, 3 light 1 hvy felállásban, különös tekintettel BigJ ama képességére, hogy 'jackjeit lovassággá teszi, a lightokat light cavalry szabályokkal ruházva fel, a heavyket ...kitalálod? Ez a fent említett Iron Horse képesség.

Figyelembe véve, hogy a light cavalryk a legeslegfrusztrálóbb dolgok, amiket a PP csapata valaha kitalált (valószínűleg T-72es álcafüstöt megszégyenítő sűrűségű ganjafüstbe temetkezve) megint egy erős okot kapunk arra, hogy kedvelt gyalogságainkat kicsit pihenni hagyjuk és leporoljuk gőzgépeinket.

Aki még nem futott össze a könnyűlovassággal: a köló mozog, támad, majd mozog. Eközben immunis a free strikera s ha nem rohamozott a lova is megrugdossa a boldogtalan ellent ('jackek esetében +1 közelharci támadás a sima STR értékkel). Nézzünk egy lövős 'jacket, mondjuk egy pathfinder Huntert: kilép a fedezékül használt erdő szélére, lő, majd elbújik; nesze neked frusztráció és egy nagy/közepes méretű modellnek egy övön és páncélon aluli. Vagy egy közelharci marcit: rohamoz, zúz, majd visszahúzódik, hát kell ennél több?

A nehézlovasság meg formációba állt gyalogságot szeret eprészni, ld.cavalry charge. No meg minden lovasságnak: tall-in-the-saddle, vagyis csak nagyobb bázisú modell felett nem tudnak közelharcban átütni, márpedig mondjatok egy nehéz ’jacknél nagyobb alapú modellt... Ennyit a mozgófedezékekről :-) ’Jackek esetében annyira nem hasznos a ride-by attack, a viszonylag kevés SPD miatt, de említsük meg a sokkal hasznosabb fókusz nélküli futás mellet, csak hogy képet kapjunk ama hajlékonyságról, melyet innentől kedvelt monstrumaink birtokolnak.

Nézzük a Harry Potter-féle varázsétlapot:

Arcane Barrage: sebző kisAoE, plusz az egység túlélői nem rohamoznak/futnak a köv körben és -2CMD.

Easy Rider („Öcsém!” valamint: „Sokkot kaptál, mondd, hogy sokkot kaptál!”): a controllban lévő modellek (gyalogság is) átmennek -rohamoznak nehéz terepen.

Full Tilt: Egy 'jack duplázza a mozgását, de nem lőhet. (Lady Ai, Lurynsar's Touch, megvan? Én kérem nem lövök, én varázsolok, azt meg nem tiltja semmi. Folyomány: Hunter mozog 12", lövés helyett varázsol, majd mozog 12" (light cavalry) és játékonként egyszer reserve tankot használ éééés: mozog 12". Lelkem körbejárta a pályát, lőtt, izé, varázsolt.)

Guided Fire: minden 'jack a battlegroupban és kontrollban boostolja az összes lövését. (Sentinel, strafe, 2-7 darab boostolt lövés? + Automatic Fire +2 to hit a strafézott lövésekre? Más: négy darab lövős 'jack 2 fókuszért 4 boostolt lövés? Visszataszító.)

Hot Pursuit: ha az ellenséges cél befejezte mozgását valaki a battlegroupból lemozogja a sajátját. (Ha ez a full tiltelt Hunter volt, akkor: mozog még 12", summa 48", csak hogy tényleg teljes kört futhasson)

Mage Sight: letesz egy nagyAoEt, amin belülre belát mindenki a battlegroupból, erdőtől, füsttől, camouflagetól, concealmentttől, fedezéktől, láthatatlanságtól, osonástól függetlenül. Broáf.

A featjét nem volt időm a gyakorlatban tesztelni, mert az Áruló golyó szaggatta teteme előbb lehanyatlott, mint alkalmam lett volna, de az sem rossz darab, ha közelharci rohamra vezetnénk akár fenékre ültetett ’jackjeinket.

Összefoglalva: Jerry a 'jackekről szól és a saját, valamint csapata mozgékonyságát emeli hatványra az amúgy sem túl statikus Cygnar seregben. Ráadásul cefet jól néz ki. Talán egyetlen hátránya, hogy nagyalapú, ezért nehéz modellek megett dugdosni, de talán nem árulok el nagy titkot, ha halkan elsuttogom: erre való a terep. 

A bejegyzés trackback címe:

https://geistwald.blog.hu/api/trackback/id/tr50716788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Huntroll 2008.10.16. 15:05:47

Most mondhatnám, hogy táááp, de a Trollbloods-t kivéve ebben a játékban minden az, szóval nem mondom :) Mindenesetre ő az egyetlen Cygnar-valami, amivel még játszanék is, ami nagy szó, mert annak idején a Cygnart zártam ki elsőként a lehetséges frakciók közül... Mondjuk szürke színsémával jobban mutatna, ha már polgárháborús életérzés, legyen Konföderációs is :)

Majd a jövőbeni Mortenebrás tapasztalataidra leszek kíváncsi, bár sajnos van egy olyan sejtésem, hogy a képességeinek jó kihasználásához Deathjack kell, aminek nagyon nem tetszik a modellje... Szóval marad Skarre, ha egyszer második sereget kezdek :D

geistwald · http://geistwald.blog.hu/ 2008.10.16. 15:40:22


Captain J. körülbelül az egyetlen caster, aki mellé szívesen beraknék huntert meg sentinelt, és az egyetlen, aki mellé nem szívesen, de beraknék chargert. A large base a relatív satnyasággal párosulva elég Caine-szerűnek tűnik, főleg, mert úgy néz ki, hogy J. sem szeret egy halom fókuszon ücsörögni. (Három-négy jack a battlegroupban, jó hogy.) Nem annyira nagy táp ez az ember, akárki akármit mond. Sosem lesz tourney caster. Viszont játszhatóvá tesz néhány jacket, és megszivat néhány Cygnar-szivató ellenfelet.

Huntroll 2008.10.16. 16:32:32

Azért a large base-et ki lehet küszöbölni némi füstfelhővel, közelharcból meg könnyen ki tud menekülni, ha olyan a helyzet. Az autoboostolt Strafe támadások meg azért eléggé durvák szvsz.

Gróf Úr 2008.10.16. 18:11:25

Hun, az, h táp, az pont semmit nem jelent WMben. Na az, hogy Sorscha, az igen :-D

Mortenebrára már pár hónapja várok, Cryxet is rég nyomtam, de majd beteszteljük finoman. Már csak szenvedő alany kéne :-)

geist: Te nem használsz Huntert?!? Mivel játszol, Protectorate -tel? :-D Hát a legjobb jack, ember! Egy fókusszal elvan, nagy hatótáv, vonzza magára az ellent; igaz, egy nagyobb tüsszentésbe belehal, de gyors, tud vigyázni magára.

Cpt. Jeremiás nagy előnye, h ismét és végre előkerülnek a jackek. Hogy Tourney caster lesz-e, azt nem tudom, de hihetetlenül hangulatos vele a játék, egy csomó új, kitapasztalni való lehetőséggel ;-)

geistwald · http://geistwald.blog.hu/ 2008.10.16. 20:54:11


A hunter nagyon fasza, csak nekem nem ér 88 pontot, főleg 500-ban. Na de majd megjön Cpt. J., és leporolom szegényt.

Gróf Úr 2008.10.16. 21:05:08

Fene se tudja, nekem a Hunter az alap, aztán nézek castert mellé :-) Nem olcsó, de Cygnárnak mi olcsó? Ja, a Ranger. Nna, azok a fiúk megérnek egy misét...

Gábor 2008.10.18. 08:24:08

Még csökevényes ismereteim ellenére is szimpatikus lett a srác, érte (és támogatott masinái miatt) talán még én is belevágnék kedvenc játékotokba... Egyszer :)

Gróf Úr 2008.10.18. 09:05:36

Gábor, ne tedd. Iszonyatosan addiktív cucc és hamarosan azon vennéd észre magad, h minimálisn két frakciót gyűjtesz, festesz és játszol...

Hát kell ez ebben a begyűrűző gazdasági válságban?! Inkább idd el a lét.

Gábor 2008.10.18. 12:33:28

Gyarapodó WH40K-s seregem mellett egyelőre egyébként sem aktuális a vétel, a heti szeszelés is letudva, aggodalomra tehát semmi ok! :)

Gróf Úr 2008.10.18. 17:19:06

A 40k kinevetavégén ehhez képest ;-D

Huntroll 2008.10.18. 20:03:55

A függőség ott kezdődik, amikor a heti szeszadag HELYETT is bábukra költöd a pénzt....
süti beállítások módosítása